logo RO

Beslut

Ärende: 2201-18

Datum: 2022-02-28

Anmäld reklam Reklam för skönhetsprodukter från Caia Cosmetics

Annonsör Beauty Icons AB

Anmälare Privatperson


Uttalande
Reklamombudsmannen finner att reklamen är vilseledande. Den strider därmed mot artikel 5 i Inter­nationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

 

 

Reklamen
Den anmälda reklamen är ett påstående på webbutiken caiacosmetic.se. Högst upp på sidan finns en bred, bård med bland annat texten ”Caia”. Därunder finns en meny med följande rubriker ”Nyheter”, ”Parfym”, ”Smink”, ”Hudvård”, ”Borstar & tillbehör, ”Kits & sets”, ”Bästsäljare” och ”Presentkort”. Und­er samtliga rubriker kan besökaren klicka sig vidare till underkategorier och/eller olika produkter. Under samt­liga sidor för de olika produkterna – med undantag för presentkort – finns texten ”CAIA Cosmetics är starka mot­stån­d­are till djurförsök och våra produkter säljs inte på några marknader som kräver att produkterna testas på djur”. Texten står till vänster på sidan, under bland annat information om produkten och en köpknapp.

Reklamen har producerats internt hos annonsören.

 

Anmälan
Enligt anmälaren är texten vilseledande eftersom den ger intryck av att det finns skönhetsprodukter som testas på djur eftersom vissa länder kräver det, vilket inte är sant eftersom Kina har tagit bort det kravet.

 

Annonsörens yttrande
Enligt Beauty Icons AB (annonsören) krävs det fortfarande tyvärr till stor del i Kina. Det står över hela internet. Annonsören har bilagt en länk till en artikel på djurensratt.se.

 

Reklamombudsmannens bedömning
Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s reg­ler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda. Marknadskommunikation får inte innehålla påstående eller annan framställning i ord, ljud eller bild som direkt eller indirekt – genom antydan, utelämnande, oklarhet eller överdrift – är ägnad att vilseleda konsumenten. Särskilt gäller detta ifråga om produktens väsentliga egen­skaper, det vill säga sådana som är ägnade att påverka konsumentens val, exempelvis beskaffenhet och till­verkningssätt.

Enligt artikel 6 i ICC:s regler ska riktigheten i beskrivning, påstående eller annan framställning som hänför sig till sakförhållanden kunna styrkas. Direkta eller indirekta påståenden i reklamen om att den bygger på ett fakta­un­der­lag av viss angiven styrka måste stödjas av bevisning med minst den annonserade styrkan. Marknads­förar­en ska ha dokumentation tillgänglig och utan dröjsmål kunna framlägga denna till bevis inför de självreglerande organ som ansvarar för tillämpningen av dessa regler.

Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen påverkar målgruppens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som använts. Reklamen ska då be-dömas utifrån hur den rimligen uppfattas av en genomsnittskonsument vid en flyktig kontakt. Målgruppen i det nu aktuella fallet är enligt Reklamombudsmannen sannolikt förhållandevis bred, bestående främst av unga och vuxna konsum­enter som kan tänka sig att köpa skönhetsprodukter. 

Enligt anmälaren är texten vilseledande eftersom den ger intryck av att det finns skönhetsprodukter som testas på djur eftersom vissa länder kräver det vilket inte är sant eftersom Kina har tagit bort det kravet.

Enligt annonsören krävs det fortfarande tyvärr till stor del i Kina. Det står över hela internet. Annonsören har bilagt en länk till en artikel på djurensratt.se.

Reklamombudsmannen finner att en genomsnittskonsument sannolikt uppfattar påståendet ”CAIA Cosmetics är starka mot­stån­d­are till djurförsök och våra produkter säljs inte på några marknader som kräver att produkterna testas på djur” som att Caia väljer att inte marknadsföra sina pro­dukter på marknader som kräver att produkter­na testas på djur. Annonsören har bilagt en artikel på djurensratt.se som är från mars år 2019. Reklamombuds­mannen finner inte att artikeln styrker att något eller några länder i dagsläget kräver att vissa produkter kräver tester på djur. Reklamen är därför vilseledande och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler.

 

Elisabeth Trotzig

reklamombudsman