Beslut

Ärende: 2103-71

Datum: 2021-06-17

logo RON

Anmäld reklam Reklam för spelkonsol från Nintendo

Annonsör Cdon AB och Teknikproffset Nordic AB

Anmälare Privatperson


Uttalande
Reklamombudsmannens opinionsnämnd finner att reklamen är vilseledande. Den strider därmed mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

 

 

Reklamen
Den anmälda reklamen är en produktsida på cdon.se. Högst upp på sidan, i en svart bård, står den vita texten ”Vi fyller 22! Kalasbra deals 18-31 mars”. Efter texten finns ett klickbart rektangulärt fält i ceriserosa med texten ”Se alla deals”. Nedanför bården syns texten ”Nintendo Switch 2019 Konsol, Röd/Blå” samt en rektangulär, grå ruta med texten ”Vi fyller 22!”. Bredvid den grå rutan finns en ceriserosa ruta med texten ”-30%”.

Ned­anför till vänster visas produkten och längre ned visas sex klick­bara, mindre pro­dukt­bild­er. Till höger om bilderna anges priset ”3499 kr” i ceriserosa. Direkt under står texten ”Rekom­men­d­erat pris: 4999 kr” och ”4999 kr” är överstruket.

Här­under finns möj­lig­het att lägga produkten i varukorgen, in­formation om köp hos Cdon genom texten ”Tryggt köp – Handla säkert hos CDON”, lagsterstatus, leveranstid, information om att produkten ”säljs och skickas av Teknikproffset Nordic AB” samt information om möjlig­heten att bevaka produktens pris och information om att produkten ingår i kampanjen ”Vi fyller 22”.

Längre ner på sidan finns information om prishistorik om besökaren klick­ar på en ruta med texten ”Prishistorik”. Produkten har som mest sålts för 4199 kronor och som minst för 3499 kronor under perioden 27 november 2020 till 22 mars 2021. Därunder finns en produktbeskrivning. Till höger på sidan syns åtta andra produkter under rubriken ”Se även”.

Annonsörerna har inte lämnat uppgift om vem som har producerat reklamen.

 

Anmälan
Enligt anmälaren är reklamen vilseledande eftersom det är ett lockpris. I reklamen uppges att det är en rabatt på 30 procent på Nintendo Switch när den säljs för 3495 kronor. Men det stämmer inte eftersom Cdon har hissat upp grund­priset till 4999 kronor. Det normala butiks­pris­et före realisationen låg på mellan cir­ka 3700 kronor och 4200 kronor. Anmälaren har bifogat en bild på en prisjämförelse från Prisjakt och kommenterar att bilden visar att pris­et brukar ligga runt 4000 kronor, vid något tillfälle under 3000 kronor, men aldrig över 4500 kronor.

 

Cdon AB:s yttrande
Cdon AB (Cdon) tillhandahåller en marknadsplats via cdon.com, där kunder kan handla varor och tjänst­er antingen direkt från Cdon eller från andra företag i form av samarbetspartners. I detta fall har ak­tu­ell produkt sålts av Teknikproffset Nordic AB (Teknikproffset). Varje sälj­are ansvarar för sina egna prissätt­ningar, rabatt­sats­er och kampanjer i sam­band med marknadsföring och för­säljning av varor och tjänster på  webbplatsen.

Cdon ser dock all­varligt på att den prisinformation som lämnats till kunder i samband med marknadsföringen av berörd produkt kan ha varit vilseledande, och har efter mottagandet av RO:s skrivelse därför inlett en dialog med ansvarig sälj­are för att se över ärendet.

Det kan i sam­­manhanget tilläggas att Cdon arbetar för att skapa en ökad trans­­parens och trygghet vid köp för samtliga kunder som besöker marknadsplatsen oavsett vem som är ansvarig säljare. Som ett led i detta arbete kan nämnas att Cdon nyligen utvecklat ett verktyg som förser varje produkt på annonsörens marknadsplats med en in­di­viduell priskurva som visar prisutvecklingen för produkten de senaste 30 dagarna. Verktyget möjliggör för kun­der att följa hur priset på en produkt förändras över tid, vilket ger kunder en bättre överblick och på så vis en ökad trygghet vid köp.

