Decision

Case 1802-19
2018-04-24ADVERTISING Snapchatreklam för kosttillskottet Tancare

ADVERTISER Lab Pharma AS

COMPLAINANT Privatperson

Uttalande
Reklamombudsmannens opinionsnämnd finner att reklamen är könsdiskriminerande. Den strider därmed mot artikel 4 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknads­kommunikation.

 

 

Reklamen
Den anmälda reklamen är en annons som har visats i appen Snapchat. Annonsen består av en bild som täcker hela skärmen och som visar en kvinna som är klädd i svart stringbikini och går på en strand. Bilden är tagen bakifrån och kvinnan går bort från kameran. Hon verkar ha legat i sanden eftersom hon har sand på delar av kroppen. I ena handen håller hon en förpackning som det står ”Tancare” på. I det övre, vänstra hörnet av bilden står ”Tancare kapslar Prova i 30 dagar!”. Längre ned på bilden finns en grå ruta som det står ”Jag blev brun jättesnabbt!” i. Längst ned finns texten ”Beställ nu” och till höger om denna ”Annons”.

Annonsören har inte lämnat uppgift om vem som har producerat reklamen.

 

Anmälan
Enligt anmälaren är det taktiken sälj grej med naken tjej, reklam för brun-utan-sol-kapslar som säljs med hjälp av en naken kvinnorumpa.

 

Annonsörens yttrande
Lab Pharma AS har fått tillfälle att yttra sig men har inte gjort det.

 

Opinionsnämndens bedömning
Enligt artikel 4 första stycket i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknads­kommunikation (ICC:s regler) får reklam inte vara diskriminerande ifråga om bland annat kön. Enligt praxis anses reklam som framställer kvinnor eller män som rena sexobjekt och som kan anses kränkande vara könsdiskriminerande (objektifierande reklam). Det kan enligt praxis anses det vara kränkande när en kvinna eller en man framställs som ett sexobjekt utan någon kopp­ling till den marknadsförda produkten. Utformningen av reklamen, till exem­pel val av klädsel, modell, poser och miljöer, påverkar bedömningen.

Enligt praxis har det i marknadsföring av parfymer och andra hudnära produkter ofta ansetts vara motiverat att visa naken hud. Det avgörande för bedömningen är om kvinnan genom sin pose eller på något annat sätt fram­ställs som ett sexobjekt på ett sätt som är kränkande för kvinnor i allmänhet.

Kvinnan på bilden bär en stringbikini som visar hennes rumpa praktiskt taget naken och som genom sanden på skinkorna drar blicken dit. Opinionsnämnden finner att kvinnan därigenom framställs som ett sexobjekt. Bilden på kvinnan som visar mycket hud kan i och för sig sägas ha koppling till den marknadsförda produkten, kost­tillskott för pigmentering av huden. Nämnden finner dock inte att produkten motiverar framställningen med en så tydlig fokusering på kvinnans rumpa. Reklamen är därför könsdiskriminerande och strider därmed mot artikel 4 första stycket i ICC:s regler.

 

Marianne Åbyhammar

ordförande

Övriga ledamöter: Adam Bäckstrand, Peter Cederholm, Harriet Gillberg, Sara Haraldsson, Jonas Linnér, Marielle Lundqvist, Patrik Löfberg, Christina Nylander och Inger Skalse.

Beslutet är enhälligt.

Föredragande: Jessica Sandqvist