Beslut
Ärende: 2101-06
Datum: 2021-06-16

Anmäld reklam E-postutskick för mobiltelefon och surfplatta från Samsung
Annonsör Samsung Electronics Nordic AB
Anmälare Privatperson
Uttalande
Reklamombudsmannens opinionsnämnd finner att reklamen är vilseledande. Den strider därmed mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.
Reklamen
Den anmälda reklamen är ett e-postutskick från Samsung. Ämnesraden i e-postmeddelandet är ”Våga vara smartare med Galaxy S20 FE”. Nyhetsbrevet innehåller fem rutor med bild och text. Längst ner i nyhetsbrevet finns bland annat villkor och symboler för sociala medier.
Bilden i den översta rutan visar fem mobiltelefoner och ett par trådlösa hörlurar. Under bilden står rubriken ”Kvalitet till ett enastående pris” och därunder den mindre rubriken ”Galaxy S20 FE med Buds Live för 99 kr”. I texten under står det ”Det här är mobilen för dig som vill synas och höras – och som vill ha allt du förknippar med en premiummobil, utom premiumpriset. Med S20 FE kan du fota och filma i proffsklass, streama, surfa, dela och ladda ner blixtsnabbt med 5G. Köp den nu och få Galaxy Buds Live för endast 99 kr (värde ca. 1990 kr).* Vilken färg väljer du?”. Nedanför finns en klickbar knapp med texten ”Köp Galaxy S20 FE”.
Andra rutan har rubriken ”Vilken Galaxy S20 passar dig?”. Därunder syns mobiltelefonerna ”S20FE 5G”, ”S20 5G”, ”S20+ 5G” och ”S20 Ultra 5G” med namn och pris angivet under respektive telefon. I texten står det ”Blir det en Galaxy S20 FE, S20, S20+ eller S20 Ultra 5G? Väg fördelarna mot varandra och välj den som bäst passar dina behov”. Nedanför finns en klickbar knapp med texten ”Välj din Galaxy S20”.
I tredje rutan finns en bild på en mobiltelefon och en surfplatta i ett öppet paket. Under bilden står rubriken ”Överträffa dina förväntningar” samt underrubriken ”Galaxy S20 med Tab A7 på köpet”. I texten som följer står det ”Dags att växla upp till en riktig premiummobil – en som ger dig de bästa förutsättningarna för foto, film och surf. Med Galaxy S20 får du bl.a. smarta lösningar för att fota i mörker, en zoom som förevigar de viktiga ögonblicket i detalj och 5G stöd. Köp den idag och få Galaxy Tab A7 (värde ca. 2690 kr) på köpet!**”. Nedanför finns en klickbar knapp med texten ”Ta del av erbjudandet”.
Därefter finns två rutor som handlar om enkelheten med att byta mobilmärke respektive möjligheterna med 5G.
Längst ner finns en finstilt text där det bland annat står ”**Erbjudandet gäller endast på samsung.com/se under perioden 2020-12-01 – 2020-12-23 eller så länge lagret räcker. Galaxy Tab A7 läggs till kostnadsfritt i kassan vid köp av Galaxy S20 (dock ej S20 FE). Erbjudandets värde är ca. 2 690 kr. Erbjudandet kan inte kombineras med andra erbjudanden. Samsung har rätt att återkräva utlämnad Galaxy Tab A7 inom 30 dagar om en köpare väljer att returnera den köpta Galaxy S20”.
Annonsören har inte lämnat uppgift om vem som har producerat reklamen.
Anmälan
Enligt anmälaren är reklamen vilseledande. Man erbjuds en läsplatta om man köper valfri modell av Samsung S20. Erbjudandet gäller inte för modellen S20 FE, vilket inte framgår av reklamen. Detta syns enbart i den finstilta texten längst ned på sidan.
