Decision

Case: 2406-88

Date: 2024-09-04

logo RON

Advertising Facebookreklam för glass från Ica Supermarket Södercentrum

Advertiser DLPA i Kalmar AB

Complainant Privatperson


Uttalande
Reklamombudsmannens opinionsnämnd finner att reklamen inte är vilseledande. Den strider därmed inte mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

  

 

Reklamen
Den anmälda reklamen är ett inlägg som har publicerats av Facebookkontot Ica Supermarket Södercentrum. Högst upp syns en rubrik i versaler som lyder ”(Explosion-emoji) Sveriges billigaste glass? (Explosion-emoji)”. I den efterföljande texten står ”Vi har kommit över ett parti med Ica:s krokantpinne vi kan erbjuda galet billigt. Vanilj & chokladglass täckt med nötkrokant. Endast 89:- för en hel låda (16st)! 5,56kr/per glass! Passa på (Skrattande emoji)”.

I versaler står sedan ”Läs noga för att din bokning ska bli bekräftad” följt av den gemena texten ”Skriv ”Bokar antal” Boka genom att kommentera ”Bokar 1”, ”Bokar 2” osv. Vår robot bekräftar din bokning med like och kommen­tar (Tummen upp-emoji)”.

Nedanför syns en grön cirkel följt av texten ”Hämtas tidigast tisdag 25/6 kl 12.00” och en röd cirkel följt av texten ”Hämtas senast onsdag 26/6 kl 21.00”. Under syns en röd bård med vit text i betydligt större stilgrad som lyder ”Bokningsklipp”. Under står i mindre stilgrad i versaler ”Spara 49%”.

Nedanför syns en bild på en glass i ljusblå plastförpackning. På förpackningen står ”Ica”, ”Krokant” och ”Pinne”. Halva glassen täcks av en röd splash. I splashen står i gul text ”16 för” och i betydligt större stilgrad ”89 :-”. På övre delen av splashen syns en gul text­ruta med den versala röda texten ”Superklipp”. I en röd pratbubbla står ”Du sparar 86:20”. Under bilden av glassen står den versala texten ”Hel låda glass krokantpinne” följt av ”Ica 16-p” och ”Jfr pris 5:56 kr/per styck Ord pris/st 10:95”.

Längst ner syns en röd ruta med texten ”Boka i kommentarsfältet nedan” och en pil som pekar nedåt. Till höger om rutan syns annonsörens logotyp.

Reklamen har producerats internt hos annonsören.

 

Anmälan
Enligt anmälaren är det vilseledande att i reklamen för 16-packsförpackningen med glasspinnar för 89 kronor jämföra glassens styck­pris 5:56 kronor med det dyraste ordinarie styckpriset 10:95 kronor. Annonsören säljer redan ett billig­are alternativ – en 6-packsförpackning för 41:95 kronor där styckpriset är 6:99 kronor, vilket gör prisskillnaden mycket mindre än reklamen ger intryck av. I reklamen beskrivs erbjudandet som ett ”Superklipp” och ”Galet billigt”.

 

Annonsörens yttrande
Enligt DLPA i Kalmar AB (annonsören) är reklamen inte vilseledande. Den 1 juni 2024 publicerade annonsören ett inlägg på butikens Facebooksida med ett erbjudande om att köpa 16 krokantpinnar för 89 kronor. Av reklam­en framgår att kunden vid köp sparar 86:20 kronor, baserat på ett styckpris om 10:95 kronor.

Annonsören tolkar anmälan som att anmälaren påstår att annonsören tillhandahållit 6-pack av varan och att jämförpriset därför rätteligen borde ha angivits baserat på 6-packets styckpris.

Inledningsvis vill annonsören klargöra följande. Erbjudandet omfattar 16 styckvisa krokantpinnar. Det är således inte fråga om en färdigförpackad produkt som tillhandahålls exempelvis i ett 6-pack av varan, utan det som er­bjudandet omfattar är 16 styckglassar. För undvikande av otydligheter har butiken inte överhuvudtaget haft 6-pack av varan till försäljning sedan den 29 februari 2024. Butiken har endast haft varan till styckvis försäljning vid tillfället för erbjudandet och erbjudandet omfattar just dessa. Styckpriset för en krokantpinne i butiken är, precis som framgår av reklamen, 10:95 kronor.

Av Konsumentverkets föreskrifter (KOVFS 2012:1) 7 § punkt 1 om beräkningsgrunder för jämförpris framgår att för varor som säljs i förpackningar med flera enheter som konsumeras styckevis beräknas jämförpriset i samma måttenhet som för den enskilda varan.

