logo RO

Decision

Case: 2301-11

Date: 2023-02-13

Advertising Reklam för måltid från Sushi Yama

Advertiser Suhsi Niwa Yama AB

Complainant Privatperson


Uttalande
Reklamombudsmannen finner att reklamen är vilseledande. Den strider därmed mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

 

 

Reklamen
Den anmälda reklamen är en webbsida på sushiyama.se. Högst upp på sidan står det ”Combos”. På bilderna närm­ast under rubriken visas ett antal klickbara bilder i litet format på valbara måltidskategorier. Under respek­tive bild anges kategorin med namn, Yama Rolls, Combos, Bowls och Hot Dishes. Bilden under kate­gorin Combos visar två fat med 14 bitar sushi på varje fat. Till höger om faten syns en mörkröd rund dekal med den rosa texten ”2 for 1”, ”Combo Org. II”, ”Greenie G. II”. Under faten står texten ”2 for 1 – A Combo Duo 135:-“. Bilden är klickbar och leder till en beställingssida med rubriken ”2 for 1 – A Combo…” och texten ”Choose Dish”. Här under visas till vänster ett fat med 14 bitar ”Combo Original 11” och under det ett fat med 14 bitar ”Greenie Garden 11”. Till höger om bild och text finns ett klickbart fält för att välja måltid. Längst ner står texten ”Allergisk” Läs mer om allergener och annat innehåll i vår produktinformation”.

Reklamen har producerats internt hos annonsören.

 

Anmälan
Enligt anmälaren är reklamen på webbplatsen vilseledande. Reklamen får köparen att tro att man får 14 bitar sushi som bilden visar. Namnet ”Combo Original ll” är utformat så att man tror det är namnet på måltiden, inte att annonsören menar att texten ”ll” är de antal bitar som ingår i måltiden.

 

Annonsörens yttrande
Enligt Suhsi Yama Group AB (annonsören) omfattade erbjudandet Combo Original 11 och Greenie Garden 11, där gästen väljer två av dessa rätter till priset av en i valfri kombination. Produkterna i fråga finns i olika storlekar – 8, 11, 14 respektive 18 bitar och antalet bitar avslutar produktens namn för att indikera storlek. Vid tiden för anmälan användes samma kategoribild som för övrigt gäller för samtliga storlekar vid ordinarie pris. Bilden är densamma oavsett storlek, men i textform specificeras avsedd storlek.

I all marknadsföring av erbjudandet framgick rätt antal bitar, både i text och bildform. Erbjudandet har lyfts upp via sociala plattformar, med organisk och betald marknadsföring där 11 bitar som storlek inte har kunnat misstas.

Det har således inte funnits någon avsikt att vilseleda gäster/konsumenter. Annonsören har inte ansett att informationen på orderplattformen varit bristfällig, utan att text har lyft fram antalet bitar tillräckligt tydligt.

Annonsören har inte heller fått någon respons från gäster, annat än vid ett fall, där man har lyft upp att bilden misstolkats.

Annonsören valde efter anmälan till RO att revidera bilderna för produkterna i fråga, för att inga missförstånd ska kunna ske.

 

Reklamombudsmannens bedömning
Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s reg­ler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda. Marknadskommunikation får inte innehålla på­stående eller annan framställning i ord, ljud eller bild som direkt eller indirekt – genom antydan, utelämn­ande, oklarhet eller överdrift – är ägnad att vilseleda konsumenten. Särskilt gäller detta ifråga om produktens väsentliga egenskaper, det vill säga sådana som är ägnade att påverka konsumentens val, exempelvis mängd.

Enligt artikel 6 i ICC:s regler ska riktigheten i beskrivning, påstående eller annan framställning som hänför sig till sakförhållanden kunna styrkas. Direkta eller indirekta påståenden i reklamen om att den bygger på ett fakta­un­der­­lag av viss angiven styrka måste stödjas av bevisning med minst den annonserade styrkan. Marknadsför­ar­en ska ha dokumentation tillgänglig och utan dröjsmål kunna framlägga denna till bevis inför de självregler­an­de organ som ansvarar för tillämpningen av dessa regler.

Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen påverkar målgruppens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som använts. Reklamen ska då be­dömas utifrån hur den rimligen uppfattas av en genomsnittskonsument vid en flyktig kontakt. Mål­gruppen i det nu aktuella fallet är enligt Reklamombudsmannens bedömning bred.

Enligt anmälaren ger reklamen intryck av att det ingår 14 bitar sushi i måltiden som bilden visar. Man förstår inte att texten ”ll” i namnet på måltiden ”Combo Original ll” betyder att det ingår elva bitar.

Enligt annonsören har det inte funnits någon avsikt att vilseleda konsumenterna. Annonsören har inte ansett att informationen på orderplattformen varit bristfällig, utan att texten har lyft fram antalet bitar tillräckligt tydligt.

Enligt praxis ska varje reklamenhet som huvudregel bedömas för sig. Reklamombudsmannen finner ingen anledning att frångå huvudregeln och beaktar därför inte andra webbsidor än den anmälda.

Reklamombudsmannen konstaterar att reklamen består av bild och text. Bilden visar två fat med måltider. På respektive fat syns 14 bitar sushi. Till höger om faten syns en mörkröd rund dekal med den rosa texten ”2 for 1”, ”Combo Org. II”, ”Greenie G. II”. Under faten står texten ”2 for 1 – A Combo Duo 135:- ”. Reklam­ombuds­man­nen finner att bilden sannolikt ger en genomsnittskonsument intryck av att måltiden innehåller 14 sushibitar som bilden visar. Reklamombudsmannen finner att texten ”ll” i namnet på måltiden ”Combo Original ll” respektive ”Greenie G. II” inte neutraliserar det vilseledande intrycket som bilden förmedlar. Att siffran elva möjligen skulle kunna uppfattas tydligare när konsumenten klickat sig vidare på annonsörens webbplats ändrar inte bedöm­ning­en. Reklamen är därför vilse­led­ande och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler.

Enligt artikel 24 i ICC:s regler är en rättelse i efterhand i och för sig önskvärd om marknadskommunikationen strider mot reglerna, men det medför inte att överträdelsen blir försvarlig.

 

Elisabeth Trotzig

reklamombudsman