Annonsörens yttrande
Samsung Electronics Nordic AB (annonsören) sände den 8 december 2020 via mejl ut ett nyhetsbrev med reklam för mobiltelefoner. Utskicket innehöll allmän information samt två specialerbjudanden. Det ena erbjudandet gällde köp av mobiltelefonen Galaxy S20 FE med möjlighet att samtidigt köpa de trådlösa hörlurarna Buds Live för endast 99 kronor ("FE-annonsen"). Det andra erbjudandet gällde köp av Galaxy S20, men inte Galaxy S20 FE, och då med surfplattan Tab A7 på köpet ("S20-annonsen"). Det är S20-annonsen som är anmäld, med påstående om att köpare av Galaxy S20 FE blir vilseledda att tro att surfplattan Tab A7 ingår i köpet av sådan mobiltelefon.
I förhållande till både FE-annonsen och S20-annonsen, ges ytterligare information om erbjudandena längre ned i samma mejl. I förhållande till FE-annonsen sker det genom en asterisk (*) i slutet av den första texten och i förhållande till S20-annonsen på samma sätt genom två asterisker (**). Den senare hänvisningen är till texten ”**Erbjudandet gäller endast på samsung.com/se under perioden 2020-12-01 – 2020-12-23 eller så länge lagret räcker. Galaxy Tab A7 läggs till kostnadsfritt i kassan vid köp av Galaxy S20 (dock ej S20 FE). Erbjudandets värde är ca 2 690 kr. Erbjudandet kan inte kombineras med andra erbjudanden. Samsung har rätt att återkräva utlämnad Galaxy Tab A7 inom 30 dagar om en köpare väljer att returnera den köpta Galaxy S20”.
Det framgår alltså uttryckligen att S20-annonsen inte gäller Galaxy S20 FE. För Galaxy S20 FE gäller istället FE-annonsen. Galaxy S20 FE är en mycket billigare mobiltelefon än andra Galaxy S20-mobiltelefoner, vilket möjliggjorts av att viss funktion jämfört med premiummodeller utelämnats i utbyte mot lägre pris. Vid tillfället för annonserna kostade Galaxy S20 FE omkring 7 500 kronor, medan andra Galaxy S20-mobiltelefoner kostade mer än 10 000 kronor. Det anges också i S20-annonsen att erbjudandet inte kan kombineras med andra erbjudanden, vilket för övrigt också anges i motsvarande information för FE-annonsen.
Det skulle dessutom stå klart för en potentiell konsument innan köpetidpunkten av Galaxy S20 FE att någon surfplatta inte ingår i det köpet, eftersom det i köpflödet då enbart frågas om köp av Buds Live för 99 kronor och att någon Tab A7 inte automatiskt läggs till som en ytterligare produkt, i enlighet med att villkoren för FE-annonsen då tillämpas.
Vid tillämpning av S20-annonsen däremot tillkommer Tab A7 som produkt som "läggs till kostnadsfritt i kassan", enligt vad som uttryckligen anges ovan.
Reklamerbjudandet är inte vilseledande. Annonsen exkluderade tydligt S20 FE och är i enlighet med gällande praxis. Reklamombudsmannen (RO) har tidigare avgjort liknande fall.
I ärende 1101–04 bedömdes ett reklamerbjudande i mejl, som var behäftat med ytterligare villkor hänvisade genom asterisk, var vilseledande. RO ansåg inte att så var fallet.
I ett senare ärende, 1210–206, angav Reklamombudsmannens opinionsnämnd (RON) också att ”Av MD:s praxis framgår vidare att en prisuppgift i sig ska anses ha lämnats klart och begripligt och på ett sätt som är anpassat till internet som medium, om uppgiften är lätt att hitta vid en översiktlig läsning av den information som konsumenten alltid visas innan en beställning slutförs och informationen är lätt att förstå. […] Vidare har det vid prisuppgiften funnits en asterisk, som i sig får anses signalera att erbjudandet är förenat med villkor (se MD 2011:30).
I jämförelse har fall där marknadsföring med ytterligare villkor i asterisker befunnits vilseledande endast rört tv-mediet, som till sin natur är flyktigt och inte låter den genomsnittliga mottagaren tillgodogöra sig finstilta villkor (RO:s beslut i ärende 1311–210; MD 2013:2). Omständigheterna i förevarande fall är väsentligen annorlunda.
