Beslut

Ärende: 2306-131

Datum: 2023-08-24

logo RON

Anmäld reklam Facebookreklam för hemleverans av mat med Wolt+

Annonsör Wolt Sverige AB

Anmälare Privatperson


Uttalande
Reklamombudsmannens opinionsnämnd finner att reklamen är vilseledande. Den strider därmed mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

 

 

Reklamen
Den anmälda reklamen är ett videoklipp som har publicerats av Face­bookkontot ”Wolt”. Ovanför videoklippet står texten ”Skippa avgiften med Wolt+”. Klippet inleds med att texten ”Wolt+” syns mitt över bilden. En kvinna står i ett kök och gör en beställning på sin mobiltelefon. Därefter syns mobil­skärmen i när­bild. Kvinnan visas åter i bild samtidigt som en pappkasse med texten ”Wolt” faller ner bredvid henne på köks­bänken. Hon tittar på den med ett förvånat uttryck. Mitt i bilden står sedan texten ”Ju mer du beställer desto mer sparar du”. Fler kassar fall­er ner bredvid kvinnan medan hon klickar på sin mobiltelefon. Därefter står texten ”Låt besparing­arna börja!”. En kaf­fe­mugg faller ner i kvinnans hand och hon tar en klunk. Samtidigt syns texten ”289 kr sparade”. Reklamen av­slutas med att texten ”Wolt+” syns mot en blå bakgrund samt texten ”Efter bara ett par beställningar går du plus!” och ”Beställ nu”. 

I textrutan under videoklippet står texten ”Wolt+ ger dig obegränsat med fria leveranser fr…mer”. Klickar man på ”mer” syns hela texten ”Wolt+ ger dig obegränsat med fria leveranser från utvalda restaurang­er och buti­ker för endast 69 kr i månaden”.

Annonsören har inte lämnat uppgift om vem som har producerat reklamen.

 

Anmälan
Enligt anmälaren är reklamen vilseledande eftersom annonsören genom påståendena ”Ju mer du beställer desto mer sparar du”, ”Låt besparingarna börja” och ”Efter bara ett par beställningar går du plus” får det att framstå som att det skulle vara en investering att beställa hos annonsören. Anmälaren ifrågasätter att man kan spara och tjäna pengar på att bes­t­älla från annonsören och menar att man istället kommer få minus på kontot, och ännu mer minus ju mer man bes­täller.

 

Annonsörens yttrande
Enligt Wolt Sverige AB (annonsören) är annonsen en del av marknadsföringen av annonsörens nya produkt, en prenumerationstjänst som kallas Wolt+. Tjänsten ger en användare möjligheten att få fri leverans inom en radie av tre kilometer mot en månatlig avgift på 69 kronor. Vid tidpunkten för annonsen var den månatliga avgiften 79 kronor med ett starterbjudande om 30 dagar helt gratis. De användare som inte har tjänsten betalar en avgift för sina leveranser. En användare av tjänsten behöver göra i genom­s­nitt två beställningar per månad för att nå upp till kostnaden för månadsavgiften och därefter sker således en besparing på kommande beställningar.

Vidare, supporteras annonsen av medföljande text som inte presenteras i anmälarens bild för att ytterligare förklara vad tjänsten är och vilka fördelar tjänsten ger: ”Wolt+ ger dig obegränsat med fria leveranser från utvalda resta­u­ra­nger och butiker för endast 79 kr i månaden”. Den totala besparingen går att se för användaren i profilvyn på annonsörens plattform.

För annonsören är det viktigt att följa tillämplig lagstiftning, god sed och ICC:s regler för reklam och marknadskommun­ikation i all sin marknadsföring och i alla sina kommersiella samarbeten. Annonsören arbetar alltid för att säkerställa att inte vilseledande marknadsföring, som skulle strida mot ovan nämnda regler, publiceras.

 

Opinionsnämndens bedömning
Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda. Marknadskommunikation får inte innehålla påstående eller annan framställning i ord, ljud eller bild som direkt eller indirekt – genom antydan, utelämnande, oklarhet eller överdrift – är ägnad att vilseleda konsumenten. Särskilt gäller detta ifråga om produktens värde och det totala pris som faktiskt ska betalas.

Enligt artikel 6 i ICC:s regler ska riktigheten i beskrivning, påstående eller annan framställning som hänför sig till sakförhållanden kunna styrkas. Direkta eller indirekta påståenden i reklamen om att den bygger på ett faktaunder­­lag av viss angiven styrka måste stödjas av bevisning med minst den annonserade styrkan. Marknadsför­ar­en ska ha dokumentation tillgänglig och utan dröjsmål kunna framlägga denna till bevis inför de självregler­an­de organ som ansvarar för tillämpningen av dessa regler.

Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen påverkar mål­­gruppens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som använts. Reklamen ska då bedömas utifrån hur den rimligen uppfattas av en genomsnittskonsument vid en flyktig kontakt. Målgruppen består enligt opinionsnämndens bedömning i det här fallet av en bred grupp vuxna konsumenter.

Enligt anmälaren framstår det som att det skulle vara en investering att beställa mat genom annonsören och att man sparar och tjänar pengar ju mer man bes­täller. Genom att bes­t­älla från annons­ören kommer man istället få minus på sitt konto, och ännu mer minus ju mer man bes­täller.

Enligt annonsören är reklamen en del av marknadsföringen av annonsörens nya prenumera­tions­tjänst, Wolt+. Mot en kostnad på 69 kronor i månaden får användare av tjänsten avgiftsfri leverans under vissa förutsättningar och kan således spara pengar.

Nämnden konstaterar att videoklippet visar en kvinna som gör beställningar via sin mob­il­telefon. Samtidigt syns texten ”Ju mer du beställer desto mer sparar du” och ”Låt besparingarna börja!”. Ovanför videoklippet står texten ”Skippa avgiften med Wolt+”. Nämnd­en finner att genomsnittskonsumenten sannolikt förstår att på­ståendena ”Skippa avgiften med Wolt+” sammantaget med ”Ju mer du beställer desto mer sparar du” och ”Låt bespari­ng­arna börja!” inte innebär att man sparar eller tjänar pengar i den bemärkelsen att man exempelvis inte har någ­on kostnad för det man be­ställer via annonsörens app. Nämnden finner dock att det inte är tydligt för genom­snittskonsumenten vad konsumenten får genom att använda appen, exempelvis om erbjudandet innebär en rabatt på beställda var­or, att lev­erans­avgiften är borttagen eller att tjänsten på något annat sätt innebär en förmånlighet för kunden. Reklamen är därför vilseledande och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler.

 

Adrian Engman

Ordförande

Övriga ledamöter: Jessie Cargill-Ek, Tobias Eidem, Oliva Enquist, Christina Nobel Knight, Linda Sjö Lindkvist, Patrik Löfberg, Marielle Pantzar, Maris Sedlenieks och Axel Tandberg.

 

Beslutet är enhälligt.

Föredragande: Ellinor Gyllenstierna