Beslut

Ärende 1903-75
2019-05-03Anmäld reklam Facebookreklam för hårborttagning från No+Vello Lund

Annonsör No+Vello Lund

Anmälare Privatperson

Uttalande
Reklamombudsmannen finner att reklamen är könsdiskriminerande. Den strider därmed mot artikel 4 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknads­kommunikation.

 

 

Reklamen
Den anmälda reklamen är ett Facebookinlägg som publicerats på No+Vello Lunds Facebooksida. Inlägget publicerades den 27 december år 2018. Inlägget består av bild och text. Bilden visar en kvinna som sover. Hon är sminkad och klädd i en lila spets-bh. Kvinnans överläpp är täckt av raklödder. Över kvinnan hänger en man i vajrar. Han bär glasögon med inbyggda fick­lam­por samt en öronsnäcka. Runt mannen lyser tre röda laser­strå­lar. Han håller en flaska raklödder och i andra handen håller han en rakhyvel strax ovanför kvinnans ansikte. Texten lyder ”Att ha onödigt hårstrån i ansiktet är inte ovanligt! Vi på No+Vello hjälper er att bli av med dem smärtfritt och effektivt! Välkomna (emoji med solglasögon, stjärn-emoji) #novellolund”.

Annonsören har inte lämnat uppgift om vem som har producerat reklamen.

 

Anmälan
Enligt anmälaren porträtteras kvinnan i reklamen på ett sexualiserande sätt utan någon koppling till den marknadsförda produkten.

 

Annonsörens yttrande
NoMasVello Lund (annonsören) har fått möjlighet att yttra sig men har inte gjort det.

 

Reklamombudsmannens bedömning
Enligt artikel 4 första stycket i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler) får reklam inte vara diskriminerande ifråga om bland annat kön. Reklam som framställer personer som sexobjekt, exempelvis genom klädsel, pose och miljö, på ett sätt som kan anses nedvärderande är objekt­ifierande och anses könsdiskriminerande enligt praxis. Vad som är nedvärderande påverkas bland annat av om framställningen av personen har en koppling till produkten samt hur och var reklamen har exponerats.

Enligt anmälaren framställs kvinnan i reklamen på ett sexualiserat sätt utan koppling till den produkt som marknadsförs.

Reklamombudsmannen konstaterar att kvinnan som syns i inläggets bild ligger i en säng, sminkad och klädd i en lila spets-bh. Hon ligger på sidan, riktad mot kameran. Reklamombudsmannen finner att kvinnan genom pose och klädsel framställs som ett sexobjekt. Framställningen av kvinnan som ett sexobjekt saknar koppling till den marknads­förda produkten hårborttagning. Reklamen framställer därmed kvinnan som ett sex­objekt på ett sätt som är nedvärderande för kvinnor i allmänhet. Reklamen är därför könsdiskriminerande och strider därmed mot artikel 4 första stycket i ICC:s regler.

 

Elisabeth Trotzig

reklamombudsman