logo RO

Beslut

Ärende: 2406-90

Datum: 2024-10-02

Anmäld reklam Reklam för streamingtjänst från Discovery+

Annonsör Discovery Networks Sweden AB

Anmälare Privatperson


Uttalande
Reklamombudsmannen finner att reklamen är vilseledande. Den strider därmed mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

 

 

Reklamen
Den anmälda reklamen är en annons som har publicerats på X. I annonsen står texten ”Elias Ymer är en match från Wimbledon! (svensk flagga) Se dagens kvalfinal mellan Sverige­ettan och 246-rankade Sho Shimabukuro från Japan. (mobiltelefon-emoji) Se all kommande sport på vår nya streaming-hemmaplan Max, där du ser allt från Wimbledon”.

Under texten syns Wimbledons logotyp samt en bild på Elias Ymer som håller upp en tennisboll. I nedre delen av bilden står ”Wimbledon kvalfinal” i versaler understruket med ett blått streck. Nedanför står i versaler ”S. Shimabukuro vs E. Ymer idag 12.00”. Högst upp syns annonsörens logotyp, ”discovery+ sport (svensk flagga)” samt ”@dplus_sportSE”. Längst ner syns annonsörens logotyp.

Reklamen har producerats internt hos annonsören.

 

Anmälan
Enligt anmälaren är reklamen vilseledande eftersom annonsören sände en annan match.

 

Annonsörens yttrande
Enligt Discovery Networks Sweden AB (annonsören) publicerades reklamen på Twitter/X den 27 juni 2024 klockan 11:17 CEST (annonsören har bifogat underlag som visar datum och klockslag för posten). Elias Ymers kvalmatch till Wimbledon startade den 27 juni 2024 klockan 11.00 GMT, det vill säga 12.00 CEST (annonsören har bifogat underlag som visar datum och klockslag för när matchen spelades). Posten var med andra ord bara tillgänglig i 43 minuter innan matchen startade. Det fanns ingen reklam om matchen på annonsörens plattformar eller marknadsföring i övrigt om matchen.

Publiceringen om Ymers kvalmatch på Twitter/X är ett mänskligt misstag som inte borde ha skett. Anledningen till misstaget är följande: Annonsören erhåller endast en feed/signal från Wimbledon och olikt de andra tre Grand Slam-turneringarna där annonsören erhåller samtliga kvalmatcher, väljer Wimbledon ut de matcher som tv-produceras. Feeden som annonsören erhöll från Wimbledon visade sig inte omfatta Ymers match.

Annonsörens team har felaktigt och av misstag utgått från att alla matcher skulle tv-produceras även i Wimbledon. Så snart annonsören förstod att feeden från Wimbledon inte skulle innefatta Ymers match togs posten på Twitter/X ned.

Posten borde aldrig ha publicerats och fakta borde ha dubbelkollats. Detta är inte något annonsören tar lätt­vind­igt på.

Annonsören har tydliga riktlinjer om att inte publicera något om sina rättigheter om man inte är 100 procent säker, men i detta fall inträffade ett olyckligt misstag. Med hundratals inlägg på sociala medier varje vecka, ofta i ett högt tempo har ett tillfälligt fel begåtts.

 

Reklamombudsmannens bedömning
Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s reg­ler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda. Marknadskommunikation får inte innehålla påstående eller annan framställning i ord, ljud eller bild som direkt eller indirekt – genom antydan, utelämnande, oklarhet eller överdrift – är ägnad att vilseleda konsumenten. Särskilt gäller detta ifråga om produktens väsentliga egen­skaper, det vill säga sådana som är ägnade att påverka konsumentens val, exempelvis beskaffenhet och användbarhet.

Enligt artikel 6 i ICC:s regler ska riktigheten i beskrivning, påstående eller annan framställning som hänför sig till sakförhållanden kunna styrkas. Direkta eller indirekta påståenden i reklamen om att den bygger på ett fakta­un­der­­lag av viss angiven styrka måste stödjas av bevisning med minst den annonserade styrkan. Marknadsför­ar­en ska ha dokumentation tillgänglig och utan dröjsmål kunna framlägga denna till bevis inför de självregler­an­de organ som ansvarar för tillämpningen av dessa regler.

Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen påverkar målgruppens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som har använts. Reklamen ska då be­dömas utifrån hur den rimligen uppfattas av genomsnittskonsumenten vid en flyktig kontakt. Målgruppen består enligt opinionsnämndens bedömning i det nu aktuella fallet av vuxna konsumenter som använder X.

Enligt anmälaren är reklamen vilseledande eftersom annonsören sände en annan match än den som visas i reklamen.

Enligt annonsören har man felaktigt utgått från att alla matcher från Wimbledon skulle tv-produceras vilket visade sig inte vara fallet.

Reklamombudsmannen konstaterar att i reklamen står ”Wimbledon kvalfinal S. Shima­bukuro vs E. Ymer idag 12.00”. Reklamombudsmannen finner att genomsnittskonsumenten sannolikt uppfattar påståendet som att det är möjligt att se matchen i annonsörens streamingtjänst. Annonsören har med­gett att det var ett misstag och att matchen inte sändes. Reklamen är därför vilse­led­ande och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler.

Enligt artikel 24 i ICC:s regler är en rättelse i efterhand i och för sig önskvärd om marknadskommunikationen strider mot reglerna, men det medför inte att överträdelsen blir försvarlig.

 

Peter Knutsson

reklamombudsman