Beslut

Ärende: 2309-182

Datum: 2024-03-06

logo RON

Anmäld reklam Reklam för hotelltjänster från Strawberry

Annonsör Strawberry Living Stockholm AB

Anmälare Privatperson


Uttalande
Reklamombudsmannens opinionsnämnd finner att reklamen är vilseledande. Den strider därmed mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

  

 

Reklamen
Den anmälda reklamen är dels en banner som har publicerats på mecenat.com dels en sida på strawberry.se.

På mecenat.com står rubriken ”Hotellrum för 2 från 799 kr” och underrubriken ”Priset gäller för två personer” i orange. I brödtexten står ”Unna dig några lugna dagar på ett härligt hotell. Hos Strawberry får du som student ett fast pris på 799 kr på Comfort Hotel och 850 kr på Quality Hotel. Priset är för två personer – så att du kan halvera det. Dessutom ingår frukost på alla hotell, bortsett från Comfort Hotel Xpress-hotell. Boka till stu­d­ent­pris idag!”. Under brödtexten står den klickbara texten ”Villkor” och ”Rapportera ett problem”. Längst ner syns en turkos ruta med texten ”Till rabatten” i vitt.

Texten ”Villkor” länkar till en sida med rubriken ”Villkor” och texten ”Gäller endast för studenter, vid uppvisande av giltigt Mecenatkort. Resesällskapet behöver inte själv vara stud­ent. Max 1 rum/bokning. Max 2 personer/rum. Gäller på ett begränsat antal rum och kan inte kombineras med andra rabatter eller erbjudanden. Kan avbokas fram till kl.16:00 på ankomstdagen. Frukost är inkluderat på alla hotell, bortsett från Comfort Hotel Xpress-hotell”. Längst ner finns en klickbar turkos ruta med texten ”Till rabatten” i vitt.

På strawberry.se står rubriken ”Från 799kr/natt”. Under det står ”Få fast pris på 799 kr/natt hos Comfort Hotel och 850 kr/natt på Quality Hotel när du bokar rum för två. Dessutom får du 20% studentrabatt på ham­burgare på deras Restaurang Brasserie X!”. Under texten finns ett rött klickbart fält med texten ”Till er­bjud­an­det” i vitt. Längst ned står en text om Strawberry.

Annonsören har inte lämnat uppgift om vem som har producerat reklamen.

 

Anmälan
Enligt anmälaren är reklamen vilseledande. I reklamen står det boka hotellrum för två till fast pris för 799 kronor på Comfort Hotel och för 850 kronor på Quality Hotel. Det står fast pris men när man bokar ett hotellrum i Danmark är det fasta priset i danska kronor och inte svenska kronor. Det fasta priset är inte samma utan anpassas efter valutan i det land du bokar hotellrummet. Användningen av fast pris är därför vilseledande och det står ingenting kring villkor om att det fasta priset ändras utifrån valuta eller att priset endast gäller för de svenska hotellen.

Anmälaren bokade i tron om att få två nätter på annonsör­ens hotell i Köpenhamn för 799 kronor per person för två personer alltså cirka 1600 kronor. När anmälaren bok­ade stod det att 1600 DKK är cirka 2500 SEK, vilket innebar 900 kronor mer än det annonserade priset.

 

Annonsörens yttrande
Strawberry Living Stockholm AB (annonsören) anser inte att erbjudandet är vilse­ledande. I beskrivningen av erbjudandet använder sig annonsören av förkortningen ”KR” som är den förkortning av valutan som används i Danmark, Norge och Sverige. Väljer gäst­en att boka på ett hotell som ingår i erbjudandet står alltid där den lokala valutan beskriven som DKK för den danska valutan, NOK för den norska valutan eller SEK för den svenska valutan tydligt framför det aktuella priset, exempelvis DKK 799.

Under hela bokningsförfarandet står det tydligt vilken valuta priset kommer att debiteras i. Har man inte uppmärk­sammat detta under bokningsförfarandet står det lika tydligt i bekräftelsen i vilken valuta priset kommer att deb­iteras. Om man mot förmodan inte accepterar en kursvinst respektive kursförlust då man blir debiterad i den för landet lokala valutan har man som gäst möjlighet att utan extra kostnad avboka sin vistelse fram till klockan 16:00 samma dag som sin ankomst.

Annonsören har under sju års tid haft detta erbjudande med ett fast pris mot studenterna i de skandinaviska länderna och aldrig fått klagomål eller frågor om det till kundtjänsten, utöver den person som nu har skickat en anmälan till Reklamombudsmannen. Ambitionen är dock att vara så tydlig som möjlig i kommunika­tionen och annonsören kommer därför se ifall det som efterfrågas ytterligare kan tydliggöras.

