Decision

Case: 2212-231

Date: 2023-02-08

logo RON

Advertising Reklam för hamburgare från McDonald’s

Complainant Privatperson


Uttalande
Reklamombudsmannens opinionsnämnd finner att reklamen inte är vilseledande. Den strider därmed inte mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation. 

 

 

Reklamen 
Den anmälda reklamen är en 13 sekunder lång radioreklam som har sänts på Rix FM. En speakerröst säger ”Världsnyheten Big Mac. Nu ännu lite saftigare, krispigare och fluffigare. För ett ännu godare McDonald´s”. Musik hörs i bakgrunden. 

Annonsören har inte lämnat uppgift om vem som har producerat reklamen. 

 

Anmälan 
Enligt anmälaren är användningen av ordet världsnyhet vilseledande. Recepten är bara modifierade och något uppdaterade. Inte på något sätt en världsnyhet. 

  

Annonsörens yttrande
Food Folk Svenska AB (annonsören) har under år 2022 gjort om ingredienser, hantering och tillagning av sina mest sålda hamburgare, bland annat Big Mac. I ljuset av förändringarna lanserade annonsören detta i en stor kampanj under fjärde kvartalet. Förändringarna som hade gjorts är ett globalt arbete som pågår. Varje land ansvarar för när och hur kampanjen ser ut. Det är stora förändringar i framför allt hantering och tillagning samt ett initiativ som görs över hela världen varför användningen av ordet ”Världsnyhet” är relevant i sammanhanget. 

Opinionsnämndens bedömning  Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda. Marknadskommunikation får inte innehålla påstående eller annan framställning i ord, ljud eller bild som direkt eller indirekt – genom antydan, utelämnande, oklarhet eller överdrift – är ägnad att vilseleda konsumenten. Särskilt gäller detta ifråga om produktens väsentliga egenskaper, det vill säga sådana som är ägnade att påverka konsumentens val, exempelvis beskaffenhet. 

Enligt artikel 6 i ICC:s regler ska riktigheten i beskrivning, påstående eller annan framställning som hänför sig till sakförhållanden kunna styrkas. Direkta eller indirekta påståenden i reklamen om att den bygger på ett faktaunderlag av viss angiven styrka måste stödjas av bevisning med minst den annonserade styrkan. Marknadsföraren ska ha dokumentation tillgänglig och utan dröjsmål kunna framlägga denna till bevis inför de självreglerande organ som ansvarar för tillämpningen av dessa regler.  

Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen påverkar målgruppens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som använts. Reklamen ska då bedömas utifrån hur den rimligen uppfattas av en genomsnittskonsument vid en flyktig kontakt. Målgruppen i det nu aktuella fallet är enligt opinionsnämndens bedömning bred grupp konsumenter. 

Enligt anmälaren är användningen av ordet ”världsnyhet” vilseledande. Recepten är bara modifierade och något uppdaterade.  

Enligt annonsören har stora förändringar i framför allt hantering och tillagning av bland annat Big Mac gjorts globalt, vilket lanserades i en kampanj i Sverige under fjärde kvartalet år 2022. Det är stora förändringar i framför allt hantering och tillagning samt ett initiativ som görs över hela världen varför annonsören anser att användningen av ordet ”Världsnyhet” är relevant i sammanhanget. 

Nämnden konstaterar att reklamen innehåller påståendet ”Världsnyheten Big Mac”. Genomsnittskonsumenten får enligt nämnden antas ha kännedom om hamburgaren Big Mac och förstår därmed att påståendet inte avser att Big Mac är en världsnyhet i ordets gängse betydelse. Nämnden finner att genomsnittskonsumenten sannolikt uppfattar reklamen som att Bic Mac har ändrats på något sätt. Det finns ingen anledning för nämnden att ifrågasätta annonsörens påståenden om förändringar i fråga om bland annat ingredienser. Nämnden finner mot den bakgrunden att reklamen inte är vilseledande och att den därmed inte strider mot artikel 5 i ICC:s regler. 

 

Kajsa Bergkvist 

ordförande  

Övriga ledamöter: Jessie Cargill-Ek, Adrian Engman, Jonas Friberg, Gunnar Gidefeldt, Patrik Löfberg, Maris Sedlenieks, Göran Segeholm och Linda Sjö. 

Beslutet är enhälligt. 

Föredragande: Gunilla Welander