Decision

Case: 2412-188

Date: 2025-02-05

logo RON

Advertising Facebookreklam för medlemskap hos Fitness24Seven

Advertiser Fitness 24Seven AB

Complainant Privatperson


Uttalande
Reklamombudsmannens opinionsnämnd finner att reklamen är vilseledande. Den strider därmed mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

 

 

Reklamen
Den anmälda reklamen är en annons som har publicerats av Face­bookkontot ”Fitness24Seven”. Annonsen be­står av ett videoklipp och text. Videoklippet är 6 sekunder långt och inleds med att två kvinnor som tränar på ett gym syns. I vänstra övre hörnet står ”Super Deal” i rött. Ny text visas i bild där det står ”Träna året ut”, ”999 kr + fri startavgift”. Videon avslutas med att annonsörens logotyp syns i bild.

I texten i anslutning till videon står rubriken ”Fri startavgift” och den efterföljande brödtexten ”Ja, du hörde rätt. Träna året ut för endast 999 kr (tyngdlyftar-emoji, stjärn-emoji). Alla gym och gruppträningar ingår. Ingen bind­ningstid. Vad väntar du på? Bli medlem idag. Kampanjen gäller för träning till 31/12. Därefter löper medlem­skap­et vidare som månadsabonnemang (ord. pris 289 kr/mån, student och pensionär 259 kr/mån). Är du be­fintlig medlem och vill ta del av kampanjen?”.  En kontaktuppgift till annonsörens kundtjänst finns i sist i texten.

Annonsören har inte lämnat uppgift om vem som har producerat reklamen.

 

Anmälan
Enligt anmälaren är reklamen vilseledande. Under sommaren 2024 erbjöd annonsören medlemskap för 999 kronor "året ut" och ”utan bindningstid". I reklamen står "ingen bindningstid" och ”året ut” samtidigt som upp­sägningstid inte nämns. När anmälaren ska avsluta sitt medlemskap inför att erbjudandet löper ut möts anmäl­aren av ett fortsatt krav på betalning, trots att det inte fanns någon "bindningstid". Annonsören spelar på konsu­menternas okunskap med sitt ordval, och lurar därmed konsumenter att ingå ett annat avtal än man tror det är.

 

Annonsörens yttrande
Fitness24Seven AB (annonsören) bestrider att reklamen är vilseledande. Reklamen uppfyller kraven på tydlig­het och korrekthet enligt gällande rätt och praxis. I reklamen framgår explicit att medlemskapet saknar bind­nings­tid, vilket innebär att kunden inte är bunden att fortsätta medlemskapet under en specifik tidsperiod.

Vid­are anges tydligt att medlemskapet efter kampanjens slut övergår till ett löpande månadsabonnemang. Form­u­leringen "medlemskapet löper vidare som löpande månadsabonnemang" innebär att det förutsätts att en aktiv uppsägning måste ske för att avtalet ska upphöra.

Annonsören anser att informationen är tillräcklig för att genomsnittskonsumenten ska kunna förstå medlems­villkoren. Det är ett vedertaget faktum att löpande abonnemang kräver en aktiv uppsägning och detta är en branschstandard som konsumenter rimligen förväntas känna till.

Reklamen har utformats i enlighet med Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknads­kommunikation och framställer villkoren på ett korrekt och begripligt sätt utan att dölja väsentlig information. Villkoren för kampanjen, inklusive att medlemskapet övergår till ett löpande abonnemang efter kampanjens slut, framgår tydligt i reklamen.

Sammanfattningsvis anser annonsören att reklamen på ett sakligt och korrekt sätt redogör för kampanjens villkor och att den inte innehåller någon information som kan anses vilseledande.

 

Opinionsnämndens bedömning
Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s reg­ler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda. Marknadskommunikation får inte innehålla påstående eller annan framställning i ord, ljud eller bild som direkt eller indirekt – genom antydan, utelämnande, oklarhet eller överdrift – är ägnad att vilseleda konsumenten. Särskilt gäller detta ifråga om det totala pris som faktiskt ska betalas.

