Beslut

Ärende: 2306-128

Datum: 2023-08-24

logo RON

Anmäld reklam Webbreklam för teletjänster från Hallon

Annonsör Hi3G Access

Anmälare Privatperson


Uttalande

Reklamombudsmannens opinionsnämnd finner att reklamen är vilseledande. Den strider därmed mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

 

 

Reklamen
Den anmälda reklamen har publicerats på mobilversionen av hallon.se. Överst i reklamen står rubriken ”Alltid hos hallon:” följt av texten ”Samtal & SMS ingår”, ”Ingen bindningstid”, ”Spara oanvänd surf”, ”Extra använd­are” och ”eSIM”. Till vänst­er om varje textspalt finns en ruta med en bock. Härunder visas olika abon­nemang som annonsören marknadsför och reklam för olika erbjudanden.

Reklamen har producerats internt hos annonsören.

 

Anmälan
Enligt anmälaren är reklamen vilseledande. På flera ställen framgår att man sparar surfen som man inte har använt. Anmälaren hade laddat för 349 kronor och hade 85GB surf kvar. Enligt annonsören följer surfen inte med kon­tantkort. Men det är inte så tjänsten marknadsförs. Står det ”Alltid hos hallon” är det övergripande för alla deras tjänster.

 

Annonsörens yttrande
Hi3G Access (annonsören) skriver i huvudsak att reklamen inte är vilseledande utan har utformats i enlighet med ICC:s regel­verk. Konsumenter som har tecknat mobilabonnemang respektive bredbandsabonnemang erbjuds en möjlighet att spara den mängd surf som inte har använts under en månad. Den sparade surfen överförs så­ledes till nästa månads surfmängd. Det är ostridigt att detta erbjudande inte gäller kontantkort. Annons­ören be­strider att det aktuella marknadsföringspåståendet skulle vara vilseledande.

Anmälaren har som stöd för sin anmälan hänvisat till en print screen från startsidan, så som den ser ut i en mob­­i­l­telefon. Annonsören förutsätter därmed att det är marknadsföringen som framgår av den ingivna print screen som är föremål för bedömning. Det ska uppmärksammas att print screenen endast visar hur en begränsad del av startsidan såg ut vid aktuellt tillfälle. Annonsören har bifogat en bilaga av vilken det framgår hur startsidan såg ut i dess helhet. Som framgår av bilagan anges ”Spara oanvänd surf” tillsammans med fyra and­ra marknads­förings­påståenden (”Samtal & SMS ingår”, ”Ingen bindningstid”, ”eSim”, ”Extra användare”) under texten ”Alltid på Hallon”. Som framgår av bilagan presenteras samtliga mobil­abonne­mang direkt under marknadsföringspåståendena. Texten ”Alltid på hallon” och de fem marknadsförings­påståen­dena refererar till Hallons mobilabonnemang som listas precis under påståendena.

Att det är mobilabonnemang, och inte kontantkort, som marknadsförs framgår bland annat genom det i reklamen angivna priset ”10 kr/mån, priset gäller i 3 mån därefter 109 kr/mån” samt i det utdrag från start­sidan som anmälaren har givit in. Vid nyttjande av kontantkort betalar kunden ingen löp­ande månadskostnad utan kontant­kortet fylls på med surf vid behov och mot en engångskostnad. Den genomsnittliga konsumenten har kunskap avseende hur mobilabonnemang respektive kontantkort fungerar. Det framgår där­med tydligt för den genom­snittliga konsumenten att det är just mobilabonnemang som presenteras i anslutning till det påtalade mark­nads­föringspåståendet. 

Vidare marknadsförs annonsörens mobil- och bredbandsabonnemang direkt över det aktuella marknadsföringspåståendet genom den fetstilta rubriken ”Alla abonnemang 10 kr/mån” i reklamen. Under rubriken anges ”Hipp hipp hallon! Vi firar 10 år med extra billig surf! 10 kr/mån i tre månader, där­efter ord. pris!”. Detta förstärker intrycket av att påståendet ”Spara oanvänd surf” refererar till an­nonsörens mo­bil­abonnemang och inte till kontantkort.

Det ska slutligen noteras att kontantkort överhuvudtaget inte omnämns på startsidan. Besökarna av webbplatsen hallon.se når webbsidan för kontantkort genom ”Menyn” högst upp i det högra hör­net. Det framställs inte något påstående om att konsu­ment­erna kan spara oan­vänd surf på kontantkort.