Det är uppenbart att S20-annonsen är i enlighet med gällande praxis, i synnerhet som den marknadsförts i samma mejl som FE-annonsen och med flera asterisker för hänvisning till ytterligare information. Asteriskerna användes enligt gängse bruk för att tydligt indikera att S20-annonsen var förenad med ytterligare villkor, vilka den genomsnittliga mottagaren snabbt och enkelt kunde tillgodogöra sig genom att skrolla ned två rader.
Dessutom avsåg S20-annonsen respektive FE-annonsen mobiltelefoner som vid tillfället kostade mer än 10 000 kronor respektive omkring 7 500 kronor, vilket i sammanhanget betraktas som dyrare varor (jämför RON:s beslut i ärende 1906–132 samt MD 2012:4). Inför köp av dyrare varor, så kallade sällanköpsvaror, förväntas konsumenten gå mer noggrant till väga vid utvärderingen av den tillhandahållna informationen. En mer noggrann utvärdering av S20-annonsen måste resultera i att den genomsnittliga mottagaren observerar asteriskerna och därtill relaterade villkor.
Även om Galaxy S20 FE är en dyrare vara, är det relativt sett en billig mobiltelefon sett till att den kostade omkring 7 500 kronor vid tillfället. Som anges i S20-annonsen har Tab A7 ett värde av cirka 2 690 kronor. Den genomsnittliga mottagaren av S20-annonsen kan inte ha utgått från att en sådan produkt skulle ingå i köpet av Galaxy S20 FE eftersom det skulle motsvara en premie på drygt 35 procent. Det är däremot rimligt vid köp av en dyrare Galaxy S20 enligt S20-annonsen, då dessa mobiltelefoner kostade mer än 10 000 kronor vid tillfället.
Eftersom angivande av ytterligare villkor genom hänvisning med asterisk för marknadsföring så som S20-annonsen är tillåtet enligt praxis, och uppenbart inte vilseledande, kan RO:s prövning av anmälan stanna där. För att vara uttömmande, anges nedan ytterligare skäl till varför S20-annonsen inte kan anses som vilseledande.
Annonsen var ordagrann. S20-annonsen angav att reklamerbjudandet endast gäller vid köp av Galaxy S20. Därmed åsyftades den specifika modellen "Galaxy S20" (som kommer i tre specifika utföranden) – och inte hela S20-serien av produkter. De olika varianterna av produkter innehållandes orden Galaxy S20 listas direkt ovan S20-annonsen under rubriken "Vilken Galaxy S20 passar dig?". Att tolka Galaxy S20 som ett paraplybegrepp som innefattar modellen Galaxy S20 FE går alltså emot den omedelbart synliga S20-annonsens bokstav och dessutom dess omedelbara kontext i samma mejl.
Det är inte ovanligt att teknik – och särskilt mobiltelefoner – har modellnamn som inte markant skiljer sig åt men som icke desto mindre betecknar väsentligen olika produkter. Konsumenter är därför särskilt vaksamma i detta avseende. Därtill ska tilläggas att även annan marknadsföring av Galaxy S20 FE har anpassats och särskilts från marknadsföringen av Galaxy S20 mot bakgrund av att Galaxy S20 FE inte faller inom premiumsegmentet av mobiltelefoner som Galaxy S20 tillhör.
Annonsen var systematiskt tydlig. S20-annonsen föregicks av ett annat erbjudande, FE-annonsen, om att köpa Galaxy Buds (hörlurar värda cirka 1 990 kronor) för en tillkommande kostnad om 99 kronor vid köp av modellen Galaxy S20 FE. Erbjudandet var det första som mötte mottagaren i reklamutskicket.
Faktumet att Galaxy S20 FE, i sammanhanget en mycket billigare modell, behandlades i ett separat erbjudande var en tydlig indikator på att modellen inte omfattades av den senare presenterade S20-annonsen – som hade ett mycket mer förmånligt erbjudande om en mer värdefull produkt på köpet.
