Beslut

Ärende 1712-267
2018-02-21Anmält material/Anmäld reklam Artikel om konferensanläggningar i Stockholm

Annonsör Hotels.com LP

Mediekanal residencemagazine.se (Aller Media AB)

Anmälare Privatperson

Uttalande
Reklamombudsmannens opinionsnämnd finner att delar av artikeln är kommersiell marknadsföring och att dessa delar inte uppfyller kravet på reklamidentifiering. Dessa delar strider därmed mot artikel 9 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation. Opinionsnämnden finner att övriga delar av artikeln inte är kommersiell marknadsföring och anmälan avseende dessa delar avvisas därmed.

 

 

Materialet/reklamen
Det anmälda materialet är utformat som en artikel som har publicerats på webbplatsen residencemagazine.se. Rubriken lyder ”8 bästa platserna för konferens i Stockholm” och är skriven i stor, versal stil. Ovanför rubriken finns en svart bård med den vita, versala texten ”Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här”. Ordet ”här” är en länk som leder till en annan sida på webbplatsen. Den svarta bården följer med och ligger alltid överst på sidan, även om man scrollar ner i artikeln.

Under rubriken syns datumet som artikeln har publicerats samt att den har publicerats i kategorin ”Hotell”. Där­under finns två bilder på ett hotellrum respektive en brygga. Nedanför finns ingressen ”Letar du efter en plats att ha din konferens på? Här listar vi Stockholms 8 bästa platser för konferens och kickoff. Magiska lokaler i både centrum och skärgård!”. Därefter följer följande text och bilder.

Rubriken ”1. Yasuragi” följt av två bilder på ett hotellrum respektive ett konferensrum. Därunder står ”Cirka 30 minuter utanför Stockholm ligger denna japanska pärla. Yasuragi Spa är inte bara kända för sin placering prec­is vid vattnet utan också för sin goda mat och lugnet som infinner sig när man som gäst gör entré. Här finns både stora som små mötesrum, smakfullt inredda i japansk stil. Välj mellan teman som japansk trädgård, man­gakultur, teater eller stadspuls i rummet döpt efter Shibuya – en stadsdel i Tokyo. Nyhet för 2018 är restaurang­en Saishoku som serverar rå och vegansk meny”. Under texten finns adressuppgifter till Yasuragi samt en länk med texten ”Läs mer och boka här”. Länken går via affiliatenätverket Awin och leder till webbplatsen sv.hotels.com där man kan boka hotellet.

Rubriken ”2. Villa Sandudden” följt av tre bilder på en brygga, en grind respektive ett konferensrum. Därunder står ”För den totala enskildheten är Villa Sandudden på Ingarö det perfekta stället för konferens eller kickoff – bara 20 minuter med bil från stan. Varva möten med avkopplande bad eller var mer aktiv och kör mountainbike i skogen, åk skridskor eller kajak beroende på årstid eller ta en fartfylld båttur. Villa Sandudden förenar det bästa av två världar – enskildheten med hemma hos-känslan kombinerat med exklusiv service och mat i yttersta topp­klass!”. Under texten finns adressuppgifter till Villa Sandudden samt en länk med texten ”Läs mer och boka här”. Länken leder till webbplatsen sandudden.se.

Rubriken ”2. Hotell Skeppsholmen” följt av två bilder på ett konferensrum respektive ett hotellrum. Därunder står ”Skeppsholmen är platsen där storstad och skärgård möter varandra. En perfekt plats för de som vill njuta av härlig, naturnära utsikt från fönstret eller promenera in till Stockholm City på 10 minuter för shopping och krog­liv”. Under texten finns adressuppgifter till Hotell Skeppsholmen samt en länk med texten ”Läs mer och boka här”. Länken går via affiliatenätverket Awin och leder till webbplatsen sv.hotels.com där man kan boka hotellet.

