Decision

Case: 2401-14

Date: 2024-03-06

logo RON

Advertising Reklam för hyreslägenheter från Nordanstigs Bostäder

Advertiser Nordanstigs Bostäder AB

Complainant Privatperson


Uttalande
Reklamombudsmannens opinionsnämnd finner att reklamen är vilseledande. Den strider därmed mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

  

 

Reklamen
Den anmälda reklamen är en bostadsannons på nordanstigsbostader.se. Under rubriken ”Ledigt just nu” visas en lägen­het med rubriken ”Södra vägen 3” och underrubriken ”Gnarp”. Under syns en bild på ett aprikosfärgat tvåvån­ings­hus med vita balkonger. Inlagt i bilden syns två mindre bilder, vilka förstoras om man väljer att bläddra genom att klicka på de vita pilarna i bilden. På den ena bilden syns ett rött tvåvåningshus med svart tak. Fram­­­­för huset syns en gräs­mat­ta och i bakgrunden syns träd och blå himmel. Bilden ger intryck av att vara en 3D-visualisering. Även den andra bilden visar ett rött hus. Bilden är tagen snett uppifrån så att den största del­en av bilden visar husets tak. På taket syns solceller. På marken ligger snö och i bakgrunden syns bland annat trädtoppar och en gråblå himmel.

Under bilderna står i fet text ”6670 kr • 65 m²” och den mindre texten ”2 rok”. Nedanför följer informationen:

”Ort: Gnarp

Objektsnr: 2013-1213

Tillgänglig fr.o.m. 2024-02-01

Byggt: 1991

Publicerad till: 2024-01-22

Våningsplan: 2

Fiberanslutning”.

Nedanför syns en grön ruta med den vita texten ”Anmäl intresse”. Under står ”Karta”. Längst ner står underrubriken ”Område” följt av ”En del av nordöstra delen av Nordanstig”.

Annonsören har inte lämnat uppgift om vem som har producerat reklamen.

 

Anmälan
Enligt anmälaren visar bilderna inte hela lägenheten. Bilderna visar istället två andra byggnader. Första byggnaden ligger ungefär 100 meter bort. Den andra byggnaden ligger ungefär 250 meter bort och är helt nybyggd med solceller. Den utannonserade lägenheten har en helt annan byggnadskropp och saknar solceller. Det borde tydligt framgå vilket av de tre objekten som ska säljas eller hyras ut.

 

Annonsörens yttrande
Nordanstigs Bostäder AB (annonsören) uppskattar att anmälaren tog sig tid att anmäla felet på annonsörens webbplats. Enligt annonsören är man inte inriktad på att sälja lägenheter, utan fokuserar på uthyrning. För närvarande genomgår annonsören omfattande förändringar av sin webbplats och hur information tillhandahålls för dem som söker kunskap om annonsörens bostäder. Annonsören har påbörjat ett projekt med en leverantör för att förbättra webbplatsen och göra den mer informativ. Därmed är annonsörens webbplats för närvarande under utveckling för att förbättra dess funktionalitet.

Annonsören noterar att Reklamombudsmannen har skickat tre bilder av tre olika byggnader, varav två bilder avser samma hus (en med solceller på taket och en i form av en 3D-modell). Dessa bilder relaterar till den nya byggnaden i Gnarp, samt en annan på Södra vägen 5. Det är bra att veta att södra vägen 1, 3 och 5 ser lika ut och har samma planlösning och utsikt.

Efter att annonsören har mottagit anmälan har man noggrant granskat vad som kan ha orsakat att annonsörens system visat felaktig bild på en fastighet. Annonsören har dock inte hittat något felaktigt i sin systemhantering. De bilder som visas är korrekt kopplade till respektive fastighet – både bilderna på Södra vägen 9 och Södra vägen 3 är kopplade till aktuell adress.

Annonsören använder inte betalda annonseringar för att marknadsföra sina lägenheter. Annons­ören förlitar sig endast på sin webbplats för att publicera information om tillgängliga objekt och har inte gjort en reklam.

