Decision

Case 1803-61
2018-05-08ADVERTISING Facebookinlägg med reklam för hockeyklubbor från Hockey Repair Shop

ADVERTISER VIZIJA, storitve in trgovina, Miha Simčič s.p.

COMPLAINANT Privatperson

Uttalande
Reklamombudsmannen finner att Facebookinlägget är könsdiskriminerande. Det strider därmed mot artikel 4 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknads­kommunikation.

 

 

Reklamen
Den anmälda reklamen består av ett Facebookinlägg som har publicerats av Hockey Repair Shops Facebook­sida. Texten i inlägget lyder ”Påsk Special Gratis frakt! Endast tillgänglig fram till måndag 2 april” följt av en länk till webbplatsen hockeyrepairshop.com. Under texten finns en bild som visar en kvinna klädd i en ärmlös, högt skuren, svart body med en vit boll fäst vid rumpan, högklackade, svarta pumps, svarta kaninöron samt vit skjort­krage och vita band med manschettknappar runt vristerna. Hon syns i profil där hon står på alla fyra, med knäna och under­armarna i golvet och tittar över axeln in i kameran. I sin ena hand håller hon bladet på en hockeyklub­ba som ligger på golvet bredvid henne. Under bilden finns texten ”Skynda dig, de bästa hockeyklubborna säljs snabbt” tillsammans med hänvisning till webbplatsen hockeyrepairshop.com och en knapp med texten ”Köp nu”.

Annonsören har inte lämnat uppgift om vem som har producerat reklamen.

 

Anmälan
Enligt anmälaren syns en kvinna i sexualiserad ställning, iklädd kaninöron och underkläder. Kvinnan har över­huvudtaget inget med produkten som marknadsförs att göra

 

Annonsörens yttrande
VIZIJA, storitve in trgovina, Miha Simčič s.p. (annonsören) erkänner sitt misstag och vill informera att man, direkt efter att ha mottagit de första klagomålen, tog bort reklamen. Det var inte annonsörens avsikt att kränka någon med annonsen. Annonsören är ett ungt, men professionellt hockeyföretag som gör allt för att ge bästa möjliga service. Även om annonsören dagligen gör förbättringar, görs ibland misstag. Förhoppningsvis blir dessa så få som möjligt i framtiden.

 

Reklamombudsmannens bedömning
Enligt artikel 4 första stycket i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknads­kommunikation (ICC:s regler) får reklam inte vara diskriminerande ifråga om bland annat kön. Reklam som framställer personer som sexobjekt, exempelvis genom klädsel, pose och miljö, på ett sätt som kan anses nedvärderande är objekti­fierande och anses könsdiskriminerande enligt praxis. Vad som är nedvärderande påverkas bland annat av om framställningen av personen har en koppling till produkten samt hur och var reklamen har exponerats.

Reklamombudsmannen finner att kvinnan, genom klädsel och pose, framställs som ett sexobjekt. Framställning­en av kvinnan som sexobjekt har ingen koppling till produkten, hockeyklubbor, vilket är nedvärderande. Face­bookinlägget är därför könsdiskriminerande och strider därmed mot artikel 4 första stycket i ICC:s regler.

Enligt artikel 24 i ICC:s regler är en rättelse i efterhand i och för sig önskvärd om marknadskommunika­tionen strider mot reglerna, men det medför inte att överträdelsen blir försvarlig.

 

Elisabeth Trotzig

reklamombudsman