Rubriken ”3. Gondolen” följt av en bild på ett dukat bord. Därunder står ”Njut av Stockholm bästa utsikt under din konferens. 25 meter upp i luften ligger restaurangen Gondolen och ovanför den finns det underbara mötes­rummet med utsikt över både Saltsjön och Mälaren. En perfekt mötesplats mitt i huvudstan”. Under texten finns adressuppgifter till Gondolen samt en länk med texten ”Läs mer och boka här”. Länken leder till webbplatsen eriks.se.

Rubriken ”5. Ulfsunda slott” följt av en bild på ett konferensrum. Därunder står ”För den som vill njuta av god mat och dryck under sin kickoff eller konferens är Ulfsunda Slott platsen. Här finns en diger champagnekällare och maten som serveras är av högsta kvalitet. Dessutom är alla hotellrum unikt inredda, så stannar ni över natt­en kan ni välja mellan romantiska himmelsängar, lyxiga badkar eller färgsprakande inredning”. Under texten finns adressuppgifter till Ulfsunda Slott samt en länk med texten ”Läs mer och boka här”. Länken går via affili­atenätverket Awin och leder till webbplatsen sv.hotels.com där man kan boka hotellet.

Rubriken ”6. Artipelag” följt av två bilder på en sal med glasväggar respektive ett bord. Därunder står ”Kombi­nera konst, arkitektur och konferens på Artipelag. 20 minuter utanför centrala Stockholm ligger denna pärla med 100 % samspel mellan natur och arkitektur. Njut av god mat, lugn miljö och konstutställningar mellan mötena. Då det inte finns plats för övernattning börjar dagen med en gemensam båttur från city”. Under texten finns adress­uppgifter till Artipelag samt en länk med texten ”Läs mer och boka här”. Länken leder till webbplatsen artipe­lag.se.

Rubriken ”7. Kastellet på Djurgården” följt av två bilder på en sal med bord respektive ett konferensrum. Där­under står ”Få en resa genom historien när du vandrar genom Kastellet på Djurgårdens lokaler. Med anor från 1600-talet stoltserar denna byggnad mitt i centrala Stockholm. Här finns även en avskild utomhusyta för grill­kvällar och mingel”. Under texten finns adressuppgifter till Kastellet samt en länk med texten ”Läs mer och boka här”. Länken leder till webbplatsen kastelletstockholm.se.

Rubriken ”8. Wenner-gren Center” följt av en bild på en fåtölj och ett bord respektive ett konferensrum. Därun­der står ”En sann 60-tals pärla mitt i huvudstaden. Wenner-gren Center är en klassisk mötesplats i Stockholm med K-märkta originaldetaljer från 1962 kvar”. Under texten finns adressuppgifter till Wenner-Gren Center samt en länk med texten ”Läs mer och boka här”. Länken leder till webbplatsen sabismoten.se.

Materialet/reklamen har producerats av Residence Magazine.

 

Anmälan
Enligt anmälaren är det väldigt otydligt att artikeln egentligen är en reklam som är köpt av de företag som pre­sen­teras i listan. I övrigt framgår inte på något sätt att det är en annons. Känns som att man för­sökt skapa en lista som ska verka legitim och objektiv utan att läsaren ska förstå att det är en annons.

 

Annonsörens yttrande
Enligt Hotels.com LP (annonsören) innehåller den aktuella artikeln redaktionellt material producerat av Resi­dence Magazine samt länkar som bland annat leder till webbsidan sv.hotels.com. Annonsören saknar kontroll över det redaktionella innehållet i artikeln och hur Residence Magazine väljer att eventuellt inkludera länkar till externa webbsidor.

Annonsören har således inte gett Residence Magazine i uppdrag att inkludera länkar till sv.hotels.com i den aktuella artik­eln. Annonsören respektive Residence Magazine är dock medlemmar i Awins affiliatenätverk. Detta innebär att om Residence Magazine länkar till sv.hotels.com får Residence Magazine betalt om ett klick på länken resulterar i en genomförd beställning på sv.hotels.com. Residence Magazine får således inte betalt per klick, utan endast vid genomförda beställningar.

