Beslut
Ärende: 2408-120
Datum: 2024-11-13

Anmäld reklam Facebookreklam för hemlarm från Verisure
Annonsör Verisure Sverige AB
Anmälare Privatperson
Uttalande
Reklamombudsmannens opinionsnämnd finner att reklamen är vilseledande. Den strider därmed mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.
Reklamen
Den anmälda reklamen är en annons som har publicerats på Facebook. Rubriken lyder ”Kampanj! 40% på hemlarm”. I texten står i versaler ”Exklusivt erbjudande!” följt av ”Spara upp till 40% på Verisure hemlarm. Räkna ut ditt pris här! Se villkor via länken”.
I bilden står ”Spara upp till 40 % på hemlarm” i vit versal text mot röd bakgrund. Nedanför syns produkter som exempelvis en mobiltelefon och olika typer av larm.
Reklamen har producerats internt hos annonsören.
Anmälan
Enligt anmälaren är reklamen vilseledande. Enligt reklamen kan man spara upp till 40 procent på hemlarm. I annonsen finns en länk där det står "Räkna ut ditt pris här". Om man följer länken får man fylla i lite uppgifter om sitt hem och man får ett förslag på ett lagom stort paket med prylar.
Anmälaren reagerar på påståendet om upp till 40 procent rabatt. Inga priser är kända vilket gör det omöjligt för konsumenten att verifiera att rabatten stämmer. I annonsen står det "Räkna ut ditt pris här", men inget pris visas utan enbart en samling produkter. För att få ett pris måste man som konsument ringa deras säljare. Konsumenten hamnar i en väldigt svag sits då inga uppgifter går att ta reda på innan samtalet.
Annonsörens yttrande
Enligt Verisure Sverige AB (annonsören) har man haft en annons på Facebook som hänvisar till ett erbjudande om upp till 40 procent rabatt på larmabonnemang. Enligt anmälaren är reklamen vilseledande då pris inte visas utan endast ett erbjudande om komponenter och att det krävs ett telefonsamtal med annonsören för att få reda på priset för abonnemanget. Anmälaren framhåller även att konsumenten hamnar i en svag sits då inga uppgifter går att ta reda på innan samtal.
Annonsören delar inte anmälarens bedömning då annonsörens process är utformad på ett tydligt sätt som visar priserna för abonnemang på landningssidan/resultatsidan i steg 1b. Annonsören har bifogat en processbeskrivning samt länkar till annonsörens landningssidor. Samtliga uppgifter går enligt annonsören att ta reda på innan säljsamtal.
Annonsören beskriver processen enligt följande:
- Inledningsvis visas annonsen med annonsörens erbjudande på Facebook. Redan i annonsens beskrivning anges ”Se villkor via länken”.
- I steg 1a kommer man till landningssidan där en fråga ställs vad man ska använda sitt larm till, exempelvis om det är till ett företag, en villa eller en lägenhet. Anledningen till detta steg är att behoven och kraven skiljer sig åt. Man anger därefter storlek på boende, hur många som bor i hushållet och postnummer och telefonnummer.
- I steg 1b på landningssidan/resultatsidan visas knappen ”Visa mitt resultat”. När man trycker på knappen visas resultatet, det vill säga vilket abonnemangspaket som är lämpligt efter de behov man har angivit. I skissen kan man se att den larmlösning som föreslås i det aktuella exemplet är larmlösningen ”Smart Voice Alarm”. Bakom föreslagen larmlösning finns en asterisk som återkommer under förslaget på landningssidan där priser anges.
