Uttalande
Reklamombudsmannen finner att reklamen är vilseledande. Den strider därmed mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.
Reklamen
Den anmälda reklamen har publicerats på awacademy.se. Överst till vänster syns annonsörens logotyp. Under menyfliken ”Alla program” står i stor stilgrad ”Aktuella program” och därefter i mindre stilgrad texten ”Våra program är svårslagna språngbrädor för ett karriärskifte. Nedan ser du de program vi rekryterar till just nu”. Längre ner på samma sida i en egen ruta under den versala rubriken ”Intensivutbildning i C#.NET” står ”Lär dig programmering på 12 veckor i vår! Vi lanserar äntligen en ny omgång av AW Academys populära intensivutbildning i C#.NET. Vi ger dig grunderna du behöver för att lansera en ny karriär som IT-konsult. Efter examen får du en tillsvidareanställning hos Academic Work med uppdrag hos ett av deras många kundföretag”. Härunder står ”Garanterat jobb” och ”Ingen avgift” i svart text i ett ljusare grönt fält efterföljt av en klickbara grön ruta med texten ”Läs mer” i versala vita bokstäver. Längst ner anges datum för kursstart, arbetsort och utbildningsort samt datum för examen.
Längre ner på sidan för ”Aktuella program” står i versal text rubriken ”Så funkar våra program” och därefter texten ”Våra program är svårslagna språngbrädor för ett karriärskifte. För dig som är ambitiös och skarp nog att bli antagen garanterar vi dig en tillsvidareanställning som konsult. Vi kan lova detta tack vare vårt koncept inom Accelerated Learning. Konceptet möjliggör att vi – på bara på 12 veckor – kan utbilda våra deltagare inom områden där det råder kompetensbrist, exempelvis IT-branschen. Programmen är på heltid på vårt Campus i Kista, Stockholm. Vanligtvis öppnar ansökan till våra program 3 till 4 månader innan dess startdatum”.
Under menyfliken ”Accelerated learning” står rubriken ”Intensivutbildningar är lösningen”. Under rubriken syns bland annat en större rektangulär grön textruta där det överst står ”500” i stor stilgrad följt av den versala texten ”timmar av kodning på IT-programmen” i mindre stilgrad samt den efterföljande texten ”Det är lika många som i en traditionell treårig IT-utbildning. Samma intensitet gäller på alla AW Academys utbildningar”.
Reklamen har producerats internt hos annonsören.
Anmälningarna
Enligt anmälarna är reklamen vilseledande. Den ena anmälaren påtalar att annonsören erbjuder gratis utbildning under 12 veckor, som sedan leder till en anställning efter genomförd utbildning. Utbildningen annonseras som gratis, men det förutsätter att deltagaren också förblir anställd under en period. Om anställningen avslutas tidigare blir personen skyldig att betala för hela eller delar av utbildningen.
Enligt den andra anmälaren marknadsför annonsören en utbildning som innehåller 500 timmar av kodning, vilket annonsören uppger är lika mycket som på en treårig traditionell utbildning. Annonsörens IT-utbildningar pågår under 12 veckor från klockan 9 till 17, måndag till fredag enligt beskrivning på annonsörens webbplats. Det motsvarar dock endast 480 timmar om man inte tar någon paus på hela dagen och om ingen tid läggs på något annat än att enbart koda. Eftersom det är helt orimligt att deltagarna omedelbart sätter igång att koda, utan att lägga tid på att få instruktioner, ställa frågor och så vidare kommer antalet timmar vara betydligt lägre än utlovat.
Enda möjligheten att realistiskt sett uppnå 500 timmar är om deltagarna själva lägger tid på att just koda efter en hel dag på kursen (inte läsa eller reflektera). Detta i sig är inget som annonsören kan garantera och det blir således vilseledande. Det finns också en jämförelse där man hävdar att en traditionell utbildning på tre år innehåller 500 timmar kodande. Det är vilseledande eftersom det är svårt, närapå omöjligt, att kunna styrka påståendet. När detta dessutom hänvisar till tid som deltagaren lägger utanför kursen, vilket krävs för att antalet timmar skall stämma med påståendet, blir det helt omöjligt att utföra en egentlig jämförelse.
Annonsörens yttrande
Academic Work Academy Sweden AB (annonsören) inleder med att bemöta den första anmälaren. Annonsörens IT-program är uppbyggda av fyra veckors förstudier där deltagarna lägger ner nedan angivna och rekommenderade timmar;
”For those who’ve never previously programmed: Level description: Has no prior experience at all. A complete novice in the area. Scope: Expected to spend a total of between 40 and 80 hours on their prestudies.
For those with some programming experience: Level description: Has spent some time at home testing the programs in other programming languages such as Python, JavaScript, C++, etc. and is familiar with programming concepts such as if conditions, for loops, and while loops. Scope: Expected to spend a total of between 30 and 60 hours on their prestudies.