Den aktuella artikeln innehåller en svart banner med texten "Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här". Ordet "här" är en klickbar länk som leder till en webbsida med ytterligare information om affiliatenätverk och reklamlänkar. Såvitt annonsören kan se fungerar aktuell länk, men annonsören har inte insikt i huruvida länken vid något enskilt tillfälle inte varit klickbar. Bannern följer med artikeln när läsare skrollar nedåt, vilket innebär att läsaren hela tiden har tillgång till information om att artikeln innehåller länkar med reklam. Det framgår således omedelbart och på ett mycket tydligt sätt att artikeln innehåller reklam.

Annonsören strävar naturligtvis efter att efterleva samtliga krav enligt Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation och är därför lyhörd inför Reklamombudsmannens eventuella syn­punkter.

 

Mediekanalens yttrande
Enligt Aller Media AB (mediekanalen) är artikeln som anmälts en artikel som innehåller reklamlänkar, även så kalla­de affiliatelänkar, som mediekanalen kan tjäna pengar på om någon bokar en konferens via länkarna. För att förtydliga det kommersiella budskapet i artikeln har mediekanalen en svart bård, likt på köpta nativeartiklar, som följer med när läsaren scrollar där märkningen “Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här” i versaler syns in-screen under hela läsarens vistelse. Klickar läsaren vidare på bården kommer läsaren till annonsörens policy­sida där annonsören klargör mer ingående att denne tjänar pengar på vissa länkar i artikeln. Genom bården sär­skiljer man artikeln tydligt från övrigt redaktionellt material på sajten som ju saknar sådan märkning.

Mediekanalen anser att det kommersiella budskapet i artikeln framgår väl då annonsmärkningen hela tiden syns i skärmen och följer med när läsaren scrollar nedåt. Läsaren kan därav vid första anblick, innan denne ser rub­riken, identifiera att materialet är kommersiellt. Annonsören anser även att man förtydligar budskapet genom länken till policysidan där man förklarar ytterligare hur reklamlänkar fungerar för den läsaren som vill veta mer.

Vidare vill mediekanalen poängtera att artikeln i fråga inte är köpt av någon utan att den som tidigare nämnts innehåller reklamlänkar, vilket innebär en potentiell intäkt för mediekanalen och som inte är ett betalt annons­format. Nämnda hotell- och konferensanläggningar har annonsören således aldrig haft någon kontakt med, och artikeln är inte producerad på uppdrag av dem. Den korrekta annonsören i fallet är affiliatenätverket Awin samt deras samarbetspartner Hotels.com, som även är den aktör mediekanalen länkar vidare till där reklamlänkar i berörd artikel förekommer.

 

Affiliatenätverkets yttrande
Enligt Awin AG (affiliatenätverket) driver denne ett av de ledande marknadsföringsnätverken i Europa. Det er­bjud­er så kallad affiliatemarknadsföring. Affiliatemarknadsföring är en omfattande term som syftar till online­mark­­nadsföring och marknadsföringsprogram i vilka annonsörer och publicister betalas när en specifik åtgärd är genomförd; såsom en försäljning, vidareledning eller klick. Affiliatenätverket har ett avtalsenligt förhållande med medlemmar från båda dessa grupper, baserat på respektive villkor, och erbjuder en plattform för att tillhanda­hålla ett samarbete mellan publicister och annonsörer. Dessa två grupper karaktäriseras som följer:

Den första gruppen är speciellt företag som vill annonsera för sina varor och tjänster på en tredjepartswebbplats (så kallade annonsörer). Den andra gruppen är operatörer av webbplatser, vilka erbjuder ett specifikt utrymme för tredjepartsannonsering, såsom bannermarknadsföring, på sin webbplats och inkorporerar annonsörens mark­nadsföringsmaterial (så kallade publicister).