Anledningen till att telefonnummer efterfrågas beror på att konsumenten kan vilja anpassa larmlösningen ännu mer, exempelvis med fler eller andra komponenter, vilket annonsören erbjuder genom en kostnadsfri konsultation. I det aktuella exemplet, understruket i texten för visibilitet, anges tydligt:
”Erbjudandet gäller t.o.m 29/9 2024. Rabatten och kampanjen gäller enbart för nya kunder som kommer i kontakt med oss online via verisure.se. Rabatten och kampanjen gäller för hemlarmslösningarna ZeroVision High Security Alarm och Smart Voice Alarm. Ordinarie pris larmlösning med två extra rökdetektorer: (i) ZeroVision High Security Alarm 12 960 kr uppkoppling + 608 kr månadskostnad, (ii) Smart Voice Alarm 9 970 kr uppkoppling + 569 kr månadskostnad. Kampanjerbjudandet med två extra rökdetektorer ger 3980 kr i rabatt på angivna ordinarie uppkopplingskostnader. Vid en beställning har du rätt till 14 dagars ångerrätt, därutöver gäller Verisures allmänna köpvillkor om uppsägning, äganderätt och friköp av larmsystemet”.
Opinionsnämndens bedömning
Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda. Marknadskommunikation får inte innehålla påstående eller annan framställning i ord, ljud eller bild som direkt eller indirekt – genom antydan, utelämnande, oklarhet eller överdrift – är ägnad att vilseleda konsumenten. Särskilt gäller detta ifråga om produktens värde och det totala pris som faktiskt ska betalas.
Enligt artikel 6 i ICC:s regler ska riktigheten i beskrivning, påstående eller annan framställning som hänför sig till sakförhållanden kunna styrkas. Direkta eller indirekta påståenden i reklamen om att den bygger på ett faktaunderlag av viss angiven styrka måste stödjas av bevisning med minst den annonserade styrkan. Marknadsföraren ska ha dokumentation tillgänglig och utan dröjsmål kunna framlägga denna till bevis inför de självreglerande organ som ansvarar för tillämpningen av dessa regler.
Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen påverkar målgruppens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som använts. Reklamen ska då bedömas utifrån hur den rimligen uppfattas av genomsnittskonsumenten vid en flyktig kontakt. Målgruppen består enligt opinionsnämndens bedömning i det nu aktuella fallet av en bred grupp vuxna konsumenter.
Enligt anmälaren är reklamen vilseledande. Det står att man kan spara upp till 40 procent på hemlarm. Inga priser är kända, vilket gör det omöjligt för konsumenten att verifiera att rabatten stämmer.
Vidare finns det en länk där det står "Räkna ut ditt pris här". Om man följer länken får man fylla i lite uppgifter om sitt hem och man får ett förslag på ett lagom stort paket med prylar.
Enligt annonsören är annonsörens process utformad på ett tydligt sätt som visar priserna för abonnemang på landningssidan/resultatsidan. Samtliga uppgifter går enligt annonsören att ta reda på innan säljsamtal.
Enligt rättspraxis ska varje reklamenhet som huvudregel bedömas för sig. Nämnden beaktar därför inte övrigt innehåll på annonsörens webbplats.
Nämnden konstaterar att rubriken i reklamen lyder ”Kampanj! 40% på hemlarm”. I texten står ”Spara upp till 40% på Verisure hemlarm. Räkna ut ditt pris här! Se villkor via länken”.
Enligt nämnden uppfattar sannolikt genomsnittskonsumenten reklamen, dels som att annonsörens hemlarm är rabatterade med upp till 40 procent, dels att det går att få en individuell prisuppgift på hemlarm genom att följa länken i reklamen. Nämnden finner att annonsören inte har styrkt att vissa av hemlarmen är rabatterade med upp till 40 procent, och inte heller att det går att räkna ut och få sitt faktiska pris på hemlarm på annonsörens webbplats. Reklamen är därför vilseledande och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler.
Kajsa Bergkvist
ordförande
Övriga ledamöter: Peter Cederholm, Tobias Eidem, Adrian Engman, Olivia Engquist, Johanna Brunge Grant, Göran Segeholm, Axel Tandberg och Canan Yasar.
Beslutet är enhälligt.
Föredragande: Gunilla Welander