Beslut

Ärende 1506-88
2015-08-12Anmäld reklam Annons för bilprodukter från Carstyle

Annonsör Carstyle i Älvdalen AB

Anmälare Privatperson

Uttalande
Reklamombudsmannen finner att reklamen är könsdiskriminerande. Den strider därmed mot artikel 4 i Inter­nationella Handelskammarens regler för reklam och marknads­kommunikation.

 

 

Reklamen
Den anmälda reklamen består av en annons för bilprodukter som har publicerats i reklambladet Magasinet. Annonsen har rubriken Carstyle.se. Under rubriken syns texten ”Transport Service Reparationer Installationer Försäljning av ljud & ljus Bilstereo Styling Montering av högkvalitets solfilm Plåt och lack Dee Jay Uthyrning”. Bakom denna text syns en bild av en kvinna som sitter på knä med benen särade. Hon är klädd i ett vitt linne med nedhasade axelband och vita trosor. Hon drar ner linnets kant mellan benen, ler och tittar åt vänster. Under texten och kvinnan syns bilder på tre olika bilmodeller

Reklamen har producerats internt hos annonsören.

 

Anmälan
Anmälaren skriver att en halvnaken, knästående och tydligt sexualiserad kvinna syns på bild utan att ha någon som helst koppling till övrigt annonsinnehåll. Det är en kränkande och sexistisk annons.

 

Annonsörens yttrande
Annonsören skriver att det är beklagligt att någon tagit anstöt av reklamen och finner den könsdiskriminerade. För det första så har annonsören inte lagt ner någon tid på att göra denna reklam då annons­ören vann en reklamsida och tog bara en färdig fil från en rollup. Anmälaren tycker kvinnan är halvnaken men det enda du ser är hennes ben. Man kan man princip slå upp vilken reklamtidning eller nyhetstidning och se tjejer som visar betydligt mer. Tjejen som äger Amazon Kombin på bilden tyckte reklamen var jättefin. Annonsören arbetar aktivt med att det ska finna tjej/damklasser i sina bilutställningar, för att lyfta upp de kvinnliga bilbyggarna.

 

Reklamombudsmannens bedömning
Enligt artikel 4 första stycket i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknads­kommunikation (ICC:s regler) får reklam inte vara diskriminerande ifråga om bland annat kön. Enligt praxis anses reklam som framställer kvinnor eller män som rena sexobjekt och som kan anses kränkande vara könsdiskriminerande (objektifierande reklam). Enligt praxis anses det vara kränkande när en kvinna eller en man framställs som ett sexobjekt utan någon koppling till den marknadsförda produkten. Utformningen av reklamen, till exempel val av klädsel, modell, poser och miljöer, påverkar bedömningen.

Varje reklamenhet ska enligt praxis som huvudprincip bedömas för sig. Reklamombudsmannen bedömer enbart den anmälda annonsen och bedömningen kan inte påverkas av övriga aktiviteter som annonsören gör.

Reklamombudsmannen finner att kvinnan genom sin pose och lätta klädsel framställs som ett sexobjekt- Framställningen av kvinnan har inte någon koppling till de marknadsförda produkterna bilprodukter, vilket är kränkande för kvinnor i allmänhet. Reklamen är därför könsdiskriminerande och strider därmed mot artikel 4 första stycket i ICC:s regler.

 

Elisabeth Trotzig

reklamombudsman