Beslut

Ärende: 2306-133

Datum: 2023-08-24

logo RON

Anmäld reklam Instagramreklam för personbilar från Toyota

Annonsör Toyota Sweden AB

Anmälare Privatperson


Uttalande
Reklamombudsmannens opinionsnämnd finner att reklamen inte uppmuntrar beteende som är olagligt eller på annat sätt förkastligt från allmän synpunkt. Den strider därmed inte mot artikel 2 i Internationella Handelskam­marens regler för reklam och marknadskommunikation.

 

 

Reklamen
Den anmälda reklamen är ett inlägg som har publicerats av Instagramkontot ”toyotasverige”. Inlägget be­står av bild och text. På bilden syns en bil som står parkerad på en betongavsats vid klippor vid öppet vatten. Två personer står bredvid bilen och tittar ut över vattnet. Personerna är mycket mindre än bilen i proportion. Våg­or sköljer upp på plats­en där de står. Längst ner i bilden står annonsörens och bilmodellens namn och under bilden syns den länkade texten ”Läs mer”.

Annonsören har inte lämnat uppgift om vem som har producerat reklamen.

 

Anmälan
Enligt anmälaren uppmuntrar reklamen till olagligt beteende och undergräver människors känsla för vad som är tillåtet enligt allemansrätten.

 

Annonsörens yttrande
Toyota Sweden AB (annonsören) beklagar att anmälaren uppfattar att reklamen uppmuntrar till ett beteende som är otillåtet eller förkastligt från allmän synpunkt. Svenska regler om terrängkörning syftar bland annat till att skydda mark och vegetation mot skador och slitage som orsakas av trafik med motordrivna fordon. Med terräng avses enligt Naturvårdsverket naturmark, såsom skogsmark, kalfjäll, våtmarker, stränder, parker, åkrar och ängar. Det gäller även stigar, vandringsleder, motions­­spår och liknande som skapats i terrängen vid exemp­el­vis skogs­bruk. Det finns flera undantag från förbudet i terrängkörningslagen, bland annat får fordon ställas upp eller parkeras i anslutning till väg. Fordon får också användas på utfarter och inom tomter. Det är den som kör i terräng som bär ansvaret för att se till att körningen är tillåten och även att minska risken för skador av sådan terr­äng­körning som i och för sig är tillåten.

Reklamen uppmanar inte till bilkörning i känslig naturmiljö på ett sätt som strider mot gällande lagar och regler. Bilen i reklamen är parkerad på en av människan gjuten pir. Det är tydligt att piren är anlagd för att det ska vara möjligt att ta sig ner till vattnet på annat sätt än gående, exempelvis för att möta en båt, ta upp eller lägga i en båt. Omgivningen är sådan att det knappast endast handlar om att möjliggöra framförande av fordon som används inom skogs- eller jordbruk.

 

Opinionsnämndens bedömning
Enligt artikel 2 tredje stycket i Internationella Handelskammarens regler för reklam och mark­nadskommunikation (ICC:s reg­ler) får marknadskommunikation inte uppmuntra beteende som är olagligt eller på annat sätt förkastligt från allmän synpunkt.

Enligt terräng­körnings­lagen (1975:1313) är körning med motordrivet fordon – med vissa undantag – förbjuden i terräng för annat ändamål än jordbruk eller skogsbruk i hela landet på bland annat barmark.

Enligt anmälaren uppmuntrar reklamen till olagligt beteende och undergräver människors känsla för vad som är tillåtet enligt allemansrätten.

Enligt annonsören strider reklamen inte mot ICC:s regler eftersom bilen står på en pir som är anlagd för att det ska vara möjligt att ta sig ner till vattnet på annat sätt än gående, exempelvis för att möta en båt, ta upp eller lägga i en båt.

Opinionsnämnden konstaterar att bilen står på en betongsavsats alternativt betongväg bland klippor vid öppet vatten. Nämnden finner inte att reklamen ger intryck av att bilen står i terräng eller har körts i terräng för att komma till platsen. Nämnden finner därför inte att reklamen upp­muntrar till olagligt beteende och den strider därmed inte mot arti­kel 2 tredje stycket i ICC:s regler.

 

Adrian Engman

Ordförande

Övriga ledamöter: Jessie Cargill-Ek, Tobias Eidem, Oliva Enquist, Christina Nobel Knight, Linda Sjö Lindkvist, Marielle Pantzar, Maris Sedlenieks och Axel Tandberg

 

Beslutet är enhälligt.

Föredragande: Gunilla Welander