Beslut

Ärende 1411-254
2014-12-15Anmäld reklam Reklam för grabbkväll på Hugo Nattklubb i Norrköping

Annonsör Restaurang Camera AB (Restaurang Hugo)

Anmälare Privatpersoner (tio) och Sveriges Kvinnolobby

Uttalande
Reklamombudsmannen finner att reklamen är könsdiskriminerande. Den strider därmed mot artikel 4 i Inter­nationella Handelskammarens regler för reklam och marknads­kommunikation.

 

 

Reklamen
Den anmälda reklamen består av bild och text som har publicerats i ett inlägg på Hugo Nattklubbs Facebook­sida. Inlägget innehåller en bild på en kvinnas rumpa tagen bakifrån. Hon sitter ned och bilden är beskuren ovanför hennes midja. Hon är klädd i blå stringtrosor. Överst på bilden står ”Grabbkväll fredag 28 november” och framför kvinnans rygg står information om tid samt texten ”Värdinnor plockbuffé”. På kvinnans vänstra skinka finns texterna ”Fifa turnering” och ”Bowling” och på hennes högra skinka finns texterna ”Private show” och ”Beer pong”.

Längst ned på bilden finns Hugo Nattklubbs logotyp och information om var man köper biljetter samt hänvisning till webb­plats. I anslutning till bilden finns även text som inledningsvis lyder ”Pojkar, grabbar, killar, män, se hit! Hugo Nattklubb anordnar en kväll bara för er! Det är väl på tiden att ni ska skämmas bort ordentligt! För 250 kr får ni buffé, inträde, bowling, dart, ölprovning, FIFA turnering, värdinnor som serverar och pysslar om er och en trevlig överraskning som avslut!”.

Uppgift saknas om vem som har producerat reklamen.

 

Anmälningarna
Samtliga anmälare skriver att reklamen objektifierar kvinnan på bilden och framställer henne som ett sexobjekt.

 

Annonsörens yttrande
Annonsören har getts tillfälle att yttra sig men har inte gjort det.

 

Reklamombudsmannens bedömning
Enligt artikel 4 första stycket i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknads­kommunikation (ICC:s regler) får reklam inte vara diskriminerande ifråga om bland annat kön. Enligt praxis anses reklam som framställer kvinnor eller män som rena sexobjekt och som kan anses kränkande vara könsdiskriminerande (objektifierande reklam).

Enligt praxis anses det vara kränkande när en kvinna eller en man framställs som ett sexobjekt utan någon koppling till den marknadsförda produkten. Utformningen av reklamen, till exempel val av klädsel, modell, poser och miljöer, påverkar bedömningen.

Reklamombudsmannen konstaterar att det i marknadsföring för evenemang där lättklädda människor förekommer kan vara motiverat att visa lättklädda kroppar i reklamen, då detta har koppling till den marknadsförda produkten eller tjänsten.

I anslutning till bilden i reklamen står det ”värdinnor som serverar och pysslar om er”. Att värdinnorna enbart skulle vara klädda i den sortens stringtrosor som visas på bilden är inget som förmedlas i reklamen och annons­ören har heller inte yttrat detta.

Reklamombudsmannen finner därför att kvinnan, genom sin klädsel och det sätt som bilden är beskuren på, framställs som ett rent sexobjekt. Framställningen av kvinnan har inte någon koppling till den marknadsförda produkten nattklubb, vilket är kränkande för kvinnor i allmänhet. Reklamen är därför könsdisk­ri­mi­nerande och strider därmed mot artikel 4 första stycket i ICC:s regler.

 

Elisabeth Trotzig

reklamombudsman