logo RO

Beslut

Ärende: 2404-60

Datum: 2024-08-07

Anmäld reklam Facebookreklam för inträde, åkpass och boende från Liseberg

Annonsör Liseberg Aktiebolag

Anmälare Privatperson


Uttalande
Reklamombudsmannen finner att reklamen inte är vilseledande. Den strider därmed inte mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

  

 

Reklamen
Den anmälda reklamen är ett sponsrat inlägg som har publicerats av Face­bookkontot ”Liseberg”. Inlägget består av bild och text. Högst upp i inlägget står ”Upplev Lisebergsparkens alla attraktioner och somna gott på mag­iska Liseberg Grand Curiosa Hotel”. Under syns en bild som visar två glada barn i sommarkläder som spring­er tillsammans innanför grindarna till Liseberg. Bakom syns en stor grön entré. I bildens övre vänstra hörn syns en ljust rosa splash med den mörkgröna texten ”Entré, åkpass och boende fr. 2975:- 2 vuxna + 2 barn”. Priset ”2975:-” i mitten av splashen är i betydligt större stilgrad än den övriga texten. Längst ner på bilden syns annonsörens logotyp. Under bilden står ”liseberg.se” och ”En värld av upplevelser” samt en blå klickbar ruta med texten ”Boka nu”.

Reklamen har producerats internt hos annonsören.

 

Anmälan
Enligt anmälaren är reklamen vilseledande. Reklamen erbjuder ett paketpris på boende, inträde till nöjesparken samt åkpass för två vuxna och två barn till ett pris från 2975 kronor. När man klickar på länken kommer man till annonsörens webbplats där man bokar hotell, inträde och åkpass separat. Det är alltså inte ett paketerbjudande. Sedan går det inte att hitta boende, inträde och åkpass till det priset oavsett vilka datum man provar med. Anmälaren har försökt hitta det priset både på helger och vardagar olika veckor men har aldrig kommit under 3000 kronor.

 

Annonsörens yttrande
Enligt Liseberg Aktiebolag (annonsören) strider reklamen inte mot artiklarna 5, 6 och 18 i Internationella Handels­kammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler). Inledningsvis kan påpekas att det i anmälan anges att reklamen erbjuder ett paketpris på boende, inträde samt åkpass. Ingenstans i reklamen nämns att det skulle vara ett paketpris som erbjuds. I reklamen framgår att pris för boende, inträde och åkpass kan erbjudas från 2975 kronor. Att reklamen erbjuder ett paketpris är således felaktigt. Reklamen är end­ast marknadsföring för ett pris som gäster kan erbjudas för ett besök på annonsörens hotell och nöjespark, inte en kampanj som er­bjuder paketpris för produkterna.

Priset i reklamen är baserat på ett rumspris på 1695 kronor för två vuxna och två barn under tolv år, 730 kronor för entré och åkpass för de två vuxna och 550 kronor för entré och åkpass för de två barnen. Vid reklamens publicering den 15 april 2024 fanns möjlighet att boka boende, entré och åkpass till priset i annons­en vid fem tillfällen. Aktuellt pris gällde för majoriteten av de cirka 450 rummen som finns på Grand Curiosa Hotel, vilket innebär att erbjudandet gällde för ett stort antal bokningar vid dessa datum. Sed­an pub­licer­ingen av annonsen har fler datum med ett rumspris på 1695 kronor för två vuxna och två barn under 12 år lagts till. I skrivande stund finns möjlighet att boka boende, entré och åkpass till marknadsfört pris vid två till­fällen.

På Grand Curiosa Hotel används, likt många andra hotell, en dynamisk prissättning vilket innebär att priserna på rummen kan förändras beroende på exempelvis efterfrågan. För att kunna fördela gästerna mer jämt över säsongen har annonsören även olika prissättning för entré och åkpass beroende på dag. De dagar som historiskt sett har varit mindre välbesökta har ett lägre pris. Genom att annonsören tillämpar olika prislägen finns en större valmöjlighet för gästen som är flexibel med besöksdag att få ett lägre pris. Aktuellt pris för entré och åkband framgår i annonsörens priskalender på Lisebergs webbplats.

Vidare anges i reklamen ett frånpris vilket i ett första skede ger konsumenten information om att priset inte gäller för alla rum, dagar eller kombinationer av boenden och åkpass. I och med att det framgår att det är ett frånpris kan målgruppens genomsnittskonsument uppfatta att det i vissa fall kan bli dyrare än det frånpris som marknads­förts. Att hotellrum kan variera i pris beroende på beläggning och datum är sedvanligt och inte heller okänt för målgruppens genomsnittskonsument.

Reklamen innehåller varken ord, ljud eller bild som på något sätt är ägnat att vilseleda konsumenten. Det pris som marknadsförts har gått att få vid ett antal olika tillfällen och för ett mycket stort antal gäster. Det faktum att konsumenten själv fått välja datum för att kunna boka aktuella produkter till aktuellt pris medför inte att det rör sig om ett vilseledande av produktens värde eller pris enligt artikel 5 i ICC:s regler. Inte heller några andra av de i artikel 5 uppräknade omständigheterna kan anses vara tillämpliga på aktuell reklam varför reklamen inte på något sätt ska anses vara vilseledande.