Även Mecenat AB (mediekanalen) som förmedlar erbjudandet från annonsören har fått yttra sig över anmälan. Mediekanalen bestrider att erbjudandet är vilseledande. Mediekanalen redovisar priserna enbart i kronor. Väljer kunden att göra en utlandsbokning står det tydligt angivet, i direkt anslutning till erbjudandet, att priserna avser lokal valuta. Mediekanalen har sedan 22 april 2022 förmedlat detta erbjudande från Strawberry. Det är ofta använt av medlemmarna och mediekanalen har under perioden inte haft några klagomål eller frågor om det till kund­tjänsten, utöver den person som nu har skickat en anmälan till Reklamombudsmannen. Medie­kanalen vill självklart att samtliga användare ska uppleva att de tar informerade köpbeslut och har därför ytter­ligare förtydligat formuleringarna i erbjudandets villkor.

 

Opinionsnämndens bedömning
Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda. Marknadskommunikation får inte innehålla påstående eller annan framställning i ord, ljud eller bild som direkt eller indirekt – genom antydan, utelämnande, oklarhet eller överdrift – är ägnad att vilseleda konsumenten. Särskilt gäller detta ifråga om produktens värde och det totala pris som faktiskt ska betalas.

Enligt artikel 6 i ICC:s regler ska riktigheten i beskrivning, påstående eller annan framställning som hänför sig till sakförhållanden kunna styrkas. Direkta eller indirekta påståenden i reklamen om att den bygger på ett faktaunder­­lag av viss angiven styrka måste stödjas av bevisning med minst den annonserade styrkan. Marknadsför­ar­en ska ha dokumentation tillgänglig och utan dröjsmål kunna framlägga denna till bevis inför de självregler­an­de organ som ansvarar för tillämpningen av dessa regler.

Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen påverkar målgruppens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som använts.

Reklamen ska då be­dömas utifrån hur den rimligen uppfattas av en genomsnittskonsument vid en flyktig kontakt. Målgruppen består enligt opinionsnämndens bedömning i det nu aktuella fallet av studenter.     

Enligt anmälaren är det vilseledande att i reklamen skriva boka hotellrum för två till fast pris för 799 kronor på Comfort Hotel och för 850 kronor på Quality Hotel, eftersom det fasta priset anpassas efter valutan i det land som hotellrummet bokas. Det framgår inte att priset ändras utifrån valuta eller att priset en­dast gäller för hotellen i Sverige. 

Enligt annonsören står det, under hela bokningsförfarandet, tydligt i vilken valuta priset kommer att debiteras.

Nämnden konstaterar inledningsvis att mediekanalen i det aktuella fallet inte är ansvarig för de prisuppgifter som lämnas i reklamen.

Nämnden konstaterar att reklamen, som har publicerats på mecenat.com och på strawberry.se, har ett något olika formulerat erbjudande om hotellnatt för två per­son­er hos annonsören. På mecenat.com står texten ”Hotellrum för 2 från 799 kr”, ”Priset gäller för två personer” samt ”… Hos Straw­berry får du som student ett fast pris på 799 kr på Comfort Hotel och 850 kr på Quality Hotel. Priset är för två personer – så att du kan halvera det”. Under det finns en klickbar text där det står ”Villkor”. På strawberry.se står texten ”Från 799 kr/natt”, ”Få fast pris på 799 kr/natt hos Comfort Hotel och 850 kr/natt på Quality Hotel när du bokar rum för två…”. Under det finns även ett rött klickbart fält med texten ”Till erbjudandet”.

Nämnden finner att genomsnittskonsumenten sannolikt uppfattar reklamen som ett erbjud­ande om hotellvistelse till en kostnad av 799 svenska kronor för två personer på utvalda Comfort Hotel och 850 svenska kronor för två personer på utvalda Quality Hotel, oavsett i vilket land hotellet ligger. Intrycket att erbjud­andet gäller även hotell som ligger utanför Sverige förstärks av att det längst ner i reklamen på annonsörens plattform står att annonsören är en portal till ett brett utbud av hotell med mera och att annonsören har över 225 hotell i Norden.

Nämnden konstaterar att det av reklamen inte framgår att kostnaden för hotellvistelsen kommer att debiteras i annan valuta än svenska kronor beroende på i vilket land hotellet ligger. Nämnden finner därför att reklamen är vilse­ledande. Att det enligt annonsören tydligt framgår under hela boknings­för­farandet i vilken valuta som priset kommer att debi­teras ändrar inte bedömningen. Reklamen strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler.

 

Kajsa Bergkvist

ordförande

Övriga ledamöter: Silvia Barklund, Jessie Cargill-Ek, Peter Cederholm, Tobias Eidem, Adrian Engman, Jonas Friberg, Maris Sedlenieks och Göran Segeholm.

 

Beslutet är enhälligt.

Föredragande: Gunilla Welander