Decision
Case: 2412-189
Date: 2025-03-12

Advertising Reklam på Youtube för bilförsäljningstjänst från viköperdinbil.se
Advertiser VKDB Sverige AB
Complainant Privatperson
Uttalande
Reklamombudsmannens opinionsnämnd finner att reklamen är vilseledande. Den strider därmed mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.
Reklamen
Den anmälda reklamen är en 20 sekunder lång reklamfilm som har visats på Youtube. I reklamen syns den tidigare speedwayföraren Tony Rickardsson knäppa med fingrarna och säga ”Nästan så snabbt får du priset på din bil med viköperdinbil.se. Jag ska visa dig”. I nästa klipp syns en man som nickar och med ett leende säger ”Tony Rickardsson?!”. Som svar säger Rickardsson ”Vill du veta hur mycket din bil är värd?”. Mannen svarar ”Självklart”. Rickardsson tar upp en mobiltelefon och visar annonsörens webbplats i närbild. Högst upp på webbplatsen syns annonsörens logotyp. Under följer tre frågor: ”Andra uppsättning däck?”, ”Servicebok?” och ”Antal nycklar?”, vilka Rickardsson svarar på genom att klicka på skärmen och därefter klicka på ”Nästa”. Nästa sida visar texten ”Ditt pris 155 000 kr” samt en bild på en bil. Under bilden står den valbara platsen ”Göteborg” samt datum och tid. Längst ner syns en klickbar ruta med texten ”Boka en tid”. Samtidigt som Rickardsson visar webbsidan säger han ”På viköperdinbil.se får du ett toppenpris snabbt, enkelt, online. Mitt tips, ta reda på ditt pris direkt på viköperdinbil.se”. Reklamen avslutas med att annonsörens logotyp visas i bild.
Reklamen har producerats internt hos annonsören.
Anmälan
Enligt anmälaren är reklamen vilseledande. I reklamen påstås att man bara behöver mata in uppgifter om sin bil för att få ett pris. Dessutom visas en bild av tjänsten i en mobiltelefon, som visar att endast uppgifter om bilen behövs. Det stämmer inte. Man är tvungen att mata in sina kontaktuppgifter inklusive mejladress för att få prisuppgiften.
Annonsörens yttrande
VKDB Sverige AB (annonsören) beklagar att reklamen uppfattats missvisande men delar efter begrundande inte synen att detta skulle vara fallet. Annonsören menar att det är självförklarande att det krävs någon form av kontaktuppgift för att leverera tjänsten, som i det här fallet utgörs av ett pris för bilen. Det är också praxis att plattformar för bilförsäljning online, såväl som exempelvis jämförelsetjänster kring försäkringar, lån eller andra liknande tjänster, ber om kontaktuppgifter för att kunna utföra tjänsten utan att det specifikt illustreras i själva reklamen. När en traditionell bilhandlare gör reklam kring att man exempelvis kan byta in, sälja eller köpa bil har annonsören inte heller noterat att begreppet kontaktuppgifter nämns specifikt utan att det är underförstått att det krävs i processen för att kunna utföra något av detta. Givet den begränsade tiden alla företag har när det gäller reklamfilmer likt denna, är det också rimligt att anta att alla delar av processen inte hinner visas och att fokus är på själva resultatet av tjänsten. Annonsören poängterar att själva tjänsten, att få ett pris, är helt kostnadsfri och att kontaktuppgifterna används i syfte att uppdatera om priset, prisets giltighet och hur man går till väga i nästa steg om man vill sälja bilen, vilket är helt valfritt. Med detta nämnt tar annonsören givetvis till sig av synpunkten framåt med målet att vara så tydlig som möjligt i sin reklam.
Opinionsnämndens bedömning
Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda. Marknadskommunikation får inte innehålla påstående eller annan framställning i ord, ljud eller bild som direkt eller indirekt – genom antydan, utelämnande, oklarhet eller överdrift – är ägnad att vilseleda konsumenten.
Enligt artikel 6 i ICC:s regler ska riktigheten i beskrivning, påstående eller annan framställning som hänför sig till sakförhållanden kunna styrkas. Direkta eller indirekta påståenden i reklamen om att den bygger på ett faktaunderlag av viss angiven styrka måste stödjas av bevisning med minst den annonserade styrkan. Marknadsföraren ska ha dokumentation tillgänglig och utan dröjsmål kunna framlägga denna till bevis inför de självreglerande organ som ansvarar för tillämpningen av dessa regler.
Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen påverkar målgruppens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som använts. Reklamen ska då bedömas utifrån hur den rimligen uppfattas av genomsnittskonsumenten vid en flyktig kontakt. Målgruppen består enligt opinionsnämndens bedömning i det nu aktuella fallet av en bred grupp konsumenter som äger en bil.
Enligt anmälaren är reklamen vilseledande eftersom den ger intryck av att det räcker att mata in uppgifter om bilen för att få en prisuppgift, vilket inte stämmer. Även kontaktuppgifter inklusive mejladress behöver lämnas.
Enligt annonsören är det praxis och självförklarande att det krävs någon form av kontaktuppgift för att leverera tjänsten, som i det här fallet utgörs av en prisuppgift för en bil.
Nämnden konstaterar att det i reklamfilmen för bilförsäljningstjänsten ställs en fråga ”Vill du veta vad din bil är värd?”. Mannen som ställer frågan håller sedan upp sin mobil. På skärmen syns annonsörens webbplats och tre frågor att besvara som rör bilen. Frågorna besvaras av mannen och omedelbart efter att svaren har lämnats visas en webbsida med en bild på en bil samt en prisuppgift.
Enligt nämnden uppfattar sannolikt genomsnittskonsumenten reklamen som att en prisuppgift för den bil man vill sälja kan fås direkt på den marknadsförda webbplatsen genom att man enbart lämnar information om bilen. Av annonsörens yttrande framgår att det även krävs kontaktuppgifter för att en prisuppgift ska kunna lämnas. Nämnden finner att detta är en för konsumenter västenlig uppgift som utelämnats ur reklamen. Reklamen är därför vilseledande och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler.
Adrian Engman
ordförande
Övriga ledamöter: Silvia Barklund, Jan Bertoft, Peter Cederholm, Olivia Enquist, Gunnar Gidefeldt, Johanna Brunge Grant, Hanna Hjalmarsson, Christina Knight, Göran Segeholm, Axel Tandberg och Erik Wiese.
Beslutet är enhälligt.
Föredragande: Jessica Sandqvist