Beslut

Ärende: 2408-126

Datum: 2024-10-09

logo RON

Anmäld reklam Utomhusreklam för hemelektronik från Power

Annonsör Power Sverige AB

Anmälare Privatperson


Uttalande
Reklamombudsmannens opinionsnämnd finner att reklamen är utformad utan vederbörlig känsla för socialt och yrkesmässigt ansvar. Den strider därmed mot artikel 1 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

 

 

Reklamen
Den anmälda reklamen är en affisch som har visats på en busshållplats. I reklamen syns ett ansikte som är beskuret vid näsa och hals. Personen på bilden drar ner sin underläpp med två fingrar så att insidan av under­läppen syns. På insidan av underläppen syns en tatuering som föreställer annonsörens logotyp.

I övre vänstra hörnet står i versal text i svart, vit, orange färgsättning ”Sveriges galnaste kalas! Vi firar 1 år med 29 varuhus!”. I nedre delen av reklamen står i vit och orange text på svart bakgrund ”Tatuera in Power-loggan” samt ”Få 50% rabatt på allt året ut*”. I nedre högra hörnet syns en QR-kod och texten ”Läs mer på power.se”.  

Reklamen har producerats av Schjarven Reklambyrå.

 

Anmälan
Enligt anmälaren utnyttjar annonsören människor för att sprida reklam med sina kroppar. Att ens erbjuda detta känns så fel.

 

Annonsörens yttrande
Power Sverige AB (annonsören) anser inte att reklamen på något sätt är utformad utan vederbörlig känsla för socialt och yrkesmässigt ansvar.

Först och främst är deltagande i kampanjen helt frivilligt. Annonsören har aldrig haft avsikt att pressa eller över­tala någon att delta mot sin vilja. Kampanjen är tänkt som ett roligt och kreativt sätt att engagera annonsörens målgrupp men annonsören respekterar så klart att alla kanske inte attraheras av den.

För många är tatueringar en form av självuttryck och personlig konst. Annonsören ser det här som en möjlighet för de som vill visa sitt stöd för annonsören på ett unikt sätt och det är viktigt för annonsören att de som deltar gör det med full förståelse och samtycke.

Annonsören har satt strikta riktlinjer för kampanjen med en ansökningsprocess som säkerställer att deltagarna är fullt informerade om det beslut de fattar där både skriftligt medgivande och muntligt samtal med de utvalda är den del av det.

Tatueringarna utförs professionellt en av de större aktörerna i Stockholm vilket säkerställer både kvalitet och trygghet.

Idén är en del av en större trend inom marknadsföring, där kreativitet och nytänkande är nyckelkomponenter för att sticka ut i en konkurrensutsatt marknad. Liknande kampanjer har tidigare genomförts av stora internationella varumärken och har varit framgångsrika utan att kränka del­tag­arnas integritet.

Kampanjen är tidsbegränsad och extremt exklusiv där ett fåtal vinnare kommer att få denna unika möjlighet. Det är en engångskampanj utformad som en del av annonsörens ettårsjubileum, med 29 varuhus i Sverige, för att skapa engagemang och positiv uppmärksamhet kring annonsörens firande.

Utomhusreklamen är utvecklad med en humoristisk och lättsam ton med avsikt att skapa engagemang och ”Word of mouth”, inte för att utnyttja eller kränka någon. Annonsören respekterar att inte alla vill delta men den är riktad mot de som tycker idén är spännande och vill vara en del av något utöver det vanliga.

Annonsören förstår att tatueringar är ett personligt val som kan vara ett känsligt ämne för vissa. Annonsörens mål har aldrig varit att kränka någon, utan snarare att erbjuda en unik upplevelse som speglar modern kultur och trender inom självuttryck och personlig stil.

 

Opinionsnämndens bedömning
Enligt artikel 1 andra stycket i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s reg­ler) ska marknadskommunikation utformas med vederbörlig känsla för socialt och yrkesmässigt ansvar.

Enligt anmälaren utnyttjar annonsören människor för att sprida reklam med sina kroppar.

Enligt annonsören har målet aldrig varit att kränka någon, utan att erbjuda en unik upplevelse som speglar mo­d­ern kultur och trender inom självuttryck och personlig stil. Annonsören har satt strikta riktlinjer för kampanjen med en ansökningsprocess som säkerställer att deltagarna är fullt informerade om det beslut de fattar där både skriftligt medgivande och muntligt samtal med de utvalda är den del av det. Tatueringarna utförs professionellt av en av de större aktörerna i Stockholm, vilket säkerställer både kvalitet och trygghet. Annonsören anser inte att reklamen på något sätt är utformad utan vederbörlig känsla för socialt och yrkesmässigt ansvar.

Opinionsnämnden konstaterar att det i reklamen står ”Tatuera in Power-loggan” och ”Få 50% rabatt på allt året ut*”. I reklamen visas insidan av en underläpp, där annonsörens logotyp ser ut att vara intatuerad. Nämnden finner att konsumenter i allmänhet sannolikt uppfattar uppmaningen att tatuera sig för att få rabatt på hemelek­tronik, är långtgående och obehaglig med tanke på ingreppets natur. Att annonsören har tänkt att kampanjen på ett roligt och kreativt sätt ska engagera målgruppen ändrar inte bedöm­ningen. Nämnden finner därför att reklamen är utformad utan vederbörlig känsla för socialt och yrkesmässigt ansvar och den strider därmed mot artikel 1 andra stycket i ICC:s regler.

 

Adrian Engman

ordförande

Övriga ledamöter: Silvia Barklund, Johanna Björklund, Peter Cederholm, Christina Knight, Göran Segeholm och Axel Tandberg.

Beslutet är enhälligt.

Föredragande: Gunilla Welander