logo RO

Beslut

Ärende: 2303-76

Datum: 2023-04-24

Anmäld reklam Tiktokreklam för matkassar från HelloFresh

Annonsör Hellofresh Sweden AB

Anmälare Privatperson


Uttalande
Reklamombudsmannen finner att reklamen är vilseledande. Den strider därmed mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation. 

 

 

Reklamen 
Den anmälda reklamen är en video som har publicerats av Tiktokkontot ”hellofresh_se”. Videon inleds med en kvinna som sitter och skär gurka. I den övre delen av videon står texten ”When you find out HelloFresh has 50+ options for meals every week for you to choose from”. Kvinnan säger ”Shut up it is not”. Videon skiftar då från kvinnan och visar istället en låda från HelloFresh fylld med grönsaker. Lådan har ögon och mun som rör på sig. Lådan svarar ”Yes it is” till kvinnans tidigare påstående.  

I beskrivningen till videon finns bland annat texten ”Lättlagade och hälsosamma måltider direkt hem till dörren med HelloFresh. Använd kod: TIKTOK”. Koden kan tolkas som en rabattkod. Härunder står det ”Reklam” i en ruta.  

Reklamen har producerats internt hos annonsören. 

 

Anmälan 
Enligt anmälaren är reklamen vilseledande eftersom HelloFresh påstår att de erbjuder mer än 50 recept varje vecka. Enligt anmälaren har de bara 20-25 recept att välja bland.  

  

Annonsörens yttrande
HelloFresh Sweden AB (annonsören) medger att reklamen innehållit ett misstag. Detta skedde i samband med översättningen av en annons från en annan marknad. På andra europeiska marknader erbjuder HelloFresh upp till 50 recept per vecka, i Sverige är det för närvarande bara cirka 20. Annonsen har därför tagits bort.  

 

Reklamombudsmannens bedömning  
Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda. Marknadskommunikation får inte innehålla påstående eller annan framställning i ord, ljud eller bild som direkt eller indirekt – genom antydan, utelämnande, oklarhet eller överdrift – är ägnad att vilseleda konsumenten. Särskilt gäller detta ifråga om produktens väsentliga egenskaper, det vill säga sådana som är ägnade att påverka konsumentens val. Särskilt gäller detta ifråga om sammansättning och mängd.  

Enligt artikel 6 i ICC:s regler ska riktigheten i beskrivning, påstående eller annan framställning som hänför sig till sakförhållanden kunna styrkas. Direkta eller indirekta påståenden i reklamen om att den bygger på ett faktaunderlag av viss angiven styrka måste stödjas av bevisning med minst den annonserade styrkan. Marknadsföraren ska ha dokumentation tillgänglig och utan dröjsmål kunna framlägga denna till bevis inför de självreglerande organ som ansvarar för tillämpningen av dessa regler.  

Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen påverkar målgruppens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som använts. Reklamen ska då bedömas utifrån hur den rimligen uppfattas av en genomsnittskonsument vid en flyktig kontakt. Målgruppen i det nu aktuella fallet består enligt Reklamombudsmannens bedömning av en bred grupp konsumenter. 

Enligt anmälaren är reklamen vilseledande eftersom annonsören påstår att man erbjuder mer än 50 recept varje vecka när det är 20 till 25 recept. 

Annonsören medger att reklamen innehållit ett misstag vilket skedde i samband med översättningen av en annons från en annan marknad.  

Reklamombudsmannen konstaterar att i reklamen påstås ”When you find out HelloFresh has 50+ options for meals every week for you to choose from”. Reklamombudsmannen finner att en genomsnittskonsument sannolikt uppfattar påståendet som att annonsören erbjuder minst 50 olika måltider varje vecka. Enligt annonsörens egna uppgifter är så inte fallet. Reklamen är därför vilseledande och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler. 

Enligt artikel 24 i ICC:s regler är en rättelse i efterhand i och för sig önskvärd om marknadskommunikationen strider mot reglerna, men det medför inte att överträdelsen blir försvarlig. 

 

Elisabeth Trotzig 

reklamombudsman