Beslut

Ärende 2001-02
2020-02-13Anmäld reklam Reklam för kläder på boozt.com

Annonsör Boozt Fashion AB

Anmälare Privatperson

Uttalande
Reklamombudsmannen finner att reklamen är vilseledande. Den strider därmed mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

 

 

Reklamen
Den anmälda reklamen är två Google Ads-annonser och en sökträff som har visats vid sökning på google.se. Rubriken på den första annonsen lyder ”Fri Frakt Boozt | Alltid Snabb Leverans-Boozt | boozt.com”. Under rubri­ken står texten ”Köp kläder till hela familjen på Boozt. 1-2 Gratis Frakt – alltid fri retur. Över 600 märken.”. Där­efter anges att Boozt.com har 4,7 i betyg baserat på 19 423 omdömen. Högst upp i annonsen står ordet ”Ad” tillsammans med annonsörens webbadress.

Rubriken på den andra annonsen lyder ”Barnkläder & barnskor online – shoppa nu | Boozt.com”. I texten under står det ”Modefavoriter från coola märken. Fri Frakt & Fri Retur. Alltid det senaste modet. Över 600 märken. Fria och enkla returer. Säkra betalningssätt. Utmärkt kundservice.”. Därefter anges att Boozt.com har 4,7 i betyg baserat på 19 553 omdömen. Högst upp i annonsen står ordet ”annons” tillsammans med annonsörens webb­adress.

Rubriken för sökträffen lyder ”Boozt.com | Kläder, skor & accessoarer online – Shoppa Nu”. I texten därefter står det ”Shoppa kläder och skor på Boozt.com Vi har ett stort urval och mer än 600 märken att välja bland. När du shoppar på Boozt.com får du fri frakt …”.

Reklamen har producerats internt hos annonsören.

Anmälan
Enligt anmälaren är reklamen vilseledande. Det tillkommer en fraktavgift på 49 kronor trots att reklamen utger annat. Efter ett par dagars väntan på svar från företagets kundservice framkommer att de enbart erbjuder fri frakt vid köp över 499 kronor. Detta är falsk och vilseledande marknadsföring.

Annonsörens yttrande
Enligt Boozt Fashion AB (annonsören) var texten i annonsen inte uppdaterad och det var ett misstag att inte inkludera annonsörens gräns för gratis frakt som går vid 499 kronor, som annars nämns i annonsörens andra marknadsaktiviteter. Annonsören nämner även denna gräns på sin webbplats i form av ”Fri frakt på beställ­ningar över 499 kr”. Annonsörens Google Ads annonser har blivit uppdaterade.

Reklamombudsmannens bedömning 
Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s reg-ler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda. Marknadskommunikation får inte innehålla framställning i ord som direkt eller indirekt genom överdrift är ägnad att vilseleda konsumenten. Särskilt gäller detta ifråga om produktens värde och det totala pris som faktiskt ska betalas.

Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen påverkar mål­gruppens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som använts. Reklamen ska då be­dömas utifrån hur den rimligen uppfattas av en genomsnittskonsument vid en flyktig kontakt. Konsumenter i allmänhet antas ha en rimlig grad av erfarenhet, kunskap och sunt förnuft samt förväntas vara rimligt uppmärk­samma och förståndiga. Målgruppen i detta fall är sannolikt en bred grupp konsumenter som kan tänka sig att köpa kläder i annonsörens webbshop.

Enligt anmälaren är påståendet ”fri frakt” vilseledande. Enligt annonsören var det ett misstag att gränsen för fri frakt, 499 kronor, inte framgick.

Reklamombudsmannen konstaterar inledningsvis att varje reklamenhet prövas för sig. Reklamombudsmannen finner att en genomsnittskonsument sannolikt uppfattar påståendena ”Fri frakt” i de tre olika reklamenheterna, som att annonsören erbjuder kostnadsfri frakt och att erbjudandet inte är begränsat till exempelvis köp över ett visst belopp. Av annonsörens yttrande framgår att så inte är fallet. Reklamen är därför vilseledande och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler.

Enligt artikel 24 i ICC:s regler är en rättelse i efterhand i och för sig önskvärd om marknadskommunikationen strider mot reglerna, men det medför inte att överträdelsen blir försvarlig.

 

Elisabeth Trotzig
reklamombudsman