Kajsa Bergkvist blir ny ordförande i Reklamombudsmannens opinionsnämnd

Kajsa Bergkvist blir ny ordförande i Reklamombudsmannens opinionsnämnd

Kajsa Bergkvist, f.d. hovrättsråd, har av Stiftelsen Reklamombudsmannens styrelse utsetts till ny ordförande i Reklamombudsmannens opinionsnämnd (RON). Hon tillträder sitt uppdrag den första januari 2021 och efterträder då Marianne Åbyhammar som efter tio år som ordförande avslutar sitt uppdrag i RON.

Kajsa Bergkvist har lång och bred erfarenhet av marknads- och immaterialrätt. Hon har tidigare varit hovrättsråd i Patent- och marknadsöverdomstolen vid Svea hovrätt och dessförinnan rådman vid Stockholms tingsrätt.

– Det känns oerhört spännande att få axla rollen som ordförande i Reklamombudsmannens opinionsnämnd. Självregleringen av reklam är ett viktigt komplement till konsumentskyddet, inte minst idag när utvecklingen går snabbt i ett förändrat medielandskap, säger Kajsa Bergkvist.

Stiftelsen Reklamombudsmannen är näringslivets självreglering för en hög etisk nivå i reklam. Stiftelsen har två prövande instanser: Reklamombudsmannen (RO) och Reklamombudsmannens opinionsnämnd (RON). RO och RON prövar om anmäld reklam är förenlig med näringslivets etiska regelverk: Internationella Handels­kammarens (ICC:s) regler för reklam och marknadskommunikation. Besluten fungerar som vägledning för vad som är god marknadsföringsetik.

RON är en fristående nämnd. Bland ledamöterna finns representanter från marknadens aktörer så som annonsörer, medier och reklamproducenter, samt konsumentintresset och den akademiska sfären.

 

Kontakt: Reklamombudsman Elisabeth Trotzig, 08-662 05 50, [email protected]