For those who are experienced programmers: Level description: Has worked as a systems developer or studied programming at university level. Scope: Expected to spend a total of between 15 and 30 hours on their prestudies”.
Merparten av de som går annonsörens IT-program är så kallade karriärbytare med begränsad erfarenhet av programmering sedan tidigare och hamnar därför i översta kategorin och lägger således mellan 40 och 80 timmar på sina förstudier bestående till stor del av just programmeringsövningar.
Sedan startar själva utbildningen och den är tolv veckor och löper mellan 9 och 17, måndag till fredag. Eftersom annonsörens pedagogik fokuserar på action och accelerated learning vilket innebär hög andel praktiska inslag under dagarna är det fokus på att faktiskt lära sig programmera istället för att lyssna till långa föredrag. Ofta har annonsörens lärare en dragning på en kvart för att förklara ett koncept och sen är det praktisk programmering som deltagarna gör.
Annonsören förutsätter inte att deltagarna ska lägga tid på kvällar och helger men många av deltagarna är hängivna och motiverade till att lära sig så mycket som möjligt under tiden hos annonsören vilket gör att de allra flesta lägger mer tid än måndag till fredag mellan klockan 9 och 17.
Sammantaget när annonsören trackar deltagarna i annonsörens learning management system ser annonsören att de allra flesta når upp och över 500 kodtimmar under förstudieperioden fram till examen.
Annonsören hänvisar i sitt yttrande till information om programmet och förstudien på annonsörens webbplats (https://www.awacademy.se/program/c-netvt21). Även när det gäller information om annonsörens utbildningar och hur de bygger på praktiska övningar hänvisas till webbplatsen (https://www.awacademy.se/koncept/var-losning)
Annonsören skriver att uttalandet om att utbildningen motsvarar en treårig IT-utbildning har annonsören fått från en i yttrandet namngiven professor på Kungliga Tekniska högskolan KTH i samband med att annonsören startade verksamheten 2015 och samarbetade med KTH samt jämförde utbildningsplaner.
Gällande den andra anmälaren och frågan om gratis utbildning skriver annonsören att det ingenstans i kommunikationen nämns att utbildningen är gratis. Däremot kostnadsfri.
Som deltagare betalar man inget för utbildningen, däremot så framgår det av utbildningsavtalet att det uppstår en utbildningsskuld motsvarande 150 000 kronor som motsvarar utbildningens värde. Denna utbildningsskuld betalas av i samband med att deltagaren efter examen startar, via sin garanterade tillsvidareanställning som konsult via annonsören, sitt konsultuppdrag som löper under 12 månader efter utbildningen. Genom att annonsörens kund hyr in och betalar för konsulter skrivs utbildningsskulden av med 1/12-del per månad. Konsulten erhåller en lön som ligger mellan 29 000 och 31 000 kronor per månad under uppdraget och inget dras från lönen utan justeras alltså mellan annonsören och inhyrande kund. På så vis är utbildningen kostnadsfri för deltagarna och det är i slutändan de som behöver kompetensen (inhyrande företag) som betalar för den via konsultuppdraget. Skulle deltagaren inte klara av utbildningen, behöva avbryta på grund av personliga skäl eller av någon annan anledning behöva avbryta utbildningen på grund av orsak som deltagaren inte själv kan styra blir denna inte betalningsskyldig, utan skulden skrivs av. Skulle deltagaren däremot efter examen avbryta konsultuppdraget alternativt gå direkt till en konkurrent aktiveras utbildningsskulden. Detta förhållande förklaras och svaras på i annonsörens FAQ på annonsörens webbplats.
Reklamombudsmannens bedömning
Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda. Marknadskommunikation får inte innehålla påstående eller annan framställning i ord, ljud eller bild som direkt eller indirekt – genom antydan, utelämnande, oklarhet eller överdrift – är ägnad att vilseleda konsumenten. Särskilt gäller detta ifråga om produktens värde och det totala pris som faktiskt ska betalas.
Enligt artikel 6 i ICC:s regler ska riktigheten i beskrivning, påstående eller annan framställning som hänför sig till sakförhållanden kunna styrkas. Direkta eller indirekta påståenden i reklamen om att den bygger på ett faktaunderlag av viss angiven styrka måste stödjas av bevisning med minst den annonserade styrkan. Marknadsföraren ska ha dokumentation tillgänglig och utan dröjsmål kunna framlägga denna till bevis inför de självreglerande organ som ansvarar för tillämpningen av dessa regler.
Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen påverkar målgruppens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som använts. Reklamen ska då bedömas utifrån hur den rimligen uppfattas av en genomsnittskonsument vid en flyktig kontakt. Målgruppen i detta fall består sannolikt av vuxna konsumenter som kan tänka sig att delta/köpa utbildningsprogram av annonsören.
