logo RO

Beslut

Ärende: 1412-286

Datum: 2015-01-19

Anmäld reklam Banner för sparkonto från Santander Consumer Bank

Annonsör Santander Consumer Bank AS

Anmälare Privatperson


Uttalande
Reklamombudsmannen finner att jämförelsen i bannern är vilseledande. Den strider därmed mot artikel 11 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

 

 

Reklamen
Den anmälda reklamen består av en banner som har visats på www.di.se. Bannern har röd bakgrund och till vänster i den finns ett stapeldia­gram med två staplar. På Y-axeln anges sparräntan i procentenheter. Den vän­stra stapeln föreställer en teck­nad lång, fyrkantig, leende man klädd i skjorta. Toppen av mannens huvud är vid strecket för 2,50 %. Bredvid mannen/stapeln finns en cirkel som innehåller texten ”Sparränta 1,75 %”. Den hög­ra stapeln föreställer en tecknad bild av en kort, fyrkantig man som ser sur ut och är klädd i kostym. Toppen av man­­­nens huvud är mitt emellan sträcken för 0,50 % och 1,00 %. Bredvid mannen/stapeln finns texten ”Snå­l­ränta 0,55%*”.

Till höger om diagrammet finns i vitt rubriken ”Insättningsgaranti gäller” följt av texten ”Kontot omfattas av norsk insättningsgaranti som garanterar insättningar i banken upp till belopp motsvarande 100 000 euro, på mot­svar­ande sätt som den svenska insättningsgarantin. Utbetalning sker inom en vecka från det att norska fin­ans­til­synet beslutar att garantin ska träda in”. Längst ned i bannern står i svart text ”*Högsta ränta på ett spar­konto med fria uttag utan avgifter hos de stora bankerna i Sverige. (Källa compricer.se september 2013). Till höger i bannern finns en svart knapp med texten ”Börja spara” tillsammans med Santander Consumer Banks logotyp.

Reklamen har producerats av Care of Haus AB.

 

Anmälan
Anmälaren skriver att i reklam illustreras sparräntan som ett stapeldiagram med två fyrkantiga karaktärer. Där Santander Consumer Bank, med sparränta på 1,75 %, representeras av den långa figuren som mot bakgrunden överstiger 2,5 %. Medan konkurrenten, med sparränta på 0,55 %, representeras av en kort figur som mot bak­grunden är mellan 0,55 - 0,75 %. Illustrationen ger konsumen­ter ett missvisande intryck av sparräntan. Illustra­tion­en borde gjorts proportionerlig mot den utlovade sparräntan på 1,75 %.

 

Annonsörens yttrande
Annonsören skriver att den annons som anmälan avser publicerades på Dagens Industris hemsida under en veckas tid. Av annonsen framgår att annonsören erbjöd sina kunder en sparränta uppgående till 1,75 % ränta. I annonsen jämförs detta erbjudande med den högsta sparränta om 0,55 % som svenska storbanker erbjöd med fria uttag och utan avgifter. Till stöd för påståendet om att de svenska storbankerna endast erbjöd 0,55 % ränta hänvisas i annonsen till compricer.se september 2013. Dessa uppgifter är helt korrekta.

Annonsörens sparränta och konkurrenternas sparränta illustreras i annonsen av ett stapeldiagram. Intill stap­lar­na anges tydligt vilken ränta annonsören respektive konkurrenterna erbjöd (1,75 % respektive 0,55 %). Som anmälaren noterat är bakgrunden i annonsen och proportionen av annonsörens stapel inte korrekt. Av misstag har den anlitade reklamfirman missat att anpassa bakgrunden och annonsörens stapel till den ränte­justering som annonsören gjorde strax före publiceringen av annonsen. Detta misstag noterades inte av annons­ören när annonsen granskades före publicering. Någon avsikt att genom illustrationen vilseleda konsumenterna har man inte haft.

Att bakgrunden och annonsörens stapel inte anpassats till annonsörens nya sparränta har som ovan nämnts skett av misstag. Trots detta framgår det tydligt av annonsen vilken sparränta som annonsören respektive kon­kurrent­erna erbjöd. Angivna siffror är korrekta och den som läser annonsen får riktig information. Jämförelsen är utformad i god sed i konkurrensen näringsidkare emellan.

 

Reklamombudsmannens bedömning
Enligt artikel 11 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler) ska jämförelser vara så utformade att de inte är ägnade att vilseleda. De ska även vara förenliga med god sed i konkurr­ensen näringsidkare emellan. De punkter som ingår i jämförelsen ska vara utvalda på ett rätt­visande sätt och bygga på fakta som kan styrkas.

Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen är ägnad att

påverka målgruppens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som använts. Reklamen ska då bedömas utifrån det intryck den ger konsumenterna vid en flyktig kontakt.

Reklamombudsmannen konstaterar att den vänstra stapeln i diagrammet, som illustrerar annonsörens spar­ränta, når upp till sträcket för 2,50 % i sparränta. Den högra stapeln, som representerar de stora bankerna i Sverige, når upp till mellan sträcken för 0,50 % och 1,00 % i sparränta. Reklamombudsmannen konstaterar att detta ger intryck av att annonsören har betydligt högre sparränta i förhållande till sina konkurrenter än vad som faktiskt är fallet. Det faktum att korrekta siffror har angetts bredvid staplarna neutraliserar inte det vilseledande intryck reklamen ger vid en flyktig kontakt. Jämförelsen i bannern är därför vilseledande och den strider därmed mot artikel 11 i ICC:s regler.

 

Elisabeth Trotzig

reklamombudsman