Beslut
Ärende: 2111-237
Datum: 2021-12-15

Anmäld reklam Reklam för personförsäkringar från If
Annonsör If Skadeförsäkring AB (publ)
Anmälare Två privatpersoner
Uttalande
Reklamombudsmannens opinionsnämnd finner att reklamen är könsdiskriminerande. Den strider därmed mot artikel 2 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.
Reklamen
Den anmälda reklamen har publicerats på ljustavlor i Stockholms tunnelbana och i nyhetsappen Omni. Reklamen på ljustavlan består av bild och text. Överst står texten ”Personförsäkringar från If” och därunder ”Vi försäkrar dig från topp till tå”. Under texten visas en bild på en kvinna som sitter mot vit neutral bakgrund. Hennes båda ben är vinklade åt vänster så att hennes underben vilar mot golvet. Det framstår som att kvinnan är naken. Dock syns endast hennes bara vänsteraxel och hennes båda smalben och fötter. Framför sig håller hon en trekantig bild. Den trekantiga bilden täcker i princip hela den sittande kvinnans kropp. På bilden syns en del av en hals och en bar bröstkorg. Nederst i ljustavlan syns annonsörens logotyp samt texten ”Vid din sida”.
Reklamen som publicerats i nyhetsappen Omni innehåller samma bild som beskrivits ovan. Överst i annonsen står ordet ”annons” i versal svart text och under bilden på kvinnan står rubriken ”Undvik sjukskrivningar” samt en efterföljande brödtext som lyder ”Missa inte det enkla knepet som gör det enklare att planera verksamheten”. Härunder finns den länkade texten ”Extern länk från If försäkring”.
Reklamen har producerats internt hos annonsören.
Anmälningarna
Enligt anmälarna är reklamen objektifierande. Anmälarna ställer frågan vad en naken kvinna har med en försäkring att göra. Reklamen är en klassisk "sälj grej med tjej".
Annonsörens yttrande
If Skadeförsäkring AB (annonsören) bestrider att reklamen är objektifierande och därför könsdiskriminerande. Syftet med reklamen är att uppmärksamma på annonsörens personförsäkringar för kropp och hälsa som ger ett skydd ifall det händer något med kroppen. På samma sätt som annonsören visar upp en bild av en bil i marknadsföring av bilförsäkring, eller ett hem i marknadsföring av hemförsäkring, har annonsören för personförsäkringar valt att fokusera på temat kropp. Personen på bilden framställs inte, varken genom pose eller miljö, på ett sätt som anses nedvärderande eller objektifierande. Framställningen av personen har en tydlig koppling till vad som är försäkrat genom en personförsäkring; kroppen.
Annonsören vill framhålla att den anmälda reklamen ingår i en kampanj vars budskap (”Personförsäkringar: Vi
försäkrar dig från topp till tå”) är relevant för annonsörens samtliga målgrupper. Därför har nio modeller av olika kön, kroppsbyggnad och ålder fotograferats, som alla visar upp var sin bild på en viktig kroppsdel. För annonsören har det varit viktigt att inte utesluta kvinnor från denna kampanj, då annonsören anser att kvinnokroppen borde få finnas med i detta sammanhang på samma sätt som alla andra kroppar.
Opinionsnämndens bedömning
Enligt artikel 2 första stycket i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler) får reklam inte vara diskriminerande ifråga om bland annat kön.
Reklam som framställer personer som sexobjekt, exempelvis genom klädsel, pose och miljö, på ett sätt som kan anses nedvärderande är objektifierande och anses könsdiskriminerande enligt praxis. Vad som är nedvärderande påverkas bland annat av om framställningen av personen har en koppling till produkten samt hur och var reklamen har exponerats.
Enligt anmälarna är reklamen objektifierande.
Enligt annonsören är reklamen inte objektifierande. Reklamen syftar till att uppmärksamma annonsörens personförsäkringar för kropp och hälsa. Personen på bilden framställs inte, varken genom pose eller miljö, på ett sätt som kan anses nedvärderande eller objektifierande. Framställningen av personen har en tydlig koppling till kroppen som är det som försäkras.
Opinionsnämnden konstaterar att varje reklamenhet enligt praxis som huvudregel ska bedömas för sig. Att den aktuella reklamen ingår i en kampanj med budskapet ”Personförsäkringar: Vi försäkrar dig från topp till tå” där olika modeller av olika kön, kroppsbyggnad och ålder fotograferats, som alla visar upp var sin bild på en viktig kroppsdel påverkar enligt nämnden därför inte bedömningen av om reklamen i det aktuella fallet är könsdiskriminerande.
Nämnden konstaterar att reklamen dels har visats på ljustavla i offentlig miljö, dels i nyhetsappen Omni. Reklamen består av en bild som visar en kvinna som förfaller vara naken. Hon sitter i en vit studiomiljö. Kvinnan håller en trekantig bild framför sig som i princip täcker hela den sittande kvinnans kropp; enbart hennes bara vänsteraxel och hennes båda smalben och fötter syns. På den trekantiga bilden syns en del av en hals och en bar bröstkorg. Texten i reklamen kommunicerar att det handlar om personförsäkringar och att annonsören tillhandahåller försäkring för personer ”…från topp till tå”.
Nämnden finner att det sätt som kvinnan håller den trekantiga bilden framför sig med det uppförstorade fotot på en bar hals och bröstkorg, exponerar hud på ett sätt som vid en hastig anblick ger intryck av att den sittande kvinnan poserar helt naken. Reklamen framställer enligt nämnden kvinnan som ett sexobjekt. Framställningen har i och för sig en viss koppling till den marknadsförda produkten försäkringar för kropp och hälsa. Nämnden finner dock inte att det är motiverat att kvinnan visas utan kläder, även om hennes nakna kropp till största del skyms av den trekantiga bild hon håller framför sig. Kvinnan framställs därmed på ett sätt som är nedvärderande för kvinnor i allmänhet. Reklamen är därför könsdiskriminerande och strider därmed mot artikel 2 första stycket i ICC:s regler.
Mikael Pauli
ordförande
Övriga ledamöter: Tobias Eidem (skiljaktig), Hanna Hjalmarsson, Christina Knight, Maris Sedlenieks (skiljaktig), Göran Segeholm, Inger Skalse (skiljaktig), Axel Tandberg (skiljaktig) och Canan Yasar.
Föredragande: Ellinor Gyllenstierna
Ledamöterna Tobias Eidem, Maris Sedlenieks, Inger Skalse och Axel Tandberg är skiljaktiga med följande motivering: Reklamen visar en bild på en kvinna som i och för sig framstår att vara naken. Större delen av hennes kropp skyms dock av den trekantiga bild hon håller framför sig. Enbart det faktum att kvinnan framstår att vara naken, och att det väcker uppmärksamhet, är inte tillräckligt för att personen ska anses framställd som sexobjekt. Reklamen innehåller inte heller något annat inslag som medför att personen framställs som ett sexobjekt på ett nedvärderande sätt. Vår bedömning ändras inte av att reklamen i den ena reklamenheten visats på ljustavla i offentlig miljö. Reklamen är därför enligt vår bedömning inte könsdiskriminerande och strider därmed inte mot artikel 2 första stycket i ICC:s regler.