Sammanfattningsvis menar annonsören att placeringen av det påtalade marknadsföringspåståendet ”Spara oanvänd surf” – det vill säga direkt under, respektive över, marknadsföring av annonsörens mobilabonnemang –medför att genomsnittskonsumenten får uppfattningen att påståendet avser mobilabonnemang och inte kontantkort. Motsvarande gäller även påståendet ”Spara oanvänd surf” som finns placerad längre ner på startsidan. Av betydelse är dessutom att kontantkort överhuvudtaget inte marknadsförs på startsidan. Genomsnittskon­s­u­m­enten får därmed inte uppfattningen att påståendet avser kontantkort. Marknadsföringspåståendet ”Spara oan­vänd surf” är följaktligen inte vilseledande.

 

Opinionsnämndens bedömning
Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda. Marknadskommunikation får inte innehålla påstående eller annan framställning i ord, ljud eller bild som direkt eller indirekt – genom antydan, utelämnande, oklarhet eller överdrift – är ägnad att vilseleda konsumenten. Särskilt gäller detta ifråga om produktens väsentliga egenskaper, det vill säga sådana som är ägnade att påverka konsumentens val, exempelvis beskaffenhet och an­vändbarhet.

Enligt artikel 6 i ICC:s regler ska riktigheten i beskrivning, påstående eller annan framställning som hänför sig till sakförhållanden kunna styrkas. Direkta eller indirekta påståenden i reklamen om att den bygger på ett faktaunder­­lag av viss angiven styrka måste stödjas av bevisning med minst den annonserade styrkan. Marknadsförar­en ska ha dokumentation tillgänglig och utan dröjsmål kunna framlägga denna till bevis inför de självregler­an­de organ som ansvarar för tillämpningen av dessa regler.

Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen påverkar målgruppens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som använts. Reklamen ska då bedömas utifrån hur den rimligen uppfattas av en genomsnittskonsument vid en flyktig kontakt. Målgruppen består enligt opinionsnämn­dens bedömning i detta fall i huvudsak av vuxna konsumenter.

Enligt anmälaren är reklamen vilseledande. Står det ”Alltid hos hallon” och under det en uppräkning med bland annat påståendet ”Spara oanvänd surf” uppfattas det gälla för samtliga teletjänster från annonsören.

Enligt annonsören refererar texten ”Alltid på hallon” och de fem marknadsförings­påståen­dena till annonsörens mobilabonnemang. Att det är mobilabonnemang, och inte kontantkort, som marknadsförs framgår bland annat genom det i rekla­men angivna priset ”10 kr/mån, priset gäller i 3 mån därefter 109 kr/mån”. Vid nyttjande av kontantkort betalar kunden ingen löp­ande månadskostnad utan kontant­kortet fylls på med surf vid behov och mot en engångskostnad. Genomsnittskonsumenten har kunskap om hur mobilabonnemang respektive kontantkort fungerar. Reklamen är därför inte vilseledande.

Enligt rättspraxis ska varje reklamenhet som huvudregel bedömas för sig. Den anmälda reklamenheten har visats på mobilversionen av hallon.se. Nämnden beaktar därför inte öv­rigt innehåll på annonsörens webbplats. 

Nämnden konstaterar att reklamen innehåller rubriken ”Alltid hos hallon” följt av en uppräkning av de förmåner som ingår i an­nons­örens teletjänster, bland annat ”Spara oanvänd surf”. I reklamen anges inte någon begränsning av vilka teletjänster som om­fattas av de uppräknade förmån­erna. Av annonsörens yttrande framgår att er­bjudandet inte gäller kon­tant­kort. Nämnden finner att genomsnitts­konsu­m­enten sannolikt uppfattar påståendet ”Alltid hos hallon” som ett över­grip­ande påstående som avser samtliga annonsörens teletjänster. Genom­snitts­konsum­en­ten kan enligt nämnden inte förväntas ha kännedom om att det inte är möjligt att föra över oanvänd surf om ett kontantkort efter giltighetsperiodens slut laddas på nytt för att kon­sumenten ska kunna ringa, sms:a och surfa. Reklamen är därför vilse­led­ande och strider där­med mot artikel 5 i ICC:s regler.

 

Adrian Engman

Ordförande

Övriga ledamöter: Jessie Cargill-Ek, Tobias Eidem, Oliva Enquist, Christina Nobel Knight, Linda Sjö Lindkvist, Patrik Löfberg, Marielle Pantzar, Maris Sedlenieks och Axel Tandberg.

 

Beslutet är enhälligt.

Föredragande: Ellinor Gyllenstierna