Måttenheten för den enskilda varan är per styck, varför jämförpriset ska anges på så sätt. Annonsören har an­givit jämförpriset baserat på styckpriset för krokantpinne, det vill säga 10:95 kronor. Kund sparar därför 86:20 kronor vid bokning av erbjudandet om 16 krokantpinnar jämfört med köp av 16 styckvisa krokantpinnar i butiken, vilket hade kostat 175:20 kronor.

Mot bakgrund av ovan är annonsören av uppfattningen att jämförpriset angivits på ett korrekt sätt.

 

Opinionsnämndens bedömning
Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s reg­ler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda. Marknadskommunikation får inte innehålla påstående eller annan framställning i ord, ljud eller bild som direkt eller indirekt – genom antydan, utelämnande, oklarhet eller överdrift – är ägnad att vilseleda konsumenten. Särskilt gäller detta ifråga om produktens värde och det totala pris som faktiskt ska betalas.

Enligt artikel 6 i ICC:s regler ska riktigheten i beskrivning, påstående eller annan framställning som hänför sig till sakförhållanden kunna styrkas. Direkta eller indirekta påståenden i reklamen om att den bygger på ett fakta­un­der­­lag av viss angiven styrka måste stödjas av bevisning med minst den annonserade styrkan. Marknadsför­ar­en ska ha dokumentation tillgänglig och utan dröjsmål kunna framlägga denna till bevis inför de självregler­an­de organ som ansvarar för tillämpningen av dessa regler.

Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen påverkar målgruppens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som använts. Reklamen ska då be­dömas utifrån hur den rimligen uppfattas av genomsnittskonsumenten vid en flyktig kontakt. Mål­gruppen består enligt opinionsnämndens bedömning i det nu aktuella fallet av en bred grupp vuxna kon­sumenter.

Enligt Konsumentverkets föreskrifter (KOVFS 2012:1) 7 § punkt 1 om beräkningsgrunder för jämförpris framgår att för varor som säljs i förpackningar med flera enheter som konsumeras styckevis beräknas jämförpriset i samma måttenhet som för den enskilda varan.

Enligt anmälaren är det vilseledande att jämföra glasspinnarnas styckpris 5:56 kronor i 16-packsförpackningen med ett ordinarie styckpris på 10:95 kronor eftersom annonsören enligt anmälaren redan säljer en 6-packs­för­packning med glasspinnar där styck­priset är 6:99 kronor. Reklamen ger intryck av att prisskillnaden är mycket större än den verkligen är.

Enligt annonsören har jämförpriset angivits på ett korrekt sätt. Erbjudandet omfattar 16 styckvisa krokantpinnar. Det är inte fråga om en färdigförpackad produkt som tillhandahålls exempelvis i ett 6-pack av varan. Butiken har inte haft 6-pack av varan till försäljning sedan den 29 februari 2024, utan endast haft varan till styckvis försälj­ning för 10:95 kronor vid tillfället för erbjudandet. Måttenheten för den enskilda varan är per styck, varför jäm­för­priset ska anges på så sätt. Kund sparar därför 86:20 kronor vid bokning av erbjudandet om 16 krokantpinnar jämfört med köp av 16 styckvisa krokantpinnar i butiken, vilket hade kostat 175:20 kronor.

Nämnden konstaterar att det i reklamen står att erbjudandet avser en hel låda glass (ICA 16-p) till en kostnad av 89 kronor. I reklamen jämför annonsören ett omräknat styckpris (5:56 kronor) för glasspinnarna i 16-packs­för­pack­­ning­en med ett ordinarie styckpris på 10:95 kronor för glasspinnar som säljs en och en. Av annonsörens yttrande och bilagt underlag framgår dels att annonsören inte har haft 6-pack av varan till försäljning sedan den 29 februari 2024, dels att ordinarie styckpris för glassen vid tiden för erbjudandet var 10:95 kronor. Nämnden finner inte anledning att ifrågasätta annonsörens uppgifter.

Nämnden finner att påståendet ”Jfr pris 5:56 kr/per styck Ord pris/st 10:95” därmed är återgivet i enlighet med Konsument­verkets föreskrifter och att påståendet ”Du sparar 86:20” inte är vilseledande. Reklamen strider därmed inte mot artikel 5 i ICC:s regler.

 

Kajsa Bergkvist

ordförande

Övriga ledamöter: Silvia Barklund, Johanna Brunge Grant, Peter Cederholm, Tobias Eidem, Olivia Enquist, Hanna Hjalmarsson, Christina Knight, Göran Segeholm och Axel Tandberg. 

Beslutet är enhälligt.

Föredragande: Ellinor Gyllenstierna