Beslut
Ärende: 2403-46
Datum: 2024-05-14
Anmäld reklam Reklam för damkläder från Na-kd
Annonsör Nakdcom One World AB
Anmälare Privatperson
Uttalande
Reklamombudsmannen finner att reklamen är könsdiskriminerande. Den strider därmed mot artikel 2 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.
Reklamen
Den anmälda reklamen är en annons som har publicerats i den digitala tidningen Na-kd Magazine. Rubriken lyder ”Så väljer du rätt kläder för arbetsintervjun”.
Reklamen inleds med en text om vikten av att välja rätt kläder inför en anställningsintervju. Under texten syns en bild av en kvinna. Bilden är beskuren vid halsen och strax under höften. Hon har på sig en crèmevit glansig blus, en svart pennkjol och på armen hänger en svart handväska. Den nedersta av blusens knappar, vid linningen av kjolen, är knäppt. De andra knapparna är uppknäppta så att bröstkorgen syns. Handen är placerad vid blusens ena knapp vilket ger intryck av att handen håller upp blusens öppning. Den andra armen ser ut att vara sträckt uppåt.
Under bilden står rubriken ”Sätt jobbintervjun – välj rätt kläder som imponerar” följt av brödtexten ”Oavsett vilken arbetsroll du söker jobb för, så finns det sex gyllene regler för att välja outfit till en intervju. Tänk dock på att inte tappa bort din personliga stil på vägen. Detta eftersom du förhoppningsvis ska få jobbet ifråga och då är det viktigt att ha en klädstil som även funkar på sikt”. Sedan följer sex punkter med tips om klädval inför en anställningsintervju. Under texten visas ytterligare bilder och text med tips inför jobbintervju.
Annonsören har inte lämnat uppgift om vem som har producerat reklamen.
Anmälan
Enligt anmälaren är reklamen könsdiskriminerande eftersom bilden med den cremefärgade sidenblusen antyder att personen ska spela på sex för att få en anställning.
Annonsörens yttrande
Enligt Nakdcom One World AB (annonsören) har man upphört med reklamkampanjen.
Reklamombudsmannens bedömning
Enligt artikel 2 första stycket i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler) får reklam inte vara diskriminerande ifråga om bland annat kön.
Enligt opinionsnämndens praxis är reklam som framställer personer på ett sexualiserat sätt, exempelvis genom klädsel, pose eller miljö, könsdiskriminerande om framställningen kan anses nedvärderande. Vad som är nedvärderande påverkas bland annat av om framställningen av personen är objektifierande, har en koppling till produkten samt hur och var reklamen har exponerats.
Enligt anmälaren är reklamen könsdiskriminerande eftersom bilden antyder att modellen anspelar på sex för att få en anställning.
Enligt annonsören har man upphört med reklamkampanjen.
Reklamombudsmannen konstaterar att reklamens rubrik lyder ”Så väljer du rätt kläder för arbetsintervjun”. Underrubriken lyder ”Sätt jobbintervjun – välj rätt kläder som imponerar”. Bilden visar en kvinna som har på sig en crèmevit glansig blus och en svart pennkjol. Bilden är beskuren vid halsen och strax under höften. Endast den nedersta av blusens knappar, vid linningen av kjolen, är knäppt. De andra knapparna är uppknäppta så att bröstkorgen syns. Handen är placerad vid blusens ena knapp, vilket ger intryck av att handen håller upp blusens öppning. Den andra armen ser ut att vara sträckt uppåt.
Reklamombudsmannen finner att kvinnan genom sin klädsel och pose framställs på ett sexualiserat sätt. Framställningen av kvinnan har ingen koppling till att de marknadsförda kläderna beskrivs som kläder för en arbetsintervju. Reklamombudsmannen finner mot den bakgrunden att reklamen framställer kvinnan på ett sexualiserat sätt som är nedvärderande för kvinnor i allmänhet. Reklamen är därför könsdiskriminerande och strider därmed mot artikel 2 första stycket i ICC:s regler.
Enligt artikel 24 i ICC:s regler är en rättelse i efterhand i och för sig önskvärd om marknadskommunikationen strider mot reglerna, men det medför inte att överträdelsen blir försvarlig.
Elisabeth Trotzig
reklamombudsman