Beslut

Ärende 1706-126
2017-09-29Anmäld reklam Blogginlägg om tandblekning från Belissas

Annonsör Belissas.se

Influencer Desirée Nilsson

Anmälare Privatperson

Uttalande
Reklamombudsmannen finner att reklamen inte uppfyller kravet på reklamidentifiering. Den strider därmed mot artikel 9 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

 

 

Reklamen
Den anmälda reklamen består av ett blogginlägg som har publicerats på dessies.se. Överst i inlägget finns rub­riken ”Tips på tandblekning” följt av texten ”Hola! Hur mår ni? Själv så mår jag bra. Jag jobbar på för fullt, tänkte skriva lite mer om mitt jobb osv. Ikväll men först så vill jag tipsa er om en tandblekning som jag har ett samar­bete med. Nämligen en tandblekning jag har börjat använda. Istället för att gå bleka tänderna på salong som jag gjorde förut så bleker jag istället tänderna hemma för ett mycket billigare pris men med samma kvalité. Så nu i veckan beställde jag hem ett litet kit från Belissas som jag nu har testat. Det var första gången som jag testade den här tandblekningen men som ni ser så blev resultatet sjukt bra. Blev så nöjd faktiskt. Även om man inte tänker på det så mycket så gör ju vita tänder så mycket, man ser mycket fräschare ut helt plötsligt.

Kitet jag köpte var Be-white Starter kit och kostade 999 kr ordinarie pris. Just nu har du möjligheten att ange koden DESSIES så får du hela 50% rabatt på detta kit!! Detta kan du beställa från Belissas hemsida – www.belissas.se Så om ni vill hitta en bra prisvärd tandblekning så rekommenderar jag verkligen dom.

Det är superenkelt att bleka tänderna med det här kitet. Först så borstar du dina tänder sedan tar du skenorna du får med i förpackningen, doppar dom i hett vatten och formar efter dina tänder. Därefter så tar du tandblek­nings gel som kommer med och tar ett tunt lager på skenan. Sedan har du på skenorna + lampan som du får med i ca 20-40 minuter. Smidigt va? Jag testade min idag och blev sjukt nöjd över resultatet!”

Under texten finns tre bilder. Den första bilden visar Desirée Nilsson som håller upp en vit tandblekningsmaskin som Belissas logotyp finns på. Den andra bilden visar ett kit med tandblekningsprodukter som ligger på ett vitt marmorbord. Bredvid produkterna står ett ljus. I det högra hörnet syns en hand som håller i ett informa­tionsblad med texten ”Tooth Whitening Shade Guide”. Den tredje bilden visar en vit låda, med Belissas logotyp, på ett vitt marmorbord med ett ljus bredvid.

Uppgift saknas om vem som har producerat reklamen.

 

Anmälan
Enligt anmälaren är inlägget smygreklam, det anges inte att det är reklam.

 

Annonsörens yttrande
Annonsören har fått tillfälle att yttra sig men har inte gjort det.

 

Influencerns yttrande
Influencern har fått tillfälle att yttra sig men har inte gjort det.

 

Reklamombudsmannens bedömning
Enligt artikel 9 första stycket i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler) ska reklam och annan marknadskommunikation vara lätt att identifiera som sådan. Vid använd­ningen av ett medium som innehåller nyheter eller annat redaktionellt material, ska reklamen presenteras så att dess karaktär omedelbart framgår, liksom vem annonsören är.

Marknadskommunikation får enligt artikel 9 andra stycket inte dölja eller vilseleda om sitt verkliga, kommersiella syfte. Det innebär att marknadskommunikation som främjar avsättningen av eller tillgången till en produkt inte får ges ut för att vara till exempel en marknadsundersökning eller en konsumentenkät, användargenererat innehåll, en privatpersons blogg eller en oberoende recension.

Reklam ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen är ägnad att påverka målgrup­pens genomsnittskonsument med hänsyn tagen till det medium som använts.

Enligt anmälaren är inlägget smygreklam. Varken annonsören eller influencern har yttrat sig i ärendet men Rek­lamombudsmannen konstaterar att det i inlägget står ”…men först så vill jag tipsa er om en tandblekning som jag har ett samarbete med” samt att det i inlägget anges den personliga rabattkoden ”Dessies”.  Reklamom­budsmannen finner därmed att inlägget är reklam för tandblekning från Belissas.

Reklamombudsmannen konstaterar att reklamen är publicerad i ett medium, en blogg, som innehåller redaktion­ellt material och att reklamen är utformad som ett blogginlägg, med rubrik, bilder och text. Reklamen har samma spaltbredd och typsnitt som övriga inlägg på bloggen. Frågan är om det omedelbart framgår av inlägget att det är fråga om reklam. Den reklammarkering som finns i inlägget är att det i andra meningen står ”…men först så vill jag tipsa er om en tandblekning som jag har ett samarbete med” samt att den personliga rabattkoden ”Des­sies” anges i inlägget. Reklamombudsmannen finner inte att dessa uppgifter är tillräcklig för att en genomsnitts­konsument omedelbart ska kunna identifiera inlägget som reklam för Belissas. Ingenstans i övrigt i inlägget finns någon reklammarkering. Reklamombudsmannen finner därför att det inte omedelbart framgår att blogg­inlägget är reklam och det strider därmed mot artikel 9 i ICC:s regler.

 

Elisabeth Trotzig

reklamombudsman