Det är viktigt att påpeka att tekniska problem ibland kan uppstå, såsom lagg eller fel i webbläsare eller internet, vilket kan leda till förvirring eller felaktig information på annonsörens webbplats. Annonsören försäkrar att man inte avsiktligt försöker vilseleda eller lura någon. Annonsörens mål som bostadsbolag är att ärligt och tydligt förmedla information om sina uthyrningsobjekt. Om någon upplever att det som intresserade hen inte överensstämmer med det som presenteras, uppmanar annonsören givetvis till att inte hyra den aktuella lägenheten.

Annonsören har inga bilder på lägenheterna på en sida. Däremot håller annonsören på att ändra det och ska lägga upp bilder och ritningar på lägenheterna. Vid intresse bokar man en visning och åker med en av annonsörens personal för att titta på lägenheten. Annonsören vill dock understryka att fel kan uppstå, exempelvis tek­niska problem i annonsörens system som kan leda till att felaktiga bilder visas för en specifik fastighet. Annons­ören arbetar ständigt för att förbättra sin webbplats och försäkrar sina kunder att man gör allt man kan för att undvika vilseledande information. Kundernas tillit är av största vikt för annonsören, och man strävar efter att erbjuda en transparent och pålitlig upplevelse för alla sina besökare.

 

Opinionsnämndens bedömning
Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda. Marknadskommunikation får inte innehålla på­stående eller annan framställning i ord, ljud eller bild som direkt eller indirekt – genom antydan, utelämn­ande, oklarhet eller överdrift – är ägnad att vilseleda konsumenten. Särskilt gäller detta ifråga om produktens väsentliga egenskaper, det vill säga sådana som är ägnade att påverka konsumentens val, exempelvis beskaffenhet.

Enligt artikel 6 i ICC:s regler ska riktigheten i beskrivning, påstående eller annan framställning som hänför sig till sakförhållanden kunna styrkas. Direkta eller indirekta påståenden i reklamen om att den bygger på ett faktaunder­­lag av viss angiven styrka måste stödjas av bevisning med minst den annonserade styrkan.

Marknadsför­ar­en ska ha dokumentation tillgänglig och utan dröjsmål kunna framlägga denna till bevis inför de självregler­an­de organ som ansvarar för tillämpningen av dessa regler.

Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen påverkar målgruppens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som använts. Reklamen ska då bedömas utifrån hur den rimligen uppfattas av en genomsnittskonsument vid en flyktig kontakt. Mål­gruppen består enligt opinionsnämndens bedömning i det nu aktuella fallet i huvudsak av vuxna kon­sumenter som söker bo­stad.

Enligt anmälaren borde det tydligt framgå av bilderna i reklamen vilken av de tre objekten som ska säljas eller hyras ut. 

Enligt annonsören är webbplatsen för närvarande under utveckling. Tekniska problem kan ibland upp­stå så att felaktig information visas. Webbplatsen förbättras ständigt och annonsören gör allt man kan för att undvika vilseledande information. Annonsörens mål som bo­stadsbolag är att ärligt och tydligt förmedla information om sina uthyrningsobjekt.

Nämnden konstaterar att i reklamen på annonsörens webbplats marknadsförs en hyreslägenhet. I reklamen visas tre bilder på hus samt en adress. Den ena bilden visar ett aprikos­färgat hus, den andra visar ett rött hus i 3D-modell och den tredje bilden visar ett rött hus där husets tak med solceller är i fokus. Nämnden finner att det är oklart för genomsnittskonsumenten vilken av de tre bilderna som visar huset med den utannons­erade lägenheten. Reklamen är därför vilse­led­ande och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler.

Enligt artikel 24 i ICC:s regler är en rättelse i efterhand i och för sig önskvärd om marknadskommunikationen strider mot reglerna, men det medför inte att överträdelsen blir försvarlig.

 

Kajsa Bergkvist

ordförande

Övriga ledamöter: Silvia Barklund, Jessie Cargill-Ek, Peter Cederholm, Tobias Eidem, Adrian Engman, Jonas Friberg, Maris Sedlenieks och Göran Segeholm.

 

Beslutet är enhälligt.

Föredragande: Ellinor Gyllenstierna