Beslut

Ärende 2002-35
2020-04-21Anmäld reklam Reklam för strippklubben Angels Club

Annonsör Angels Club

Anmälare Privatperson

Uttalande
Reklamombudsmannens opinionsnämnd finner att reklamen inte är utformad på ett stötande sätt. Den strider därmed inte mot artikel 1 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

 

 

Reklamen
Den anmälda reklamen är en annons som har publicerats i en annonsbilaga för resor till Dagens Nyhet­er. Annonsen liknar en redaktionell artikel. Högst upp finns fem av bilder som visar interiörbilder från annonsörens strippklubb, utan att några personer syns. På den större av bilderna syns ett rött sammetsliknande draperi med en gardin­tofs som en kvinnohand håller i.

Under bilderna finns en rubrik som lyder ”En herrklubb att återvända till” samt ingressen ”Angels Club har blivit utnämnd till Gentlemans Entertainment Club of the Year 2019”. Därunder kommer följande text: ”Den mest exklusiva herrklubben i Köpenhamn, Angels Club, tar emot gäster från när och fjärran för att uppleva den exceptionella herrklubben med sin varma stämning och atmosfär som bara årets herrklubb kan erbjuda.

För att fira årets utmärkelse, får vi följa med bakom kulisserna och uppleva hemligheterna bakom den stora framgången. För många år sedan bestod Köpenhamns nattliv av nattklubbar och strippklubbar, men inget alternativ för de besökare som vill ha en exklusiv och lyxig upplevelse – en herrklubb. Det var då Angels Club kom in i bilden, med målet att erbjuda en helt ny och exklusiv upplevelse för kräsna och medvetna besökare.

Som den enda riktiga herrklubben i den moderna storstaden Köpenhamn, har etablissemanget gjort succé genom att behandla alla med respekt och erbjuda sina besökare en härlig och säker miljö där man kan slappna av och komma ner i varv.

Klubbens rykte, att vara en av Köpenhamns mest exklusiva herrklubbar, är starkt. Teamet bakom framgångarna är målmedvetna och inställda på att erbjuda en unik upplevelse för alla besökare. Gästerna välkomnas vid dörr­en och erbjuds att lämna ifrån sig sina ytterkläder. Därefter träder man in i en härlig miljö där kunden verkligen står i fokus. Här är avslappning och komfort i fokus, samtidigt som man går igenom klubbens regler, så att alla kan få en behaglig upplevelse i en säker miljö”.

Därefter bryts texten av citatet ”Angels Club ser fram emot att erbjuda den mest lyxiga, exklusiva och eleganta servicen som bara möjligt” i stor stilgrad.

Texten fortsätter sedan med ”För underhållningen står några av världens bästa dansörer, redo att förnöja kunder, antingen vid den stora scenen eller med en lite mer personlig touch, i något av de privata båsen. Varje liten detalj är utformad för att ge kunden största möjliga njutning under sitt besök, från dansöserna till lyxiga handdukar i badrummet och eleganta möbler i sällskapsrummet. Under årens gång har klubben fått många stamgäster som gärna återkommer tack vare den höga kvalitet och diskretion som klubben erbjuder.

I baren erbjuds delikata drinkar, tillsammans med några av världens mest exklusiva champagner, inklusive husets egna ”Angel Champagne” – här erbjuds gästen det bästa som går att erbjuda. Klass och elegans är ledord för teamet som är noggrant utvalda för att erbjuda en exceptionell service. Teamet har över 25 års erfarenhet av service från hotell och restauranger i toppklass. Från svensexor till företagsfester, planeras varje event och genomförs i detalj, för att göra kunden nöjd.

Här får du en härlig upplevelse i premiumklassen. Angels Club har förstått att kvalitet kostar mer, därför väl­kom­nar man gäster som gärna njuter av livets goda och som vill ha den bästa underhållning som kan erbjudas.

Angels Club har skapat ett succéartat koncept sedan man öppnade sina dörrar första gången – och framtiden ser fortsatt ljus ut för den här exklusiva herrklubben. Köpenhamn har med sina exklusiva hotell och restauranger i världsklass blivit en hubb för internationella turister får när och fjärran. Angels Club ser fram emot att erbjuda den mest lyxiga, exklusiva och eleganta servicen som bara möjligt”.

Annonsören har inte lämnat uppgift om vem som har producerat reklamen.

Anmälan
Enligt anmälaren liknar reklamen ett bordellerbjudande.

Annonsörens yttrande 
Angels Club (annonsören) menar att annonsören inte på något sätt är en bordell som anmälaren försöker an­tyda. Annonsören är en herrklubb där man kan titta på strippshower, köpa dyra exklusiva champagner och få lap dance i privata rum. Men det får inte finnas någon kontakt mellan gästen och annonsörens dansares så kallade ”privata delar av kroppen”. Dansarna tillhandahåller inga sexuella tjänster, det är strängt förbjudet och annonsören har kameror i alla privata rum som registrerar allt som händer.

Dansk lag förbjuder drift av en bordellverksamhet. Annonsören kontrolleras löpande av den danska polisen för detta. De kan komma och titta på videor, kontrollerar annonsörens flickor och besöker herrklubben under deras öppettider för att säkerställa att det inte förekommer något olagligt.

Annonsören har en alkohollicens, vilket annonsören aldrig kunnat få i Danmark om man inte uppfyller myndig­heternas krav att inte driva bordellverksamhet.

Annonseringen innebär inte på något sätt att man kan få eller får någon form av sexuella tjänster, bara att det är en exklusiv klubb med dyr champagne. Reklamen visar inte ens några andra damer, annat än en hand på en gardin. Annonsören är oförstående till anmälan och att den borde strida mot svensk etisk lagstiftning.

Opinionsnämndens bedömning 
Reklamombudsmannens opinionsnämnds uppgift är att genom normbildande verksamhet verka för att all kom­mersiell marknadsföring huvudsakligen riktad mot den svenska marknaden är förenlig med god marknadsför­ings­­etik. Opinionsnämnden ska grunda sina bedömningar på Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler).

Enligt artikel 1 första stycket i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s reg­ler) får marknadskommunikation inte utformas på ett stötande sätt.

Frågan när reklam kan uppfattas som stötande handlar till viss del om smakbedömningar med tydliga inslag av subjektiva värderingar. Någon entydig objektiv måttstock finns inte.

Enligt anmälaren liknar reklamen ett bordellerbjudande. Annonsören har tillbakavisat påståendet.

Opinionsnämnden konstaterar att annonsen marknadsför en klubb i Köpenhamn, Danmark. Reklamen har publicer­ats i en svensk tidning i Sverige. Mot den bakgrunden finner nämnden att marknads­föringen riktas mot den svenska marknaden och att nämnden därmed är be­hörig att pröva om reklamen är förenlig med ICC:s regler.

Av bild och text framgår att annonsen marknadsför vad som kan beskrivas som en strippklubb. Nämnden finner inte att det av framställningen uttryckligen framgår att besökare erbjuds att köpa sexuella tjänster. Mot denna bakgrund finner nämnden att reklamen inte är utformad på ett stötande sätt i reglernas mening och den strider där­med inte mot artikel 1 första stycket i ICC:s regler.

 

Marianne Åbyhammar
ordförande

Övriga ledamöter: Peter Cederholm, Anna Edman, Sara Haraldsson, Hanna Hjalmarsson, Christina Knight, Christina Nylander, Mikael Pauli, Mats Rönne, Frida Stiernholm, Axel Tandberg och Canan Yasar.

Beslutet är enhälligt.

Föredragande: Gunilla Welander