Här kan också anmärkas att det i mejlutskicket stod att Galaxy S20 FE har "allt som du förknippar med en premiummobil, utan premiumpriset". Härigenom klargjordes ytterligare att Galaxy S20 FE är åtskild från de dyrare modellerna och därför inte kan förväntas betinga samma erbjudanden.
På grund av det anförda kan S20-annonsen inte anses vara vilseledande.
Opinionsnämndens bedömning
Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda. Marknadskommunikation får inte innehålla påstående eller annan framställning i ord, ljud eller bild som direkt eller indirekt – genom antydan, utelämnande, oklarhet eller överdrift – är ägnad att vilseleda konsumenten. Särskilt gäller detta ifråga om produktens väsentliga egenskaper, det vill säga sådana som är ägnade att påverka konsumentens val, exempelvis beskaffenhet och sammansättning.
Enligt artikel 6 i ICC:s regler ska riktigheten i beskrivning, påstående eller annan framställning som hänför sig till sakförhållanden kunna styrkas. Direkta eller indirekta påståenden i reklamen om att den bygger på ett faktaunderlag av viss angiven styrka måste stödjas av bevisning med minst den annonserade styrkan. Marknadsföraren ska ha dokumentation tillgänglig och utan dröjsmål kunna framlägga denna till bevis inför de självreglerande organ som ansvarar för tillämpningen av dessa regler.
Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen påverkar målgruppens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som använts. Reklamen ska då bedömas utifrån hur den rimligen uppfattas av en genomsnittskonsument vid en flyktig kontakt. Målgruppen i det nu aktuella fallet är enligt opinionsbedömning bred och består av konsumenter som kan tänka sig att köpa en mobiltelefon eller en surfplatta.
Enligt anmälaren innehåller reklamen ett vilseledande erbjudande med en läsplatta på köpet vid köp av valfri modell av Samsung S20. Erbjudandet gäller inte för modellen S20 FE, vilket inte framgår av reklamen utan av den finstilta texten längst ner på sidan.
Enligt annonsören innehåller e-postutskicket allmän information samt två specialerbjudanden. Det ena erbjudandet gäller köp av mobiltelefonen Galaxy S20 FE med möjlighet att samtidigt köpa de trådlösa hörlurarna Buds Live för 99 kronor (FE-annonsen). Det andra erbjudandet gäller köp av Galaxy S20, men inte Galaxy S20 FE, och då med surfplattan Tab A7 på köpet (S20-annonsen). Reklamen är enligt annonsören systematiskt tydlig. S20-annonsen föregås av FE-annonsen. FE-annonsen är det första som möter mottagaren i reklamutskicket.
Även om Galaxy S20 FE är en dyrare vara, är det relativt sett en billig mobiltelefon sett till att den kostade omkring 7 500 kronor vid tillfället. Som anges i S20-annonsen har Tab A7 ett värde av cirka 2 690 kronor. Den genomsnittliga mottagaren av S20-annonsen kan inte ha utgått från att en sådan produkt skulle ingå i köpet av Galaxy S20 FE. Annonsören hänvisar också till att asterisk funnits vid erbjudandet med hänvisning till ytterligare villkor. Det skulle dessutom enligt annonsören stå klart för en potentiell konsument innan köpetidpunkten av Galaxy S20 FE, att någon surfplatta inte ingår i det köpet, eftersom det i köpflödet då enbart frågas om köp av Buds Live för 99 kronor, och att någon Tab A7 inte automatiskt läggs till som en ytterligare produkt.
Nämnden konstaterar att varje reklamenhet enligt praxis som huvudregel ska bedömas för sig. Nämnden beaktar därför som utgångspunkt inte den omständigheten att det i köpflödet, innan tidpunkten för genomförandet av köpet av Galaxy S20 FE, enbart ställs en fråga till konsumenten om eventuellt köp av tilläggsprodukten hörlurar och ingen fråga om tilläggsprodukten surfplatta.
Nämnden konstaterar vidare att e-postmeddelandets ämnesrad lyder ”Våga vara smartare med Galaxy S20 FE” och att nyhetsbrevet innehåller två erbjudanden – ett erbjudande med mobiltelefon och möjlighet att köpa hörlurar till ett lägre pris, samt ett erbjudande med mobiltelefon och surfplatta på köpet.