Enligt artikel 6 i ICC:s regler ska riktigheten i beskrivning, påstående eller annan framställning som hänför sig till sakförhållanden kunna styrkas. Direkta eller indirekta påståenden i reklamen om att den bygger på ett fakta­un­der­­lag av viss angiven styrka måste stödjas av bevisning med minst den annonserade styrkan. Marknadsför­ar­en ska ha dokumentation tillgänglig och utan dröjsmål kunna framlägga denna till bevis inför de självregler­an­de organ som ansvarar för tillämpningen av dessa regler.

Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen påverkar målgruppens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som använts. Reklamen ska då be­dömas utifrån hur den rimligen uppfattas av genomsnittskonsumenten vid en flyktig kontakt. Målgruppen i det nu aktuella fallet består enligt opinionsnämndens bedömning av en bred grupp vuxna konsumenter.

Enligt anmälaren är det vilseledande att erbjuda medlemskap för 999 kronor "året ut" och ”utan bindningstid" eftersom det var ett fortsatt krav på betalning när anmälaren skulle avsluta sitt medlemskap inför att erbjudandet löpte ut.  

Enligt annonsören är reklamen inte vilseledande. Det framgår uttryckligen att medlemskapet saknar bind­nings­tid, vilket innebär att kunden inte är bunden att fortsätta medlemskapet under en specifik tidsperiod. Det framgår tydligt att medlemskapet efter kampanjens slut övergår till ett löpande månadsabonnemang. Form­u­leringen "medlemskapet löper vidare som löpande månadsabonnemang" innebär att det förutsätts att en aktiv uppsäg­ning görs för att avtalet ska upphöra. Det är ett vedertaget faktum att löpande abonnemang kräver en aktiv uppsägning och detta förväntas genomsnittskonsumenten känna till.

Nämnden konstaterar att reklamen är ett videoklipp på Facebook med tillhörande text. Videon innehåller påstå­endena ”Super Deal”, ”Träna året ut”, ”999 kr + fri startavgift”. I texten intill videon står ”Träna året ut för endast 999 kr”, ”Alla gym och gruppträningar ingår. Ingen bind­ningstid”, ”Kampanjen gäller för träning till 31/12. Där­efter löper medlem­skap­et vidare som månadsabonnemang”.

Nämnden konstaterar att både bindningstid och uppsägningstid är vanliga villkor vid gym- och träningstjänster.  Bindningstid innebär att konsumenten måste betala för tjänsten under bind­ningstiden. Uppsägningstid innebär att avtalet inte avslutas direkt när konsumenten säger upp det, utan exemp­elvis först vid nästa månadsskifte efter den dag då upp­sägningen skedde. Konsumenten be­talar då för tjänsten under uppsägningstiden.

Nämnden finner att genomsnittskonsumenten sannolikt uppfattar påståendet ”Träna året ut för endast 999 kr” sammantaget med ”Ingen bind­ningstid” och ”Kampanjen gäller för träning till 31/12”, som ett tidsbe­gräns­at träningserbjudande som upphör vid årsskiftet. Den efterföljande texten ”Där­efter löper medlem­skap­et vidare som månadsabonnemang” förtar enligt nämnden inte intrycket att erbjud­andet är tids­begränsat och avser ett träningsabonnemang utan bindningstid eller uppsägningstid. Av annonsörens yttrande framgår att ”…med­lemskapet efter kampanjens slut övergår till ett löpande månads­­abonne­mang”. Nämnden konstaterar att det saknas in­formation i reklamen som anger vad som gäller för det fall konsumenten inte vill att tränings­abonne­manget vid års­skiftet ska övergå till att bli ett månadsabonnemang. Reklamen är därför vilseledande och den strid­er där­med mot artikel 5 i ICC:s regler.

 

Kajsa Bergkvist

ordförande

Övriga ledamöter: Silvia Barklund, Jan Bertoft, Johanna Björklund, Jessie Cargill-Ek, Peter Cederholm, Tobias Eidem, Adrian Engman, Jonas Friberg, Hanna Hjalmarsson, Christina Knight, Louise Manestam, Ann Norgren, Göran Segeholm och Erik Wiese.             

Beslutet är enhälligt.

Föredragande: Ellinor Gyllenstierna