En publicist kan efterfråga att marknadsföra en annonsör eller dennes produkter genom att ansöka om att delta i marknadsföringsprogrammet. Annonsören kan godkänna eller avböja en sådan förfrågan. Publicisten får en­dast marknadsföra en annonsör eller dennes produkter enligt affiliatenätverkets villkor med annonsörens fort­satta godkännande. Annonsörer kan tillämpa villkor för marknadsföringsprogrammet, vilka ska börja gälla när publicisten uppmärksammas om detta, inklusive genom publicering i mediet. Annonsörer kan ändra sina villkor för marknadsföringsprogrammet när som helst. Publicisten är ensam ansvarig för att försäkra sig om att denne är medveten om ändringar i villkoren. En publicist som är antagen till marknadsföringsprogrammet får publicera annonsörens material i sin publiceringstjänst och använda detta endast i den utsträckning som tillåts i affiliate­nätverkets villkor och villkoren för marknadsföringsprogrammet.

Genom att ge publicister och annonsören tillgång till plattformen, är affiliatenätverket inte rättsligt ansvarig för de företag som registrerar sig i nätverket eller ansvarig för deras handlingar, marknadsföring eller innehåll. Det står i affiliatenätverkets villkor att publicisterna måste vara medvetna om aktuella marknadsföringsstandarder när de skapar och publicerar innehåll, och att försäkra sig om att deras marknadsföring av en annonsör eller dennes produkter överensstämmer med alla marknadsföringsstandarder och datareglering; i affiliatenätverkets villkor är marknadsföringsstandarder definierade som ”alla tillämpbara marknadsföringslagar, regler eller standarder, datalagar relaterade till marknadsföring”. Vidare informerar affiliatenätverket sina publicister om att följa vill­kor, uppförandekod och specifika villkor från annonsören, för att kunna starta ett samarbete. Det står klart och tydligt i villkoren för annonsörens marknadsföringsprogram att publicister måste följa och hålla fast vid alla tillämpliga lagar och regler när denne främjar en annonsör.

 

Företagens yttranden
Enligt Yasuragi Hasseludden AB (företaget) är artikeln i fråga inte betalt annonssamarbete med företaget. Detta har skett helt utan dennes vetskap. Via Hotels.com och affiliatenätverket Awin har man hämtat en reklamlänk och lagt till i artikeln för att hänvisa till företagets hotell- och konferensanläggning. Då länken leder till webbplats­en Hotels.com och inte till Yasuragi anser företaget att denne är felaktigt omnämnd i anmälan.

Enligt Sandudden Invest AB (företaget) har denne inte köpt någon reklam av Residence Magazine. Företaget har inte betalat för någonting.

Enligt Nobis AB (företaget), som driver Hotell Skeppsholmen, är artikeln i fråga inte ett betalt annonssamarbete med företaget. Via Hotels.com och affiliatenätverket Awin har man hämtat en reklamlänk och lagt till i artikeln för att hänvisa till vår hotell- och konferensanläggning. Då länken leder till Hotels.com och inte till Hotell Skepps­holmen anser företaget att denne är felaktigt omnämnd i anmälan.

Enligt Erik A. Lallerstedt Aktiebolag (företaget), som driver Gondolen, har denne inget samarbete med Resi­dence Magazine eller affiliatenätverk. Företaget hade heller inte kännedom om att denne var listad i Residence Magazine. Vidare finns det faktafel i texten som inte skulle förekomma om företaget hade varit involverade i ”artikeln”.

Enligt Stockholm Meeting Selection AB (företaget), som driver Ulfsunda Slott, har företaget inte medverkat till denna publikation och har inte haft kännedom om att residencemagazine.se valt att publicera detta material.

Materialet länkar vidare till Hotels.com som är en annan aktör. Företaget har således inte haft någon inbland­ning i denna publicering.

Enligt Artipelag AB (företaget) var denne inte medveten om sin medverkan på Residence webbplats och kon­taktade därför Residence Magazine och frågade varför företaget var med. Tittar man i artikeln så är vissa länkade till Hotels.com och det är de som är de sponsrade annonserna. Övriga är med som utfyllnad, antar företaget.

