Decision
Case: 2103-74
Date: 2021-06-17
Advertising Reklamfilm för personbilar från Volvo
Advertiser Volvo Car Sverige AB
Complainant Privatperson
Uttalande
Reklamombudsmannens opinionsnämnd delar Reklamombudsmannens bedömning i ärende 2010-219 att reklamen inte är utformad utan vederbörlig känsla för socialt och yrkesmässigt ansvar. Reklamen uppmuntrar inte heller ett beteende som är olagligt.
Överklagat beslut
Reklamombudsmannens beslut den 18 februari 2021 i ärende 2010-219.
Reklamen
Den anmälda reklamen är en 60 sekunder lång reklamfilm som har visats på bland annat TV4 och Youtube. Reklamfilmen visar en familj med ett tvillingpar i ettårsåldern. I snabba filmsekvenser får tittaren följa småbarnsföräldrarnas stressiga vardag när de bland annat gör sitt hem barnsäkert med trappgrind och tennisbollar på bordskanterna samtidigt som sekvenser visas när barnen försöker klättra ur spjälsängen, klättra uppför trappan till övervåningen och så vidare. De snabba sekvenserna varvas med situationer där föräldrarna handlar blöjor i mataffären, lastar bilen, gäspar, jagar ifatt ett av barnen som kryper in under en soffa och så vidare. Situationerna blandas med korta sekvenser med bilkörning i folktom stadstrafik och landsvägskörning i dagsljus.
I de avslutande scenerna gör föräldrarna olika vardagssysslor samtidigt som de gäspar. Bland annat tar mamman ett par bilnycklar, går ut till bilen och kör iväg i skymningen. Hon köper blöjor och sätter sig sedan i bilen igen och kör iväg. Under körningen blir hon alltmer trött och klipper med ögonen och nickar till. Bilen syns bakifrån när den närmar sig vägens mittlinje samtidigt som den får möte med en lastbil. Bilens hastighetsmätare syns i närbild och visar 68 kilometer i timmen. I sekvensen efter ses kvinnan kvickna till igen. När hon tittar upp ser hon den mötande lastbilens strålkastarljus flimra förbi. Kvinnan visar en klarvaken och chockad min samtidigt som bilen i sekvensen efter ses styra tillbaka till rätt position mitt på vägbanan. Texten ”Bilen som skyddar dig, som du skyddar andra” visas i bild följt av texten ” Volvo XC60 med Lane Keeping Aid. För allas säkerhet”. I slutet av reklamfilmen syns texten ”Föraren är alltid ansvarig för att framföra sitt fordon” i liten stilgrad i bildens nedre del.
Reklamen har producerats av Forsman & Bodenfors AB.
Överklagandet
Anmälaren skriver sammanfattningsvis att reklamfilmen normaliserar bilkörande när man är för trött, vilket är lika olagligt som rattfylleri. Ingenstans i filmen körs bilen av en person som inte i samma bildsekvens låter bli att gäspa eller sova. Samma bildspråk där man skulle byta ut gäspningar mot slattar med alkohol hade inte setts med blida ögon, och poängen är att rent lagligt så är det ingen skillnad, men just denna sorts reklamfilm ser till att det förblir normaliserat med trötthet inom trafiken. Reklamen uppmuntrar indirekt till olagligt körande i och med bristen på fördömande när annonsören samtidigt visar hur annonsörens teknik skyddar en från ens brottsliga handlingar.
Texten ”Föraren är alltid ansvarig för att framföra sitt fordon” är knappast ett fördömande av klandervärt beteende – att köra bil sovandes.
Annonsörens yttrande
Volvo Car Sverige (annonsören) delar Reklamombudsmannens bedömning i ärendet och förutom att återigen påpeka att reklamfilmen avser att illustrera en situation då säkerhetssystemet aktiveras, och inte på det sätt som anmälaren gör gällande, att normalisera eller förlöjliga ett oansvarigt beteende att köra för trött, ser annonsören inte skäl att komplettera yttrandet.
Opinionsnämndens bedömning
Opinionsnämnden ska vid prövningen av anmäld reklam tillämpa Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler). Reglerna tillämpas mot bakgrund av gällande lagstiftning.
Enligt artikel 1 andra stycket i ICC:s regler ska marknadskommunikation utformas med vederbörlig känsla för socialt och yrkesmässigt ansvar.
Nämnden utökar prövningen till att även omfatta artikel 2 tredje stycket i ICC:s regler.
Enligt artikel 2 tredje stycket i regelverket får marknadskommunikation inte vara ägnad att framkalla eller ge intryck av att överse med våld och får inte heller uppmuntra annat beteende som är olagligt eller på annat sätt förkastligt från allmän synpunkt.
Enligt artikel 18 i ICC:s regler ska särskild aktsamhet iakttas ifråga om marknadskommunikation som riktas till eller som visar barn eller ungdomar.
Den aktuella reklamfilmen riktar sig till en vuxen målgrupp men eftersom den visar småbarn ska kravet på särskild aktsamhet som följer av artikel 18 i ICC:s regler iakttas.
Enligt trafikförordningen (1998:1276) 3 kapitlet 1 § får fordon inte föras av den som på grund av sjukdom, uttröttning, påverkan av alkohol, andra stimulerande eller bedövande ämnen eller av andra skäl inte kan föra fordonet på ett betryggande sätt.
I reklamen marknadsförs en bilmodell som är utrustad med ett säkerhetssystem som under vissa förutsättningar varnar när bilisten oavsiktligt lämnar sitt körfält, så kallad körfältsassistans. I reklamfilmen visas i och för sig en trött och gäspande kvinna som sätter sig i bilen och som somnar till vid ratten under körning samtidigt som hon får möte med en lastbil. Enligt anmälaren normaliserar reklamfilmen bilkörande när man är för trött, vilket är lika olagligt som rattfylleri, och uppmuntrar indirekt till olagligt körande.
Nämnden konstaterar att annonsören inte har bemött anmälarens påstående i överklagandet att reklamen uppmuntrar till olagligt beteende.
Nämnden finner att reklamen är tydligt dramatiserad och att konsumenter i allmänhet förstår att det är förenat med livsfara att köra bil om man är för trött. Nämnden finner det inte sannolikt att konsumenter i allmänhet uppfattar att reklamen normaliserar ett beteende att köra för trött och uppmuntrar ett olagligt beteende. Trötthet kan enligt nämnden inte likställas med rattonykterhet och rattfylleri på det sätt som anmälaren gör gällande, eftersom det saknas lagangivna gränser för vad som är olagligt i fråga om trötthet. Nämnden instämmer därför i Reklamombudsmannens slutsats att den aktuella reklamen inte är utformad utan vederbörlig känsla för socialt och yrkesmässigt ansvar. Nämnden finner att reklamen inte heller uppmuntrar till ett beteende som är olagligt.
Kajsa Bergkvist
ordförande
Övriga ledamöter: Peter Cederholm, Anna Edman, Tobias Eidem, Olivia Enquist, Hanna Hjalmarson, Christina Noble Knight, Christina Nylander, Mikael Pauli, Linda Sjö, Axel Tandberg samt Canan Yasar.
Beslutet är enhälligt.
Föredragande: Kajsa Bergkvist