Beslut
Ärende: 2203-66
Datum: 2022-05-19
Anmäld reklam Reklam för event från Backdoor Stockholm
Annonsör Familjen Ahlbom Restauranger AB
Anmälare Privatperson
Uttalande
Reklamombudsmannen finner att reklamen är vilseledande. Den strider därmed mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.
Reklamen
Den anmälda reklamen är ett sponsrat inlägg från Backdoor Stockholm som har publicerats på Facebook. Reklamen visades den 9 mars 2022. I den inledande texten står det ”The Biggest Mello after party is back!!!” On stage: Zara & Jessica from Sarek “Genom Eld Och Vatten”. Därefter står det ”Main floor: Leo B . Linus”, ”The Hole: John Stone” och “Hosted by: Vanity Vain & Misty Bubble”. Nedanför star det “Pre buy tickets 240sek, tickets also at the door 280sek”, “Pre buy: shop.qx.se/clean”, “Welcome to Backdoor @cleangroupsweden #ClubBackdoor”.
Under texten finns en bild. I bilden står det ”Saturday, March 12th", World’s biggest Eurovision after party the final countdown” och “The final countdown”. Bokstaven “V” i Eurovision är format som ett hjärta. Nedanför texten finns information om bland annat vilka artister som uppträder och om biljetter.
Annonsören har inte lämnat uppgift om vem som har producerat reklamen.
Anmälan
Enligt anmälaren är det vilseledande att påstå ”The biggest Mello after party” och ”World’s biggest Eurovision after party”. Det finns inga bevis som stärker deras påståenden om evenemanget.
Annonsörens yttrande
Familjen Ahlbom Restauranger AB (annonsören) har fått möjlighet att yttra sig men har inte gjort det.
Reklamombudsmannens bedömning
Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda. Marknadskommunikation får inte innehålla påstående eller annan framställning i ord, ljud eller bild som direkt eller indirekt – genom antydan, utelämnande, oklarhet eller överdrift – är ägnad att vilseleda konsumenten. Särskilt gäller detta ifråga om produktens väsentliga egenskaper, det vill säga sådana som är ägnade att påverka konsumentens val.
Enligt artikel 6 i ICC:s regler ska riktigheten i beskrivning, påstående eller annan framställning som hänför sig till sakförhållanden kunna styrkas. Direkta eller indirekta påståenden i reklamen om att den bygger på ett faktaunderlag av viss angiven styrka måste stödjas av bevisning med minst den annonserade styrkan. Marknadsföraren ska ha dokumentation tillgänglig och utan dröjsmål kunna framlägga denna till bevis inför de självreglerande organ som ansvarar för tillämpningen av dessa regler.
Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen påverkar målgruppens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som använts. Reklamen ska då bedömas utifrån hur den rimligen uppfattas av en genomsnittskonsument vid en flyktig kontakt. Målgruppen i det nu aktuella fallet är enligt Reklamombudsmannens bedömning sannolikt bred bestående av vuxna konsumenter.
Enligt anmälaren är påståendena ”The biggest Mello after party” och ”World’s biggest Eurovision after party” vilseledande. Det finns inga bevis som stödjer påståendena.
Annonsören har fått möjlighet att yttra sig men har inte gjort det.
Reklamombudsmannen konstaterar att reklamen innehåller två påståenden om att eventet den 12 mars är den största efterfesten till Melodifestivalen respektive Eurovision. Mot bakgrund av att reklamen visades den 9 mars 2022, tre dagar innan finaltävlingen i Melodifestivalen 2022 finner Reklamombudsmannen att en genomsnittskonsument sannolikt uppfattar reklamen som att påståendena avser den svenska melodifestivalen. Reklamombudsmannen finner därmed att en genomsnittskonsument sannolikt uppfattar reklamen som att det marknadsförda eventet är den största melodifestivalsefterfesten 2022 sett till antalet besökare. Annonsören har inte inkommit med någon bevisning som styrker att så är fallet. Reklamen är därför vilseledande och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler.
Elisabeth Trotzig
reklamombudsman