I artikel 18 framgår att särskild aktsamhet ska iakttas ifråga om marknadskommunikation som riktas till, eller som visar, barn eller ungdomar. Aktuell reklam riktar sig till en vuxen person som ska boka boende på Grand Curiosa Hotel samt entré och åkpass hos annonsören. Reklamens målgrupp är således vuxna personer över 18 år, och därmed riktas inte reklamen till barn eller ungdomar på det sätt som åsyftas i artikel 18. Barn och ungdomar kan visserligen, trots att de inte är målgruppen för reklamen, se reklamen på de plattformar där personen är aktiv. Rek­lamen är dock inte olämplig för barn att se och den utnyttjar inte heller på något sätt barns naturliga god­trog­enhet eller bristande erfarenhet på det sätt som regleras i artikel 18. På reklamen syns två glada barn som springer in i annonsörens nöjespark. Gestaltningen av barnen är inte olämplig på något sätt och den mot­verk­ar inte heller positiva sociala beteenden, livsstilar eller attityder. Reklamen strider inte på något sätt mot vad som reg­ler­as i artikel 18 angående reklam som visar barn eller ungdomar.

Det är naturligtvis tråkigt att anmälaren inte kunde hitta datum då det annonserade priset kunde erbjudas samt att anmälaren uppfattade att det rörde sig om ett paketpris. Annonsören har tagit till sig av kritiken och för att för­tydliga villkoren för gästerna har annonsören lagt till information på en så kallad landningssida, dit man kommer om man klickar på länken i annonsen. På landningssidan beskrivs närmare hur ett köp går till och att gäst­en själv får ”bygga” sin varukorg med boende, entré och åkpass, och att det således inte rör sig om ett paketpris för produkterna. På sidan finns även information om vad prisexemplet i reklamen är baserat på. 

Sammanfattningsvis och mot bakgrund av ovanstående anser annonsören att reklamen inte kan anses strida mot artiklarna 5, 6 och 18 i ICC:s regler då den vare sig är vilseled­an­de eller kan anses brista i den särskilda aktsamheten gällande barn och ungdomar.

 

Reklamombudsmannens bedömning
Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda. Marknadskommunikation får inte innehålla påstående eller annan framställning i ord, ljud eller bild som direkt eller indirekt – genom antydan, utelämnande, oklarhet eller överdrift – är ägnad att vilseleda konsumenten. Särskilt gäller detta ifråga om produktens värde och det totala pris som faktiskt ska betalas.

Enligt artikel 6 i ICC:s regler ska riktigheten i beskrivning, påstående eller annan framställning som hänför sig till sakförhållanden kunna styrkas. Direkta eller indirekta påståenden i reklamen om att den bygger på ett faktaunder­­lag av viss angiven styrka måste stödjas av bevisning med minst den annonserade styrkan. Marknadsför­ar­en ska ha dokumentation tillgänglig och utan dröjsmål kunna framlägga denna till bevis inför de självregler­an­de organ som ansvarar för tillämpningen av dessa regler.

Enligt artikel 18 i ICC:s regler ska särskild aktsamhet iakttas ifråga om marknads­kommu­nikation som riktas till eller som visar barn eller ungdomar. 

Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen påverkar mål­gruppens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som använts. Reklamen ska då bedömas utifrån hur den rimligen uppfattas av genomsnittskonsumenten vid en flyktig kontakt. Mål­gruppen består enligt Reklamombudsmannens bedömning i det nu aktuella fallet av en bred grupp vuxna kon­sumenter.

Konsumenter i allmänhet antas besitta en rimlig grad av erfarenhet, kunskap och sunt förnuft samt förväntas vara rimligt uppmärksamma och förståndiga.

Enligt anmälaren är reklamen vilseledande. Det är inte möjligt att boka boende, inträde och åkpass som ett paket. Det är ínte heller möjligt att boka boende, inträde och åkpass till det marknadsförda frånpriset 2975 kronor. 

Enligt annonsören nämns det inte i reklamen att det skulle vara ett paketpris. Av reklamen framgår att priset för boende, inträde och åkpass erbjuds från 2975 kronor. Vid reklamens publicer­ing den 15 april 2024 fanns möjlighet att boka boende, entré och åkpass till det annonserade frånpriset vid fem tillfällen. Aktuellt pris gällde för majoriteten av de cirka 450 rummen på Grand Curiosa Hotel, vilket innebär att erbjudandet gällde för ett stort antal bokningar vid dessa datum. Sedan publiceringen av reklamen har fler datum med ett rumspris på 1695 kronor för två vuxna och två barn under 12 år lagts till. Vid tiden för annonsörens yttrande fanns möjlighet att boka boende, entré och åkpass till marknadsfört pris vid två tillfällen. 

Reklamombudsmannen konstaterar att reklamen innehåller påståendet ”Entré, åkpass och boende fr. 2975:- 2 vuxna + 2 barn”. Enligt Reklamombudsmannen uppfattar sannolikt genomsnittskonsumenten påståendet som att det finns möjlighet att köpa entré, åkpass och boende till en kostnad från 2975 kronor. Genomsnittskonsumenten har enligt Reklamombudsmannen vetskap om att ett frånpris inte gäller för alla rum, dagar eller kombi­na­tioner av boenden, entré och åk­pass utan att det i vissa fall kan bli dyrare. Reklamombudsmannen finner inte anledning att ifrågasätta de uppgifter om erbjudandets tillgänglighet som annonsören har bilagt till sitt yttrande. Det förhållandet att barn visas i reklamen och att det sär­skilda aktsamhets­krav­et enligt artikel 18 ska beaktas ändrar inte bedömningen. Reklamen är därför inte vilse­led­ande och strider därmed inte mot artikel 5 i ICC:s regler.

 

Elisabeth Trotzig

reklamombudsman