Beslut
Ärende: 2403-38
Datum: 2024-09-04
Anmäld reklam Reklam för mobilabonnemang från Vimla
Annonsör Telenor Sverige AB
Anmälare Privatperson
Uttalande
Reklamombudsmannens opinionsnämnd finner att reklamen inte är vilseledande. Den strider därmed inte mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.
Reklamen
Den anmälda reklamen har publicerats på förstasidan på vimla.se. Högst upp står rubriken ”Alla abonnemang 10 kr i 3 mån”. Under det, i något mindre stilgrad och med en grön bockmarkering framför varje påstående, står texten ”5g i Telenors nät”, ”Noll bindningstid”, ”Fria samtal och mess”, ”Spara surf” och ”Smidig nummerflytt”. Härunder syns tre klickbara rutor med olika erbjudanden.
Längre ner på förstasidan står rubriken ”Mobilabonnemang ska vara smidigt och schysst” samt fyra klickbara underrubriker. Den första underrubriken lyder ”Bindningstid? Usch!” med den tillhörande texten ”Här gäller noll bindningstid, alltså 100% frihet och inga begränsningar”. De andra underrubrikerna lyder ”Osurfad surf sparas”, ”Grym täckning! och ”Tipsa om Vimla – få rabatt!”. Nedanför underrubrikerna finns ytterligare information.
Annonsören har inte lämnat uppgift om vem som har producerat reklamen.
Anmälan
Enligt anmälaren är reklamen vilseledande. Reklamen ger intryck av att det inte finns någon bindningstid. Särskilt med hänsyn till att annonsören använder uttryck som ”Noll”, ”100 % frihet” och ”Inga begränsningar”.
Annonsören tar dock betalt för sina abonnemang i förskott. Säger man upp abonnemanget exempelvis den första dagen i månaden har man betalat för hela månaden och får inte tillbaka pengar för den resterande tiden, vilket i praktiken ger en bindningstid på en månad. Säger man upp abonnemanget i mitten på månaden innebär det i praktiken två veckors bindningstid. Det är alltså endast om man säger upp abonnemanget den sista dagen i månaden som man har noll bindningstid.
Annonsörens yttrande
Telenor Sverige AB (annonsören) har fått möjlighet att yttra sig men har inte gjort det.
Opinionsnämndens bedömning
Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda.
Marknadskommunikation får inte innehålla påstående eller annan framställning i ord, ljud eller bild som direkt eller indirekt – genom antydan, utelämnande, oklarhet eller överdrift – är ägnad att vilseleda konsumenten. Särskilt gäller detta ifråga om produktens värde och det totala pris som faktiskt ska betalas.
Enligt artikel 6 i ICC:s regler ska riktigheten i beskrivning, påstående eller annan framställning som hänför sig till sakförhållanden kunna styrkas. Direkta eller indirekta påståenden i reklamen om att den bygger på ett faktaunderlag av viss angiven styrka måste stödjas av bevisning med minst den annonserade styrkan. Marknadsföraren ska ha dokumentation tillgänglig och utan dröjsmål kunna framlägga denna till bevis inför de självreglerande organ som ansvarar för tillämpningen av dessa regler.
Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen påverkar målgruppens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som använts. Reklamen ska då be-dömas utifrån hur den rimligen uppfattas av genomsnittskonsumenten vid en flyktig kontakt. Målgruppen är enligt opinionsnämndens bedömning i det aktuella fallet en bred grupp vuxna konsumenter.
Enligt anmälaren är reklamen vilseledande. Reklamen ger intryck av att det inte finns någon bindningstid. Sär-skilt med hänsyn till att annonsören använder uttryck som ”Noll”, ”100 % frihet” och ”Inga begränsningar”.
Annonsören har fått möjlighet att yttra sig men har inte gjort det.
Nämnden konstaterar att reklamen innehåller påståendena ”Noll bindningstid”, ”Bindningstid? Usch!” och ”Här gäller noll bindningstid, alltså 100% frihet och inga begränsningar”.
Nämnden konstaterar vidare att det är vanligt att både bindningstid och uppsägningstid används för mobilabonnemang. Bindningstid innebär att konsumenten måste betala för abonnemanget under hela bindningstiden, exempelvis 12 eller 24 månader. Uppsägningstid innebär att avtalet inte avslutas direkt när konsumenten säger upp det, utan exempelvis först vid nästa månadsskifte efter den dag då uppsägningen skedde. Konsumenten betalar då för abonnemanget under uppsägningstiden samt för eventuell kvarvarande bindningstid.
Nämnden konstaterar att genomsnittskonsumenten sannolikt uppfattar påståendena ”Noll bindningstid”, ”Bindningstid? Usch!” och ”Här gäller noll bindningstid, alltså 100% frihet och inga begränsningar” som att bindningstid inte gäller för de marknadsförda abonnemangen. Reklamen på förstasidan av annonsörens webbplats innehåller inte något påstående om uppsägningstid. Att annonsören tillämpar förskottsbetalning för abonnemanget och att abonnemanget därför löper fram till kommande månadsskifte, oavsett när under månaden abonnemanget sägs upp, är enligt nämnden inte att likställa med bindningstid eller uppsägningstid. Eftersom inget i reklamen tyder på att det marknadsförda abonnemanget är förknippat med bindningstid är påståendena på förstasidan inte vilseledande. Reklamen strider därmed inte mot artikel 5 i ICC:s regler.
Kajsa Bergkvist
ordförande
Övriga ledamöter: Silvia Barklund, Johanna Brunge Grant, Peter Cederholm, Tobias Eidem, Olivia Enquist, Hanna Hjalmarsson, Christina Knight, Göran Segeholm och Axel Tandberg.
Beslutet är enhälligt.
Föredragande: Gunilla Welander