Enligt Sextonsextiosju AB (företaget), som driver Kastellet Stockholm, har denne inte något med detta att göra. Företaget har inte något samarbete och har inte haft någon påverkan på texten.

Enligt Sabis AB (företaget) som driver Wenner-Gren Center, är detta inte förtäckt reklam utan faktiskt redaktio­nellt material. Företaget har inte betalat för innehållet.

 

Opinionsnämndens bedömning
Opinionsnämndens uppgift är att genom normbildande verksamhet verka för att all kom­mersiell marknadsföring huvudsakligen riktad till den svenska marknaden är förenlig med god marknads­förings­etik. Nämnden ska grunda sina bedömningar på Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler).

Begreppet marknadskommunikation ska, enligt ICC:s regler, ges en vid innebörd och inbegriper varje form av meddelande framställt av marknadsföraren själv eller för dennes räkning med huvudsakligt syfte att främja av­sättning eller tillgång till produkter eller för att påverka konsumenters beteenden. En prövning enligt ICC:s regler kan göras på framställningar som har ett kommersiellt syfte och rör kommersiella förhållanden.

Enligt artikel 9 första stycket i ICC:s regler ska reklam och annan marknadskommunikation vara lätt att identi­fiera som sådan. Vid anv­ändningen av ett medium som innehåller nyheter eller annat redaktionellt material, ska reklamen presenteras så att dess karaktär omedelbart framgår, liksom vem annonsören är.

Marknadskommunikation får enligt artikel 9 andra stycket inte dölja eller vilseleda om sitt verkliga, kommersiella syfte. Det innebär att marknadskommunikation som främjar avsättningen av eller tillgången till en produkt inte får ges ut för att vara till exempel en marknadsundersökning eller en konsumentenkät, användargenererat inne­håll, en privatpersons blogg eller en oberoende recension.

Det finns i och för sig inget generellt krav på att reklam måste reklammarkeras. Men om reklamen är utformad så att den kan förväxlas med redaktionellt material eller liknande, kan en tydlig reklammarkering göra att en kon­sument inte blir vilseledd om innehållets karaktär. I praxis ställs det höga krav på att konsumenten ska kun­na identifiera reklam som sådan. Den kommersiella karaktären ska framgå redan vid en flyktig kontakt och en konsument ska inte behöva ta del av hela innehållet innan det klart framgår att det är reklam.

Nämnden tar först ställning till vilka delar av inlägget som är reklam.

Vad gäller avsnittet med rubriken ”1. Yasuragi” konstaterar nämnden att länken ”Läs mer och boka här” som finns i denna del är en så kallad affiliatelänk som leder till webbplatsen sv.hotels.com. Enligt annonsören Hotels.com LP, mediekanalen och affiliatenätverket är länken reklam. Enligt företaget Yasuragi Hasseludden AB är artikeln inte betalt annonssamarbete med denne, det har skett utan företagets vetskap och länken leder till sv.hot­els.com. Nämnden konstaterar att det är Hotels.com LP som är annonsör och inte Yasuragi Hassel­udden AB. Sammantaget finner nämnden att denna del av inlägget har ett kommersiellt syfte och rör kommer­siella för­hållanden och nämnden är därmed behörig att pröva om denna del är förenlig med ICC:s regler.

Vad gäller avsnittet med rubriken ”2. Villa Sandudden” konstaterar nämnden att länken ”Läs mer och boka här” som finns i denna del leder till webbplatsen sandudden.se och att den inte är en så kallad affiliatelänk. Enligt företaget Sandudden Invest AB har denne inte köpt någon reklam i Residence Magazine och har inte betalat för att vara med i artikeln. Enligt mediekanalen är artikeln inte producerad på uppdrag av något av de hotell och konferensanläggningar som nämns i artikeln. Sammantaget finner nämnden att det inte är visat att denna del av inlägget har ett kommersiellt syfte och rör kommersiella förhållanden och anmälan avvisas därmed i denna del.

