Beslut

Ärende 1708-171
2017-10-12Anmäld reklam Reklam för tatueringsmässan Stockholm Ink Bash

Annonsör Shark Production AB

Anmälare Sveriges Kvinnolobby och en privatperson

Uttalande
Reklamombudsmannen finner att reklamen är könsdiskriminerande. Den strider därmed mot artikel 4 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknads­kommunikation.

 

 

Reklamen
Den anmälda reklamen består av en affisch för Stockholm Ink Bash som har visats på Dalagatan i Stockholm samt i tunnelbanan. Affischen är tecknad och i bakgrunden syns en stad. I förgrunden står en kvinna, klädd i grönt linne och blå jeans, i profil med händerna nedstoppade innanför linningen på jeansen. Genom linnet syns hennes bröst och bröstvårtans kontur. Hon har långt, blont hår med lugg som hänger ner över ögonen och hon ler. Hennes överarm är tatuerad. På den nedre delen av affischen, mot vit bakgrund, står bland annat ”The world famous tatoo convention Stockholm Ink Bash” samt information om datum och plats. Längst ned på affischen finns Inkbays, East Street Tattoo and Supplys samt Lundberg Customs logotyper.

Uppgift saknas om vem som har producerat reklamen.

 

Anmälningarna
Enligt Sveriges Kvinnolobby är reklamen könsdiskriminerande då den har ett pornografiskt bildspråk och är kränkande för kvinnor. Bilden av kvinnans karikatyrmässiga kropp saknar koppling till den produkt som mark­nadsförs, en tatueringsmässa, och har ett onaturligt fokus på kvinnans kroppsdelar (bröst/bröstvårta, svank, mun med mera). Kvinnan används enbart som blickfång.

Enligt den andra anmälaren är reklamen otroligt sexistisk och framställer kvinnor som objekt, enbart till för manliga ögon. Hennes bröst, urringning och öppna mun indikerar sex och inte tatueringar. Det är kränkande.

 

Annonsörens yttrande
Annonsören har fått tillfälle att yttra sig men har inte gjort det.

 

Reklamombudsmannens bedömning
Enligt artikel 4 första stycket i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknads­kommunikation (ICC:s regler) får reklam inte vara diskriminerande ifråga om bland annat kön. Enligt praxis anses reklam som framställer kvinnor eller män som rena sexobjekt och som kan anses kränkande vara könsdiskriminerande (objektifierande reklam).

Enligt praxis anses det vara kränkande när en kvinna eller en man framställs som ett sexobjekt utan någon koppling till den marknadsförda produkten. Utformningen av reklamen, till exempel val av klädsel, modell, poser och miljöer, påverkar bedömningen.

Reklamombudsmannen finner att kvinnans pose och det mycket framträdande bröstet gör att hon framställs som ett sexobjekt. Framställningen av kvinnan har ingen koppling till den marknadsförda produkten, tatuerings-mässa, vilket är kränkande mot kvinnor i allmänhet. Reklamen är därför könsdiskriminerande och den strider därmed mot artikel 4 första stycket i ICC:s regler.

 

Elisabeth Trotzig

reklamombudsman