logo RO

Beslut

Ärende: 2408-122

Datum: 2024-12-17

Anmäld reklam Reklam i Foodora-app för medlemskap hos foodora PRO

Annonsör Foodora AB

Anmälare Två privatpersoner


Uttalande
Reklamombudsmannen finner att reklamen är vilseledande. Den strider därmed mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

  

 

Reklamen
Den anmälda reklamen har visats i Foodoras app. På förstasidan står det ”Bli pro-medlem Bara 69 kr/mån”. Efter val av restaurang, NK Bar & Kök, står under fliken ”Pro-Deals” texten ”Som foodora pro-medlem får du just nu rabatt på utvalda rätter”. Därunder syns flera olika menyer. Under menyn ”Tryffel burgare + pommes + valfri dryck 33 cl” står priset ”195,20 kr” i rosa samt det överstrukna priset ”244,00 kr” i grått. Bredvid syns en bild på en burk Coca Cola, en hamburgare och pommes frites.

Längre ner i appen på samma restaurang, NK Bar & Kök, syns en flik med rubriken ”Kombo Menyer”. Vid en av menyerna står rubriken ”Tryffel Burgare Meny”, ”199,00 kr” samt texten ”Tryffel Burgare med pommes fries och en burk dryck”. Bredvid syns samma bild med en burk Coca Cola, en hamburgare och pommes frites.

Annonsören har inte lämnat uppgift om vem som har producerat reklamen.

 

Anmälningarna
Enligt anmälarna är reklamen vilseledande. Reklamen ger intryck av att kunden gör en betydande besparing genom att använda abonnemangstjänsten foodora Pro. Specifika restaurangers maträtter visas med ett över-struket pris och ett kampanjpris. Det överstrukna priset ger intryck av att vara restaurangens vanliga pris för rätten, men det överstrukna priset stämmer inte överens med det faktiska priset på restaurangens meny.

 

Annonsörens yttrande
Foodora AB (annonsören) har tagit del av anmälningarna och kan konstatera att ett fel skett i samband med att den aktuella måltidsmenyn "laddats upp" på annonsörens plattform.

Innan en befintlig meny kan rabatteras under foodora PRO, måste menyn laddas upp på plattformen på nytt, och detta ska ske utan att ordinarie pris ändras. Vad som skett i det aktuella fallet är att menyn av misstag inte laddats upp med angivande av befintligt menypris, utan istället har priserna på menyns respektive komponenter (hamburgare, pommes och dryck) adderats till ett nytt totalt pris på vilket rabatten sedan dragits. Att detta skett är olyckligt men annonsören vill tydliggöra att det rör sig om misstag, inte en medveten handling från annon­sör­ens sida. Annonsören har åtgärdat det aktuella felet och utreder nu om man behöver vidta ytterligare åtgärd­er.

 

Reklamombudsmannens bedömning
Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s reg­ler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda. Marknadskommunikation får inte innehålla på­stående eller annan framställning i ord, ljud eller bild som direkt eller indirekt – genom antydan, utelämn­ande, oklarhet eller överdrift – är ägnad att vilseleda konsumenten. Särskilt gäller detta ifråga om produktens värde och det totala pris som faktiskt ska betalas.

Enligt artikel 6 i ICC:s regler ska riktigheten i beskrivning, påstående eller annan framställning som hänför sig till sakförhållanden kunna styrkas. Direkta eller indirekta påståenden i reklamen om att den bygger på ett faktaun­-­der­lag­ av viss angiven styrka måste stödjas av bevisning med minst den annonserade styrkan. Marknadsförar­-­en ska ha dokumentation tillgänglig och utan dröjsmål kunna framlägga denna till bevis inför de självregler­an­de organ som ansvarar för tillämpningen av dessa regler.

Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen påverkar målgruppens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som använts. Reklamen ska då be-dömas utifrån hur den rimligen uppfattas av genomsnittskonsumenten vid en flyktig kontakt. Målgruppen består enligt Reklamombudsmannens bedömning i det nu aktuella fallet av en bred grupp vuxna konsumenter.

Enligt anmälarna skapar reklamen en vilseledande bild av hur stor rabatten med annonsörens abonnemangstjänst faktiskt är.

Enligt annonsören är den aktuella prissättningen ett misstag. Annonsören har åtgärdat det aktuella felet och utreder om ytterligare åtgärd­er behöver vidtas.

Reklamombudsmannen konstaterar att det under rubriken ”Pro-deals”, vid en av menyerna, står att priset är 195,20 kronor. Invid anges ett överstruket pris på 244 kronor. Längre ner i appen, på den aktuella restaurang-ens meny, under rubriken ”Kombo Menyer” står dock att restaurangens pris är 199 kronor. Reklam­ombuds­mannen finner att genomsnittskonsumenten sannolikt uppfattar att det överstrukna priset 244 kronor är vad hamburgermenyn kostar hos restaurangen och att 244 kronor är priset som skulle ha betalats av den som inte har medlemskap i foodora PRO. Enligt annonsören blev prisuppgifterna i reklamen felaktiga i samband med att den aktuella menyn skulle laddas upp på plattformen. Reklamen är därför vilse­led­ande och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler.

Enligt artikel 24 i ICC:s regler är en rättelse i efterhand i och för sig önskvärd om marknadskommunikationen strider mot reglerna, men det medför inte att överträdelsen blir försvarlig.

 

Peter Knutsson

reklamombudsman