Vad gäller avsnittet med rubriken ”2. Hotell Skeppsholmen” konstaterar nämnden att länken ”Läs mer och boka här” som finns i denna del är en så kallad affiliatelänk som leder till webbplatsen sv.hotels.com. Enligt annons­ören Hotels.com LP, mediekanalen och affiliatenätverket är länken reklam. Enligt företaget Nobis AB är artikeln inte betalt annonssamarbete med denne, det har skett utan företagets vetskap och länken leder till

sv.hot­els.com. Nämnden konstaterar att det är Hotels.com LP som är annonsör och inte Nobis AB. Samman­tag­et finner nämnden att denna del av inlägget har ett kommersiellt syfte och rör kommersiella förhållanden och nämnden är därmed behörig att pröva om denna del är förenlig med ICC:s regler.

Vad gäller avsnittet med rubriken ”3. Gondolen” konstaterar nämnden att länken ”Läs mer och boka här” som finns i denna del leder till webbplatsen eriks.se och att den inte är en så kallad affiliatelänk. Enligt företaget Erik A. Lallerstedt Aktiebolag har denne inget samarbete med Residence Magazine och hade inte kännedom om att denne var med i artikeln. Enligt mediekanalen är artikeln inte producerad på uppdrag av något av de hotell och konferensanläggningar som nämns i artikeln. Sammantaget finner nämnden att det inte är visat att denna del av inlägget har ett kommersiellt syfte och rör kommersiella förhållanden och anmälan avvisas därmed i denna del.

Vad gäller avsnittet med rubriken ”5. Ulfsunda Slott” konstaterar nämnden att länken ”Läs mer och boka här” som finns i denna del är en så kallad affiliatelänk som leder till webbplatsen sv.hotels.com. Enligt annonsören Hot­els.com LP, mediekanalen och affiliatenätverket är länken reklam. Enligt företaget Stockholm Meeting Selection AB har denne inte medverkat till denna publikation och har inte haft kännedom om att Residence Magazine valt att publicera detta material. Länkarna leder till sv.hotels.com som är en annan aktör och företaget har inte haft någon inblandning i detta. Nämnden konstaterar att det är Hotels.com LP som är annonsör och inte Stock­holm Meeting Selection AB. Sammantaget finner nämnden att denna del av inlägget har ett kommersiellt syfte och rör kommersiella förhållanden och nämnden är därmed behörig att pröva om denna del är förenlig med ICC:s regler.

Vad gäller avsnittet med rubriken ”6. Artipelag” konstaterar nämnden att länken ”Läs mer och boka här” som finns i denna del leder till webbplatsen artipelag.se och att den inte är en så kallad affiliatelänk. Enligt företaget Artipel­ag AB var denne inte medveten som sin medverkan på Residence Magazines webbplats. Enligt mediekanalen är artikeln inte producerad på uppdrag av något av de hotell och konferensanläggningar som nämns i artikeln. Sammantaget finner nämnden att det inte är visat att denna del av inlägget har ett kommersiellt syfte och rör kommersiella förhållanden och anmälan avvisas därmed i denna del.

Vad gäller avsnittet med rubriken ”7. Kastellet på Djurgården” konstaterar nämnden att länken ”Läs mer och boka här” som finns i denna del leder till webbplatsen kastelletstockholm.se och att den inte är en så kallad affiliate­länk. Enligt företaget Sextonsextiosju AB har denne inte något med detta att göra då denne inte har något samarbete och inte har haft någon påverkan på texten. Enligt mediekanalen är artikeln inte producerad på uppdrag av något av de hotell och konferensanläggningar som nämns i artikeln. Sammantaget finner nämnden att det inte är visat att denna del av inlägget har ett kommersiellt syfte och rör kommersiella förhållanden och anmälan avvisas därmed i denna del.