Enligt den ena anmälaren är det vilseledande att påstå att den marknadsförda tolvveckorsutbildningen är gratis eftersom det förutsätts att deltagaren förblir anställd hos annonsören under en period, och att deltagaren blir skyldig att betala för utbildningen om anställningen avslutas tidigare. Enligt annonsören står det att utbildningen är kostnadsfri. Av avtalet framgår att utbildningsskulden på 150 000 kronor betalas av i samband med att deltagaren efter examen startar sin anställning som konsult hos annonsören. Inget dras från lönen. Skulden justeras mellan annonsören och annonsörens kund som hyr in konsulten. Skulle deltagaren behöva avbryta utbildningen på grund av orsak som deltagaren inte själv kan styra över skrivs skulden av. Avslutar deltagaren sin tillsvidareanställning som konsult tidigare än tolv månader efter examen debiteras dock deltagaren kostnaden.
Enligt den andra anmälaren är det vilseledande att påstå att en tolvveckorskurs i programmering innehåller 500 timmar kodning och att det skulle motsvara lika många timmar kodning som på en treårig traditionell IT-utbildning.
Enligt annonsören motsvarar utbildningen en treårig IT-utbildning. Annonsören stödjer sitt påstående på ett uttalande från en professor på Kungliga Tekniska högskolan KTH i samband med att annonsören startade verksamheten 2015 och samarbetade med KTH samt jämförde utbildningsplaner.
Reklamombudsmannen tar först ställning till frågan om annonsören på ett vilseledande sätt påstår att utbildningen är gratis. Reklamombudsmannen konstaterar att annonsören i reklamen inte påstås att utbildningen är gratis för deltagaren. Däremot används påståendet ”Ingen avgift”. Påståendet syns på annonsörens webbplats, bland annat i ett sammanhang där utbildningen ”Intensivutbildning i C#.NET” presenteras. Påståendet syns i direkt anslutning till den klickbara texten ”Läs mer”. Under ”Läs mer” finns detaljerad information om villkor för deltagande i utbildningen. I vänsterspalten på sidan syns sex tydliga länkar: ”Hur fungerar utbildningen”, ”Hur skriver jag ett bra motivationsbrev”, ”Går utbildningen online pga Coronapandemin”, ”Vad händer efter utbildningen”, ”Vad är lönen” samt viktiga datum”. Under fliken ”Vad händer efter utbildningen” finns bland annat information om att deltagande i utbildningen är kostnadsfritt, att värdet av utbildningen utgör en utbildningsskuld som uppgår till 150 000 kronor som skrivs av med 1/12-del per månad i och med att deltagaren jobbar som konsult, liksom att skulden inte kommer dras av från den anställde lön. Det framgår även att skulden är helt avskriven efter tolv månaders konsultuppdrag. Reklamombudsmannen noterar i och för sig att det av informationen på webbplatsen inte framgår vad som gäller beträffande utbildningsskulden om deltagaren avbryter utbildningen i förtid eller om deltagaren efter examen avbryter tillsvidareanställningen tidigare än tolv månader. Enligt annonsören framgår detta av utbildningsavtalet.
Reklamombudsmannen finner att en genomsnittskonsument sannolikt uppfattar påståendet ”Ingen avgift” som att utbildningen inte kostar något att delta i. Reklamombudsmannen konstaterar att det av informationen på annonsörens webbplats endast framgår att deltagaren efter utbildningen förutsätts arbeta som konsult hos annonsören under minst tolv månader och att utbildningsskulden justeras mellan annonsören och annonsörens kund som hyr in konsulten. Det vill säga att utbildningsavgiften kommer inte dras från den anställdes lön. Mot bakgrund av att det först i utbildningsavtalet mellan annonsören och deltagaren informeras om vad som gäller om deltagaren avbryter utbildningen i förtid eller om deltagaren efter examen avbryter tillsvidareanställningen tidigare än tolv månader finner Reklamombudsmannen att påståendet ”Ingen avgift” är vilseledande och reklamen strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler i den delen.
Reklamombudsmannen övergår sedan till att pröva frågan om det är vilseledande att påstå att en tolvveckorskurs i programmering innehåller 500 timmar kodning och att det skulle motsvara lika många timmar kodning som på en treårig traditionell IT-utbildning. Annonsören stödjer sitt påstående på ett uttalande som gjorts av en professor på Kungliga Tekniska högskolan KTH i samband med att annonsören startade verksamheten 2015 då man samarbetade med KTH samt jämförde utbildningsplaner. Annonsören hänvisar även till att man vid uppföljning av deltagarnas arbete under utbildningen kan se i sitt administrativa system att de allra flesta av deltagarna når upp och över 500 kodtimmar under förstudieperioden fram till examen. Reklamombudsmannen finner inte att annonsören genom hänvisningen till uttalandet från professorn på KTH samt hänvisningen till uppföljningsstatistiken därmed har presenterat en bevisning som styrker påståendet ”500 timmar av kodning på IT-programmen. Det är lika många som i en traditionell treårig IT-utbildning”. Reklamen är därför vilseledande även i den delen och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler.
Elisabeth Trotzig
reklamombudsman