logo RO

Decision

Case: 2402-16

Date: 2024-02-27

Advertising E-postutskick för marknadsplatsen Tradera

Advertiser Tradera Marketplace AB

Complainant Privatperson


Uttalande
Reklamombudsmannen finner att reklamen är vilseledande. Den strider därmed mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

 

 

Reklamen
Den anmälda reklamen är ett e-postutskick. Ämnesraden lyder ”Varsågod – 200 kr presentkort på Tradera!”. Högst upp i mejlet står det ”Tradera” i svarta versaler på gul bakgrund. Under står ”Skapa annons ꟾ Minneslista ꟾ Inspiration”. Nedanför syns en hand som håller i en kamera. Under syns i stor stilgrad ”200kr att shoppa för!” och texten ”Har du upplevt spänningen i att göra ett riktigt bra fynd än? Oavsett om det är sällsynta samlarsaker, det senaste inom teknik, trendigt mode eller något helt annat som lockar, har vi något speciellt för dig. Ditt nästa fynd på Tradera blir ännu bättre med 200 kr rabatt från oss! Fyll i din personliga kod: XXX när du betalar i kassan. Gäller t.o.m. 28/1 2024. Och kom ihåg, du kan anvä­n­da din kod på både auktioner och köp nu-annonser. Upptäck ditt nästa unika fynd på Tradera idag!”.

Under texten syns en ruta med texten ”Till tradera”. Längst ner står ”Populärt just nu:” följt av bilder på möbler.  

Reklamen har producerats internt hos annonsören.

 

Anmälan
Enligt anmälaren är reklamen vilseledande. Anmälaren fick ett e-postutskick av annonsören där det stod att anmäl­aren hade fått ett presentkort på 200 kronor. Det stod inga villkor. Anmälaren gjorde ett köp och skulle använda koden när anmälaren fick upp information om att koden var ogiltig och att den enbart gällde för köp om man inte handlat på tolv månader. Anmälaren var i kontakt med annonsören och annonsörens chef fler­tal gånger men annonsören ansåg inte att man gjort fel genom att inte ha informerat om gällande villkor. Enligt anmälaren kan annonsören se att anmälaren är aktiv på annonsörens webbplats och gjort köp, men ändå skickade annonsören ut en kod som är ogiltig för anmälaren.

 

Annonsörens yttrande
Tradera Marketplace AB (annonsören) menar att man hade en intention att erbjuda en exklusiv rabatt på 200 kronor, specifikt riktad till medlemmar som inte hade genomfört något köp under de senaste tolv månaderna. Syftet var att uppmuntra återaktivering av inaktiva medlemmar.

Tyvärr inträffade ett tekniskt fel i annonsörens segmenteringsverktyg, vilket resulterade i att några aktiva medlem­mar oavsiktligt inkluderades i utskicket. Detta medförde att medlemmar felaktigt erhöll en rabattkod som inte var avsedd för dem.

När annonsören uppmärksammades på detta genom medlemmars kontakt med annonsörens kundtjänst, vidtog man omedelbara åtgärder för att rätta till situationen. Annonsören valde att göra rabattkoden tillgänglig för alla mo­t­t­a­­gare av e-postutskicket, oavsett deras köphistorik under de föregående tolv månaderna.

Detta beslut fattades för att säkerställa att annonsörens kommunikation och erbjudande stämde överens för samtliga mot­tag­are.

Annonsören förstår att det kan ha uppstått förvirring för de drabbade medlemmar som försökte använda koden precis innan annonsören genomförde denna ändring. Detta var inte annonsörens avsikt. Annonsören vill försäkra att annonsörens prioritet alltid är att upprätthålla en transparent och rättvis kommunikation med sina medlem­mar och man ser över sina interna processer för att förhindra att liknande situationer uppstår i framtiden.

 

Reklamombudsmannens bedömning
Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda. Marknadskommunikation får inte innehålla på­stående eller annan framställning i ord, ljud eller bild som direkt eller indirekt – genom antydan, utelämn­ande, oklarhet eller överdrift – är ägnad att vilseleda konsumenten. Särskilt gäller detta ifråga om produktens värde och det totala pris som faktiskt ska betalas.

Enligt artikel 6 i ICC:s regler ska riktigheten i beskrivning, påstående eller annan framställning som hänför sig till sakförhållanden kunna styrkas. Direkta eller indirekta påståenden i reklamen om att den bygger på ett faktaunder­­lag av viss angiven styrka måste stödjas av bevisning med minst den annonserade styrkan. Marknadsför­ar­en ska ha dokumentation tillgänglig och utan dröjsmål kunna framlägga denna till bevis inför de självregler­an­de organ som ansvarar för tillämpningen av dessa regler.

Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen påverkar målgruppens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som använts. Reklamen ska då bedöm­as utifrån hur den rimligen uppfattas av en genomsnittskonsument vid en flyktig kontakt. Mål­gruppen består enligt Reklamombudsmannens bedömning i det nu aktuella fallet av kon­sumenter som är medlemmar hos Tradera.

Enligt anmälaren är reklamen vilseledande eftersom det saknas information om att rabattkoden som annonsören har skickat ut enbart gäller för medlemmar som inte har handlat hos annonsören på minst tolv månader.

Enligt annonsören har ett tekniskt fel i segmenteringsverktyget gjort att e-postutskicket har skickats ut till medlemmar som inte omfattades av erbjudandet. E-postutskicket skulle enbart ha skickats till medlemmar som inte har gjort något köp hos annonsören de senaste tolv månaderna. När annonsör­en upptäckte felet valde man att göra rabattkoden tillgänglig för alla medlemmar, även de som gjort köp under de senaste tolv månaderna.

Reklamombudsmannen konstaterar att reklamen innehåller påståendet ”Varsågod – 200 kr presentkort på Tradera”. Ingenstans i utskicket finns information om att rabattkoden en­bart är giltig för medlemmar som inte har gjort köp genom annonsören de senaste tolv månaderna. Reklamom­buds­mannen finner att genomsnittskonsum­enten sannolikt uppfattar att rabattkoden är giltig för alla mottagaren av e-post­utskicket. Enligt annonsörens egna uppgifter var så inte fallet. Reklamen är därför vilse­led­ande och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler.

Enligt artikel 24 i ICC:s regler är en rättelse i efterhand i och för sig önskvärd om marknadskommunikationen strider mot reglerna, men det medför inte att överträdelsen blir försvarlig.

 

Elisabeth Trotzig

reklamombudsman