Vad gäller avsnittet med rubriken ”8. Wenner-gren Center” konstaterar nämnden att länken ”Läs mer och boka här” som finns i denna del leder till webbplatsen sabismoten.se och att den inte är en så kallad affiliate­länk. Enligt företaget Sabis AB är detta redaktionellt material och att man inte har betalat för innehållet. Enligt mediekanalen är artikeln inte producerad på uppdrag av något av de hotell och konferensanläggningar som nämns i artikeln. Sammantaget finner nämnden att det inte är visat att denna del av inlägget har ett kommersiellt syfte och rör kommersiella förhållanden och anmälan avvisas därmed i denna del.

Nämnden konstaterar sammanfattningsvis att de delar av artikeln som innehåller affiliatelänkar till webbplatsen sv.hotels.com, det vill säga delarna om Yasuragi, Hotell Skeppsholmen och Ulfsunda Slott, har ett kommersiellt syfte och rör kommersiella förhållanden. Nämnden övergår till att bedöma om det av inlägget tillräckligt tydligt framgår att dessa delar är reklam.

Enligt mediekanalen har denne, för att förtydliga det kommersiella budskapet, lagt en svart bård som följer med när läsaren scrollar, med märkningen ”Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här!” i versaler. Detta syns in-screen under hela läsarens vistelse. Klickar läsaren på bården kommer denne till mediekanalens policysida där det klargörs att mediekanalen tjänar pengar på vissa länkar i artikeln. Enligt mediekanalen särskiljer bården i artikeln tydligt från övrigt redaktionellt material på webbplatsen. Enligt annonsören Hotels.com LP framgår det omedelbart på ett tydligt sätt att artikeln innehåller reklam då den svarta bannern finns överst, och sedan följer med i artikeln när läsaren scrollar nedåt vilket innebär att läsaren hela tiden har information om att artikeln innehåller länkar med reklam. Enligt affiliatenätverket är denne inte rättsligt ansvarig för de anslutna företagen, men i affiliatenätverkets villkor framgår att publicisterna måste försäkra sig om att marknads­föringen följer aktuella regler och lagar.

Nämnden konstaterar att enligt artikel 23 i ICC:s regler åvilar ansvaret för att reglerna iakttas den vars produkter marknadsförs genom marknadskommunikationen ifråga (annonsören/marknadsföraren), reklam- eller annan kommunikationsprodu­cent samt utgivaren, medieföretaget eller annan uppdragstagare/leverantör. Annonsör­en/marknadsföraren, i detta fall Hotels.com, har det övergripande ansvaret för marknadskommunikationen.

Nästa fråga som nämnden prövar är om det omedelbart framgår att vissa delar av det anmäl­da materialet är rek­lam. Materialet/reklamen är utformat som en redaktionell artikel med rubrik, ingress, bilder och text. Det har samma eller liknande spaltbredd och typsnitt som övriga artiklar på webbplatsen och de delar av materialet som nämnden funnit är reklam skiljer sig inte heller från övriga artiklar. Den bård med texten ”Artikeln innehåller reklamlänkar – lär mer här”, som följer med och ligger kvar överst på skärmen också om man scrollar nedåt på sidan, anger inte vilka delar av materialet som är reklam. Innehållet ger heller inte klar information om att vissa delar av materialet är reklam. Nämnden finner därför sammantaget att det inte är sannolikt att en genomsnitts­konsument med hjälp av bårdens utformning vid en flyktig kontakt kan identifiera reklamen och särskilja den från det redaktionella innehållet på webbplatsen. De delar av artikeln som är reklam strider därmed mot artikel 9 i ICC:s regler.

 

Marianne Åbyhammar

ordförande

Övriga ledamöter: Camilla Carlell, Peter Cederholm, Tobias Eltell, Hanna Hjalmarsson, Marielle Lundqvist, Patrik Löfberg, Christina Nylander, Mats Rönne, Inger Skalse, Frida Stjernholm och Axel Tandberg.

Beslutet är enhälligt.

Föredragande: Sofia Löfgren