logo RO

Decision

Case: 2407-115

Date: 2024-10-02

Advertising Facebookreklam för läsk från Matsmart

Advertiser Matsmart in Scandinavia AB

Complainant Privatperson


Uttalande
Reklamombudsmannen finner att reklamen är vilseledande. Den strider därmed mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

 

  

Reklamen
Den anmälda reklamen är en annons som har publicerats på Facebook. Bilden har gul bakgrund och högst upp står i röd versal text ”Pepsi Max 20-pack”. Under syns ett flak med läskburkar från Pepsi. Ovanpå läskburkarna syns en röd splash med en gul blixt och den vita texten ”20-pack 49:- (-62%)”. I nedre hörnet av bilden syns annonsörens logotyp.

Under bilden finns en grå klickbar bård där det överst står ”Matsmart.se”. Under står ”Ett flak Pepsi Max – endast 49 kr (solglasögon-emoji)”. Nedanför står ”Pepsi Max 20-pack, 20 x 330 ml från Pepsi ꟾ Bra för miljön och plånboken – vi levererar över hela Sverige”. I bårdens högra hörn syns en klickbar ruta med texten ”Köp nu”.  

Reklamen har producerats internt hos annonsören.

 

Anmälan
Enligt anmälaren är reklamen vilseledande eftersom det inte står i reklamen att man måste uppfylla villkoret att handla för 299 kronor för att få köpa drycken för 49 kronor.

 

Annonsörens yttrande
Matsmart in Scandinavia AB (annonsören) yttrar att reklamen inte strider mot ICC:s bestämmelser. Annonsören hade publicerat en annons på Facebook som informerade kunden om att denne kunde köpa ett 20-pack Pepsi Max för 49 kronor. När kunden klickade på annonsen togs den vidare till webbplatsen där kunden kan lägga varan i sin varukorg. Då annonsören säljer mat och andra varor på nätet tillämpar man en lägsta köp­gräns om 299 kronor för att kunna genomföra köp på webbplatsen eftersom annonsören inte vill riskera att skic­ka paket med mycket få eller enstaka varor då det varken är hållbart ur en miljömässig eller ekonomisk synvink­el.

På grund av att kunden inte uppnått den lägsta köpgränsen kunde denne inte heller klicka hem varan. Om kun­d­en hade handlat andra varor som tillsammans med den aktuella varan i erbjudandet hade kunden kommit upp till 299 kronor och kunnat genomföra köpet motsvarande det annonserade priset. Genom att kunden konsek­­vent informeras om den lägsta köpgränsen genom köpprocessen och dessutom hindras att gå igenom kassan om denne inte uppnått gränsen, finns det ingen risk för att kunden ska genomföra ett köp som inte är tillräckligt informerat. Priset som annonserats är ett faktiskt pris som stämmer med erbjudandet, att kunden får erbjud­an­den genom en annons från ett företag som opererar på nätet och tillämpar en lägsta köpgräns ligger i linje med hur branschen i övrigt utformar sin marknadsföring. Bolaget anser sig således inte ha stridit mot ICC:s regler. Annonsören har bilagt skärmdumpar av annonsörens webbplats, som visar information om att köpet inte går att genomföra vid köp under 299 kronor.

 

Reklamombudsmannens bedömning
Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s reg­ler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda. Marknadskommunikation får inte innehålla på­stående eller annan framställning i ord, ljud eller bild som direkt eller indirekt – genom antydan, utelämn­ande, oklarhet eller överdrift – är ägnad att vilseleda konsumenten. Särskilt gäller detta ifråga om produktens värde och det totala pris som faktiskt ska betalas.

Enligt artikel 6 i ICC:s regler ska riktigheten i beskrivning, påstående eller annan framställning som hänför sig till sakförhållanden kunna styrkas. Direkta eller indirekta påståenden i reklamen om att den bygger på ett fakta­un­der­­lag av viss angiven styrka måste stödjas av bevisning med minst den annonserade styrkan. Marknadsför­ar­en ska ha dokumentation tillgänglig och utan dröjsmål kunna framlägga denna till bevis inför de självregler­an­de organ som ansvarar för tillämpningen av dessa regler.

Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen påverkar målgruppens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som använts. Reklamen ska då be­döm­as utifrån hur den rimligen uppfattas av genomsnittskonsumenten vid en flyktig kontakt. Målgruppen består enligt Reklamombudsmannens bedömning i det nu aktuella fallet av en bred grupp vuxna konsumenter.

Enligt anmälaren är reklamen vilseledande eftersom det inte framgår att man måste handla för 299 kronor för att få köpa den marknadsförda läsken för 49 kronor.

Enligt annonsören är reklamen inte vilseledande eftersom det framgår på annonsörens webbplats att köp inte går att genomföra vid belopp under 299 kronor.

Enligt rättspraxis ska varje reklamenhet som huvudregel bedömas för sig. Reklamombudsmannen beaktar där­för inte öv­rigt innehåll på annonsörens webbplats.

Reklamombudsmannen konstaterar att reklamen innehåller påståendet ”Ett flak Pepsi Max – endast 49 kr” och ”Pepsi Max 20-pack, 20 x 330 ml från Pepsi ꟾ Bra för miljön och plånboken – vi levererar över hela Sverige”. Reklamombudsmannen konstaterar vidare att reklamen inte innehåller någon begränsning av erbjud­andet.

Reklamombudsmannen finner att genomsnittskonsumenten sannolikt uppfattar påståendet som att erbjudandet gäller utan begränsningar. Enligt annonsörens egna uppgifter är så inte fallet. Reklamen är därför vilse­led­ande och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler.

 

Peter Knutsson

reklamombudsman