
Decision
Case: 2308-172
Date: 2023-12-14
Advertising Reklam för bilhistorik från Carfax
Advertiser Carfax Europe GmbH
Complainant Privatperson
Uttalande
Reklamombudsmannen finner att reklamen är vilseledande. Den strider därmed mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.
Reklamen
Den anmälda reklamen har publicerats på blocket.se. Reklamen är placerad under en annons från en privatperson för en begagnad bil. Reklamen består av texten ”Bilhistorik från” och annonsörens logotyp. Härunder står ”Det finns 42 händelser tillgängliga om den här bilen” samt texten ”Stöldhistorik”, ”Krockhistorik” och ”Eventuella risker med fordonet”. Framför respektive text finns en grön bock. Till höger om texten syns en miniatyrbild på samma begagnade bil som den som syns i den privata annonsen. Längst ner finns ett klickbart fält med texten ”Köp rapport”.
Annonsen för bilen, ovanför reklamen, består främst av bilder på bilen, märke och modellbeteckning, fakta om säljaren, fakta om bilen, utrustning och beskrivning. Ovanför rubriken ”Utrustning” syns reklam för långivaren Lendo och försäkringsbolaget If. Under beskrivningen av bilen finns rubriken ”Data från Transportstyrelsen” och därunder finns tre val; ”Basfakta”, ”Motor och miljö” och ”Teknisk data”. Härunder syns reklamen för bilhistorik.
Reklamen har producerats av Blocket AB.
Anmälan
Enligt anmälaren är reklamen vilseledande. Annonsören erbjuder konsumenter att köpa faktauppgifter om bilen från offentliga register. Man får intryck av att kunna få reda på om bilen är krockad. Det är dock omöjligt att få reda på denna information eftersom det inte finns några offentliga register som visar om bilen är krockad.
Annonsörens yttrande
Enligt Carfax Europe GmbH (annonsören) ingicks ett samarbetsavtal mellan annonsören och Blocket AB. Blocket tillhandahåller digitala marknadsplatser för köp och försäljning av tjänster och produkter som exempelvis begagnade bilar. Annonsören är verksam inom försäljning av fordonsrapporter som innehåller fordonshistorik. Försäljningen är riktad till konsumenter som är intresserade av att se historiken för svenskregistrerade bilar samt återförsäljare som vill visa annonsörens fordonshistorikrapporter i sina bilannonser för att bygga förtroende till konsumenten.
Samarbetet mellan annonsören och Blocket innebär bland annat att Blocket, om vissa villkor föreligger, visar konsumenten annonsörens fordonshistorik kostnadsfritt direkt i annonsen för den aktuella bilen (annonsören har bifogat en skärmdump). Under vissa förutsättningar kan konsumenten köpa denna fordonshistorikprodukt.
När det gäller den information som annonsören påstår sig ha om fordon, är det sant att annonsören kan ha information om kollisioner och skador, vilka anmälaren specifikt ifrågasätter. Annonsören har avtalsförhållanden med datakällor där annonsören kan förfoga över nämnda skadeinformation, om sådan finns tillgänglig, för ett specifikt fordon. Dessa datakällor skiljer sig från de offentliga register som anmälaren hänvisar till. Till stöd för ovanstående bifogas en rapport som ett exempel på tillgänglig skadeinformation. Rapporten visar krock- och skadeinformation från flera länder, både i USA och Europa.
Annonsören har bifogat också den individuella amerikanska rapporten som är kopplad till den svenska rapporten.
Reklamombudsmannens bedömning
Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda. Marknadskommunikation får inte innehålla påstående eller annan framställning i ord, ljud eller bild som direkt eller indirekt – genom antydan, utelämnande, oklarhet eller överdrift – är ägnad att vilseleda konsumenten. Särskilt gäller detta ifråga om produktens väsentliga egenskaper, det vill säga sådana som är ägnade att påverka konsumentens val, exempelvis beskaffenhet.
Enligt artikel 6 i ICC:s regler ska riktigheten i beskrivning, påstående eller annan framställning som hänför sig till sakförhållanden kunna styrkas. Direkta eller indirekta påståenden i reklamen om att den bygger på ett faktaunderlag av viss angiven styrka måste stödjas av bevisning med minst den annonserade styrkan. Marknadsföraren ska ha dokumentation tillgänglig och utan dröjsmål kunna framlägga denna till bevis inför de självreglerande organ som ansvarar för tillämpningen av dessa regler.
Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen påverkar målgruppens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som använts. Reklamen ska då bedömas utifrån hur den rimligen uppfattas av en genomsnittskonsument vid en flyktig kontakt. Målgruppen består enligt Reklamombudsmannens bedömning i det aktuella fallet av en bred grupp vuxna konsumenter.
Enligt anmälaren är reklamen vilseledande. Annonsören erbjuder konsumenter att köpa faktauppgifter om bilen från offentliga register. Man får intryck av att kunna få reda på om bilen är krockad. Det är dock omöjligt att få reda på denna information eftersom det inte finns några offentliga register som visar om bilen är krockad.
Enligt annonsören är det sant att annonsören kan ha information om kollisioner och skador, vilka anmälaren specifikt ifrågasätter. Annonsören har avtalsförhållanden med datakällor där annonsören kan förfoga över nämnda skadeinformation, om sådan finns tillgänglig, för ett specifikt fordon. Dessa datakällor skiljer sig från de offentliga register som anmälaren hänvisar till. Till stöd för ovanstående bifogas en rapport som ett exempel på tillgänglig skadeinformation. Rapporten visar krock- och skadeinformation från flera länder, både i USA och Europa. Bifogar också den individuella amerikanska rapporten som är kopplad till den svenska rapporten.
Reklamombudsmannen konstaterar att reklamen innehåller påståendena ”Bilhistorik från”, ”Det finns 42 händelser tillgängliga om den här bilen” samt texten ”Stöldhistorik”, ”Krockhistorik” och ”Eventuella risker med fordonet”. Det finns inga uppgifter om att historiken är begränsad exempelvis geografiskt eller i tid.
Reklamombudsmannen finner att genomsnittskonsumenten sannolikt uppfattar reklamen som att den marknadsförda tjänsten fordonshistorik innehåller dels uttömmande stöld- och krockhistorik utan undantag för bilar som endast har körts i Sverige, dels information om eventuella risker med fordonet. Uppgifterna i annonsörens yttrande styrker inte att så är fallet. Reklamen är därför vilseledande och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler.
Elisabeth Trotzig
reklamombudsman