Beslut

Ärende 1805-82
2018-06-14Anmäld reklam Reklamfilm för Eurojackpot från Svenska Spel

Annonsör AB Svenska Spel

Anmälare Privatperson

Uttalande
Reklamombudsmannens opinionsnämnd finner att reklamfilmen inte är utformad utan vederbörlig känsla för socialt och yrkesmässigt ansvar. Den strider därmed inte mot artikel 1 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

 

 

Reklamen
Den anmälda reklamen består av en 60 sekunder lång reklamfilm som har visats i TV4. Under filmen spelas låten ”Man vänjer sig” av Kjell Höglund. Filmen inleds med att solen går upp. Ett par som ligger och sover i sängen visas. Plötsligt ringer eller går ett larm på en mobil bredvid sängen och de båda sätter sig upp i panik. Därefter syns två brända brödskivor som hoppar upp ur en brödrost och hur en man försöker hälla mjölk i sitt kaffe ur en förpackning som visar sig vara tom. Han ställer irriterat ner förpackningen på bordet. Sedan syns en person som springer efter en buss som precis lämnar busstationen och åker ifrån personen. Nästa scen visar en kvinna som sitter inklämd på ett säte på en buss, bredvid en man som breder ut sig och särar på benen så att kvinnan knappt får plats. Mannen försöker trassla ut en sladd till telefonen och pratar högt i den samtidigt. Därefter visas en kvinna som balanserar en pappersmugg och en mobil i händerna och plötsligt tappar mobilen på marken. Sedan syns en man som bakar muffins i ett kök. Han tar ut en plåt med spruckna och utrunna muffins ur ugnen och tittar besviket på dem när han jämför med en broschyr med en färgglad muffins med topping ovanpå. Nästa scen visar en kvinna som går ur bilen på en enslig landsväg och tittar på sitt punkterade däck. Sedan syns en kvinna som väntar på sin tur inne i en butik. På väggen lyser en skylt med texten ”Nu betjänas 262”. Kvinnan tittar på sin egen nummerlapp som visar nummer 380. Därefter syns en man som går uppför trappan i ett lägenhetshus med kassar i händerna. Han snubblar till och ena kassen går sönder varpå grönsaker och matvaror rullar nedför trappan. Korta scener med toalettpapper som tar slut, parkeringsböter under vindrutetorkaren på en bil och en knäckebrödssmörgås som har landat på golvet med smörsidan nedåt visas. Därefter syns en man och en kvinna som sitter och äter middag vid köksbordet. Båda håller varsin mobil i handen som de tittar på utan att prata med varandra. Sedan syns en man och en kvinna som ligger i en säng, mannen sover och snarkar uppenbarligen. Kvinnan vänder sig och lägger irriterat en kudde över sitt ena öra och stirrar ut i luften. Filmen avslutas med en solnedgång och texten ”Du måste inte vänja dig” följt av ”Ge drömmen en chans på fredag” och sedan Svenska Spels och Eurojackpots logotyper.

Reklamen har producerats av reklambyrån King.

 

Anmälan
Enligt anmälaren indikerar reklamen starkt att Eurojackpot kan lösa dina tråkiga/jobbiga vardagsproblem genom spel. Det är förvånande att se Svenska Spel stå som avsändare på en sådan uppenbar ”Spel är lösningen”-film.

 

Annonsörens yttrande
AB Svenska Spel (annonsören) beklagar att nämnda reklamfilm avseende Eurojackpot tagits emot på ett nega­tivt sätt av anmälaren. Filmen som det hänvisas till bygger på ett antal undersökningar om varför man drömmer om att vinna en stor vinst. Ett vanligt återkommande tema bland svaren handlar om den förändring vinsten kan åstadkomma, en förändring som inte handlar om ett helt annat liv utan om att man kan slippa vardagens nes­ligheter och alldaglig tristess. Eurojackpot är som produkt ett spel där man har chans att vinna pengar och det är utifrån denna egenskap kommunikationen bedrivs.

Själva dramatiseringen och angreppet handlar om att lyfta fram den roll och funktion ett spel som Eurojackpot kan ha i folks vardag – att hålla drömmen vid liv. I dramatiseringen har annonsören valt ut alldagliga motgångar för att humoristiskt illustrera vardagen.

Annonsören har mycket medvetet undvikit allvarliga problem, sjukdom, utsatthet eller liknande trångmål. Filmen slutar sedan i budskapet om att ”du behöver inte vänja dig”, ”Ge drömmen en chans på fredag” samt avslut­nings­­vis ”Eurojackpot med veckans jackpot”. Annonsören framställer inte på något sätt hur själva spelandet i sig skulle lösa de vardagsproblem som dramatiseras och inte heller åskådliggörs hur en eventuell vinst löser var­dagen. Utifrån ovan så menar annonsören att reklamfilmen har utformats med vederbörlig känsla för socialt och yrkesmässigt ansvar. Vidare så menar annonsören att reklamen inte på något sätt indikerar att vardagsproblem löses genom spel, utan att det handlar om vinsten.

 

Opinionsnämndens bedömning
Enligt artikel 1 andra stycket i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler) ska marknadskommunikation utformas med vederbörlig känsla av socialt och yrkesmässigt ansvar.

Opinionsnämnden ska grunda sina bedömningar på ICC:s regler. Vid behov kan även andra uttryck för god marknadsföringsetik beaktas, som allmänt accepterade normer inom särskilda områden eller normer som har fastställts av olika näringslivsorganisationer. Opinionsnämnden finner därför att Spelbranschens Etiska Råds (SPER) Riktlinjer för Marknadsföring kan beaktas i detta fall.

Av SPER:s Riktlinjer för Marknadsföring framgår att reklam inte får uppmana konsumenter till överdrivet spel­ande genom att påstå att spel kan erbjuda en lösning på finansiella bekymmer.

Nämnden konstaterar att reklamfilmen visar en rad jobbiga vardagssituationer som de flesta vuxna troligtvis känner igen och att filmen uppenbarligen har en humoristisk ansats. Enbart det faktum att filmen visar de nyss nämnda situationerna och sedan texterna ”Du måste inte vänja dig” och ”Ge drömmen en chans på fredag” följt av Eurojackpots logotyp, kan inte göra att den anses vara utformad utan vederbörlig känsla för socialt och yrkes­mässigt ansvar. Dessa situationer ger inte heller intryck av man genom att spela på Eurojackpot kan få en lösning på sina finansiella bekymmer och den kan därmed inte sägas uppmana till överdrivet spelande. Reklam­filmen strider därmed inte mot artikel 1 andra stycket i ICC:s regler.

 

Mikael Pauli

ordförande

Övriga ledamöter: Adam Bäckstrand, Hanna Hjalmarsson, Christina Knight, Jonas Linnér, Patrik Löfberg, Christina Nylander och Helena Westin.

Beslutet är enhälligt.

Föredragande: Jessica Sandqvist

Reklamfilm

Get Flash to see this player.