Beslut

Ärende 1810-162
2018-11-15Anmäld reklam Reklambild för damkläder från Nelly.com

Annonsör NLY Scandinavia AB

Anmälare Privatperson

Uttalande
Reklamombudsmannens opinionsnämnd finner att reklamen inte är könsdiskriminerande. Den strider därmed inte mot artikel 4 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

 

 

Reklamen
Den anmälda reklamen är en bild som visats i ett nyhetsbrev från Nelly.com. Bilden föreställer två kvinnor som sitter på golvet och tittar mot kameran. Den vänstra kvinnan vilar något bakåtlutad på raka ar­m­ar. Hon har en glittrig topp och en jeansklänning på sig. Den högra kvinnan sitter snett mot kamer­an, med benen i kors och benet närmast kameran är något höjt. Hon har en stickad tröja på sig och under den ett guldfärgat underklädes­plagg. Den stickade tröjan är knuten i midjan och visar det guldfärgade plagget från midjan ner till höft­en. Hennes höjda ben gör att det inte går att klart se om plagget är en body eller om plagget slutar vid höften. Kvinnan har inga byxor på sig och visar därigenom ett naket ben och höger sida av ett naket höft- och benparti sett snett framifrån. Hon bär leopardmönstrade stövlar.

Annonsören har inte lämnat uppgift om vem som har producerat reklamen.

 

Anmälan
Enligt anmälaren är den anmälda bilden en sexistisk och stötande bild som visar en kvinna utan några under­kläder på sig. Anmälaren menar att det webbsidan Nelly.com riktar sig till många unga och att man får känslan av att höstens ”must haves” inte handlar om kläderna.

 

Annonsörens yttrande
NLY Scandinavia AB (annonsören) har fått möjlighet att yttra sig men har inte gjort det.

 

Opinionsnämndens bedömning
Enligt artikel 4 första stycket i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknads­kommunikation (ICC:s regler) får reklam inte vara diskriminerande ifråga om bland annat kön. Reklam som framställer personer som sexobjekt, exempelvis genom klädsel, pose och miljö, på ett sätt som kan anses nedvärderande är objekti­fierande och anses könsdiskriminerande enligt praxis. Vad som är nedvärderande påverkas bland annat av om framställningen av personen har en koppling till produkten samt hur och var reklamen har exponerats.

Det finns enligt praxis en betydande frihet för annonsörer som marknadsför under- och badkläder att i reklam visa kläderna på fotomodeller. Det är också klart att modeller i reklam för under- och bad­kläder ofta i någon mån måste anses utgöra blickfång och i många fall sexuella blickfång.

Opinionsnämnden konstaterar inledningsvis att kvinnan på bilden sannolikt inte är naken på underkroppen, utan att hennes posering bidrar till intrycket av att så skulle kunna vara fallet. Kvinnan är klädd i en stickad tröja och under den har hon på sig vad som ser ut att vara en guldfärgad body. Kvinnan kan sägas framställas som ett sexobjekt men det finns en koppling mellan framställningen och det marknads­förda plagget.

Mot den bakgrunden finner nämnd­en att kvinnan inte kan anses vara framställd som ett sex­objekt på ett ned­värder­ande sätt. Reklamen är därför inte köns­diskr­imi­nerande och strider därmed inte mot artikel 4 första stycket i ICC:s regler.    

 

Mikael Pauli

ordförande

Övriga ledamöter: Peter Cederholm, Sara Haraldsson, Christina Knight, Jonas Linnér, Patrik Löfberg, Christina Nylander, Inger Skalse, Axel Tandberg och Helena Westin.

Beslutet är enhälligt.

Föredragande: Jessica Sandqvist