logo RO

Beslut

Ärende: 2407-101

Datum: 2024-11-25

Anmäld reklam Facebookreklam för Guldkortet på Gröna Lund

Annonsör Parks & Resorts Scandinavia AB

Anmälare Privatperson


Uttalande
Reklamombudsmannen finner att reklamen inte är vilseledande. Den strider därmed inte mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

 

 

Reklamen
Den anmälda reklamen är annons som har publicerats på Facebook. Texten lyder ”Har du inte säkrat ditt Guldkort än?!”, ”Inga problem - We got you Just nu får du chansen att boka din guldsommar för halva priset! Med Guldkortet får du:” (”halva” står skrivet i versaler), ”Fri entré hela sommar­en”, ”Obegränsat med åk i alla attraktioner”, ”Tillgång till alla grymma konserter”, ”Danskvällar på Dansbanan”, ”Exklusiva specialer­bjud­an­den”, ”Erbjudandet gäller fram till 11 augusti” och ”För mer info – besök vår hem­sida!”. Allra högst upp syns annons-örens logotyp och namnet ”Gröna Lund” samt ”Sponsored”. Förutom texten syns elva e-mojis.

Under texten finns följande fyra bilder med text i varje bild:

  1. Bild på Gröna Lund med vattnet utanför i förgrunden och texten ”Din guldsommar väntar här! Nu till halva priset”.
  2. Bild på utsikt inifrån Gröna Lund ut mot vattnet och texten ”Fri tillgång till häng i parken”.
  3. Bild på slänggungor och texten ”Obegränsat med åk!”.
  4. Bild på stora scenen och texten ”Alla konserter” samt en bild på Guldkortet.

Även i bilderna ovan finns olika e-mojis.

Reklamen har producerats internt hos annonsören.

 

Anmälan
Enligt anmälaren har annonsören haft en kampanj där Guldkortet marknadsförs till halva priset. När anmälaren skulle köpa kortet var rabatten endast tio procent. Anmälaren anser att detta är vilseledande.

 

Annonsörens yttrande
Enligt Parks & Resorts Scandinavia AB (annonsören) stämmer inte anklagelsen. Kommunikationen om erbjud­andet publicerades den 15 juli 2024; samma dag som priset på Guldkortet halverades och erbjudandet blev till-gängligt för kunderna. Erbjudandet presenterades korrekt och var fullt tillgängligt enligt de villkor som angavs i annonsörens marknadsföring. Annonsören anser därför att reklamen inte är vilseledande och att det inte finns grund för anmälan.

Annonsören har bifogat två dokument. Det ena visar annonsörens CMS, det administrativa verktyg som annon­sörens webbredaktörer använder för webbpublicering. Där framgår det enligt annonsören tydligt att erbjudandet gick live den 15 juli. Den andra bilagan är en skärmdump av annonsörens produktsida där det enligt annonsör­en tydligt framgår att det är halva priset. Enligt annonsören såldes totalt 1800 Guldkort till det rabatterade priset under kampanjperioden. Erbjudandet nyttjades därmed av många gäster.

 

Reklamombudsmannens bedömning
Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s reg­ler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda. Marknadskommunikation får inte innehålla påstående eller annan framställning i ord, ljud eller bild som direkt eller indirekt – genom antydan, utelämnande, oklarhet eller överdrift – är ägnad att vilseleda konsumenten. Särskilt gäller detta ifråga om produktens värde och det totala pris som faktiskt ska betalas.

Enligt artikel 6 i ICC:s regler ska riktigheten i beskrivning, påstående eller annan framställning som hänför sig till sakförhållanden kunna styrkas. Direkta eller indirekta påståenden i reklamen om att den bygger på ett fakta­un­der­­lag av viss angiven styrka måste stödjas av bevisning med minst den annonserade styrkan. Marknadsför­ar­en ska ha dokumentation tillgänglig och utan dröjsmål kunna framlägga denna till bevis inför de självregler­an­de organ som ansvarar för tillämpningen av dessa regler.

Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen påverkar målgruppens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som använts. Reklamen ska då be­döm­as utifrån hur den rimligen uppfattas av en genomsnittskonsument vid en flyktig kontakt. Målgruppen består enligt Reklamombudsmannens bedömning i det nu aktuella fallet san­nolikt av en bred grupp konsumenter.

Enligt anmälaren har annonsören haft en kampanj där Guldkortet marknadsförs till halva priset. När anmälaren skulle köpa kortet var rabatten endast tio procent. Anmälaren anser att detta är vilseledande.

Enligt annonsören presenterades erbjudandet korrekt och var fullt tillgängligt enligt de villkor som angavs i marknadsföringen. Annonsören anser därför att reklamen inte är vilseledande och att det inte finns grund för anmälan. Annonsören har bifogat två dokument. Det ena visar annonsörens CMS, det administrativa verktyg som annonsörens webbredaktörer använder för webbpublicering. Där framgår det enligt annonsören tyd­ligt att erbjudandet gick live den 15 juli 2024. Den andra bilagan är en skärmdump av annonsörens produkt­sida där det enligt annonsören tydligt framgår att det är halva priset. Enligt annonsören såldes totalt 1800 Guldkort till det rabatterade priset under kampanjperioden.

Reklamombudsmannen konstaterar att reklamen bland annat innehåller påståendena ”Just nu har du chansen att boka din guldsommar för halva priset! Med Guldkortet får du:” (”halva” står skrivet i versaler), ”Er­bjud­andet gäller fram till 11 augusti” samt en bild på Gröna Lund och texten ”Din guldsommar väntar här! Nu till halva priset”.

Enligt Reklamombudsmannen uppfattar genomsnittskonsumenten sannolikt reklamen som att Guldkortet såldes till halva pris­et fram till 11 augusti 2024. Reklamombudsmannen finner inte anledning att ifrågasätta annons­ör­ens uppgifter att så var fallet. Reklamen är därför inte vilse­led­ande och strider därmed inte mot artikel 5 i ICC:s regler.

 

Peter Knutsson

reklamombudsman