 

Teknikproffset Nordic AB:s yttrande
Teknikproffset Nordic AB (Teknikproffset) anser att anmälan saknar grund och gör följande konstateranden kring prissättningen.

Priset 4999 kronor är det rekommenderade priset på cdon.se. Ett rekommenderat pris på pro­dukten är det pris som leverantören gett. Ett rekommenderat pris är inte nödvändigtvis ett ”grundpris”. Rekommenderat pris är inte det pris pro­duk­ten nyligen sålts för. Priset innan aktuell kampanjdag stämmer överens med det anmälaren be­skriv­er. Teknikproffset varken på­står eller har påstått någonting annat. Det är uppenbart att anmälaren inte för­stått inne­börden av begreppet ”rekommenderat pris”.

Teknikproffset återger i yttrandet ett citat från organisationen Svensk Handel: ”För att uttrycken cirkapris och rekommenderat pris ska kunna användas som marknadsföring krävs det dels att priset har rekommenderats i ett tidigare säljled dels att priset faktiskt har tillämpats i en viss utsträckning på mark­naden. Det är mot bakgrund av detta viktigt att ha kännedom om prissättningen på marknaden så att jämförelsepriset faktiskt stämmer över­ens med verkligheten.”

Enligt Teknikproffset krävs alltså både att rekommenderat pris har rekommenderats i ett tidigare led och att priset tillämpats i viss utsträckning på marknaden.

Enligt Teknikproffset har det aktuella priset rekommenderats i ett tidigare säljled. Priset har tillämpats både av Teknikproffset och av andra. Teknikproffset har dock inte tillämpat priset under 2021. Priset är så sent som den 24 mars satt till 4779 kronor, vilket viss­erligen är cirka 200 kronor lägre än rekommenderat pris hos Teknik­proffs­et. Som andra exempel finns priser från fem butiker där försäljningspriset är satt till liknande under den senaste tiden. Annonsören har bilagt en bild med en förteckning av priser från sex olika återförsäljare.

Teknikproffset anser det därför styrkt att man haft rätt att använda sig av priset ifråga tillsammans med be­grepp­et ”Rekommenderat pris”. Som kommentar till anmälarens bilagda pristrend över det lägsta möjliga priset från Prisjakt.se, menar annonsören att kopplingen mellan det lägsta priset och ”Rekommenderat pris” är fel­aktig. Som slutlig åtgärd kommer Teknikproffset att kontakta leverantör för att säkerställa att det rekommenderade priset fortfarande är aktuellt. Om det inte är aktuellt kommer det att justeras.

 

Opinionsnämndens bedömning
Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s reg­ler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda. Marknadskommunikation får inte innehålla påstående eller annan framställning i ord, ljud eller bild som direkt eller indirekt – genom antydan, utelämnande, oklarhet eller överdrift – är ägnad att vilseleda konsumenten. Särskilt gäller detta ifråga om produktens väsentliga egen­sk­aper, det vill säga sådana som är ägnade att påverka konsumentens val, exempelvis produktens värde och det totala pris som faktiskt ska betalas.

Enligt artikel 6 i ICC:s regler ska riktigheten i beskrivning, påstående eller annan framställning som hänför sig till sakförhållanden kunna styrkas. Direkta eller indirekta påståenden i reklamen om att den bygger på ett fakta­un­derlag av viss angiven styrka måste stödjas av bevisning med minst den annonserade styrkan. Mark­nads­­förar­en ska ha dokumentation tillgänglig och utan dröjsmål kunna framlägga denna till bevis inför de själv­reglerande organ som ansvarar för tillämpningen av dessa regler.

Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen påverkar mål­­grupp­ens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som använts. Reklamen ska då be­döm­­as utifrån hur den rimligen uppfattas av en genomsnittskonsument vid en flyktig kontakt. Målgruppen i det nu aktuella fallet består enligt opinionsnämndens bedömning i huvudsak av kon­sum­enter som kan tänka sig att köpa spelkonsolen Nintendo Switch.

Enligt anmälaren är reklamen vilseledande. Grundpriset 4999 kronor som anges i reklamen, stämmer inte efter­som normalt butiks­pris­ före realisationen låg mellan cir­ka 3700 kronor och 4200 kronor enligt jämförelse Prisjakt.

Enligt Cdon har ak­t­u­ell produkt sålts av Teknikproffset men på Cdons marknadsplats. Varje sälj­are an­­svarar för sina egna prissättningar, rabattsatser och kampanjer.

Enligt Teknikproffset har det aktuella priset 4999 kronor rekommenderats i ett tidigare säljled. Priset har tilläm­pats både av Teknikproffset och av andra. Teknikproffset har dock inte tillämpat priset under 2021. Den 24 mars 2021 var priset satt till 4779 kronor. Enligt Teknikproffset finns exempel från fem bu­tiker där för­­säljningspriset är satt till liknande under den senaste tiden. Teknikproffset anser därför att man har styrkt att det rekommen­der­ade priset är använt på ett korrekt sätt.

Nämnden konstaterar inledningsvis att både Cdon och Teknikproffset är att anse som annons­örer, vilket bland annat framgår av texten ”Tryggt köp – Handla säkert hos CDON” i anslutning till pro­dukt­in­for­ma­tionen på cdon.se. Att webbplatsen är en marknadsplats från vilken kunder antingen kan handla varor och tjän­st­er direkt från Cdon eller från deras samarbets­partners, än­drar inte be­dömningen. Bedömningen påverkas inte heller av att Teknikproffset enligt Cdon ansvarar för sina egna pris­sättningar, rabattsatser och kampanjer.  

Enligt domstolspraxis (Patent- och marknadsdomstolens dom den 18 juli 2020 i mål PMT 9082-18) får cirkapris eller rekommenderat pris an­vänd­as som und­er­lag för en pris­jämförelse under förut­sättning att priset är rekommenderat av ett tidig­are säljled eller av en branschsamman­slutning, och att det används av andra återförsäljare i en inte oväsentlig mån.

Nämnden konstaterar att i reklamen anges priset 3499 kronor i dominerande stilgrad samt ett rekommenderat, överstruket pris på 4999 kronor. Priset 3499 kronor är angivet i samma färg som fältet med texten ”Se alla deals” och rutan med texten ”-30%”. Nämnden finner att en genoms­nitts­kon­sument sanno­likt får in­tryck av att priset 3499 kronor är ett tillfälligt, 30 procent lägre pris än rekommenderat pris. Intrycket förstärks enligt näm­n­­den dels av påståendet ”Kalasbra deals 18-31 mars”, dels av att priset 4999 kronor är överstruket samt att färgen ceriserosa används på ett motsvarande sätt som färgen röd används i samband med realisation eller extrapris.

Nämnden finner att annonsörerna inte har styrkt att priset 4999 kronor har rekommenderats av ett tidigare sälj­led eller av en branschsamman­slut­ning. Nämnden konstaterar vidare att annonsör­erna inte heller har visat att priset 4999 kronor har använts på marknaden i inte oväsentlig mån. Nämnden finner därför att rekla­men ger ett vilse­ledande intryck av att priset 3499 kronor är 30 procent lägre än ett rekommenderat pris på 4999 kronor. Reklam­en är därför vilse­ledande och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler.

 

Kajsa Bergkvist

ordförande

Övriga ledamöter: Peter Cederholm, Anna Edman, Tobias Eidem, Olivia Enquist, Hanna Hjalmarson, Patrik Löfberg, Christina Noble Knight, Mikael Pauli, Axel Tandberg samt Canan Yasar.

Beslutet är enhälligt.

Föredragande: Ellinor Gyllenstierna