Erbjudandet med mobiltelefon och hörlurar presenteras i nyhetsbrevets översta ruta och har underrubriken ”Galaxy S20 FE med Buds Live för 99 kr”. I texten som följer står bland annat ”Med S20 FE kan du fota och filma i proffsklass […]. Köp den nu och få Galaxy Buds live för endast 99 kr (värde ca. 1990kr*)”.
I andra rutan syns rubriken ”Vilken Galaxy S20 passar dig?” i stor stilgrad. Under rubriken visas bilder på de fyra telefonmodellerna ”S20FE 5G”, ”S20 5G”, ”S20+ 5G” och ”S20 Ultra 5G”, som visas sida vid sida. I texten som följer står ”Blir det en Galaxy S20 FE, S20, S20+ Ultra 5G? Väg fördelarna mot varandra och välj den som bäst passar dina behov” samt ett klickbart svart fält med den versala texten ”Välj din Galaxy S20”.
Erbjudandet med mobiltelefon och surfplatta presenteras i nyhetsbrevets tredje ruta och har underrubriken
”Galaxy S20 med Tab A7 på köpet”. I texten som följer står bland annat ”Dags att växla upp till en riktig premiummobil…”, ”Med Galaxy S20 får du bl.a. smarta lösningar för att fota i mörker, en zoom…”. Sist står ”Köp den idag och få Galaxy Tab A7 (värde ca. 2690 kr) på köpet!**” samt ett klickbart svart fält med den versal texten ”Ta del av erbjudandet”.
Nämnden konstaterar att beteckningen ”Galaxy S20” används med olika innebörd i reklamen, dels som samlingsnamn för flera olika telefonmodeller i S20-serien, dels som beteckning för en specifik modell. Reklamen har därmed enligt nämnden en utformning som ger utrymme för missuppfattningar. Nämnden finner mot den bakgrunden att en genomsnittskonsument sannolikt uppfattar beteckningen ”Galaxy S20” som ett samlingsnamn för flera olika telefonmodeller:
- Dels när beteckningen används i underrubriken ”Vilken Galaxy S20 passar dig?” sammantaget med texten ”Blir det en Galaxy S20 FE, S20, S20+ Ultra 5G? Väg fördelarna mot varandra och välj den som bäst passar dina behov”. Texten ”Välj din Galaxy S20”, som står i det klickbara fältet i anslutning till texten, förstärker intrycket av att beteckningen används som ett samlingsnamn.
- Dels när beteckningen används i underrubriken ”Galaxy S20 med Tab A7 på köpet”.
De två asterisker som syns sist i texten invid erbjudandet ”Galaxy S20 med Tab A7 på köpet” kan visserligen sägas signalera att erbjudandet är förenat med villkor av något slag. Dock ställs det enligt praxis höga krav på reklamens sammantagna tydlighet för att förtydligande eller kompletterande information ska anses neutralisera ett vilseledande intryck. Nämnden konstaterar att den förtydligande informationen om erbjudandets begränsning som asteriskerna hänvisar till inte ligger i nära anslutning påståendet utan längst ner i nyhetsbrevet. Asteriskerna neutraliserar därmed inte det vilseledande helhetsintrycket som reklamen ger, nämligen att erbjudandet om Tab A7 på köpet gäller även vid köp av Samsung Galaxy S20 FE. Bedömningen påverkas inte heller av den information som annonsören hänvisar till, som funnits i köpflödet på annonsörens webbplats. Reklamen är därför vilseledande och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler.
Kajsa Bergkvist
ordförande
Övriga ledamöter: Peter Cederholm, Anna Edman, Tobias Eidem, Olivia Enquist, Hanna Hjalmarson,
Patrik Löfberg, Christina Noble Knight, Christina Nylander, Mikael Pauli, Linda Sjö samt Axel Tandberg.
Beslutet är enhälligt.
Föredragande: Ellinor Gyllenstierna