logo RO

Decision

Case: 2106-141

Date: 2021-09-09

Advertising Instagramreklam för träningskort på Nordic Wellness

Advertiser Nordic Wellness Group AB

Complainant Privatperson


Uttalande
Reklamombudsmannen finner att reklamen är vilseledande. Den strider därmed mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

 

 

Reklamen
Den anmälda reklamen är ett sponsrat inlägg på Facebook. Inlägget innehåller bild och text. Texten lyder ”Som-marens bästa deal! (Sol-emoji”) Med sommarkortet kan du träna på alla Nordic Wellness-klubbar i 4 månader för endast 799 kr. (styrkelyfts-emoji)”. ”Sommarens bästa deal” är skrivet i versal text. I nästa stycke står det ”100 kr för medlemskort tillkommer om sådant saknas. Kortet aktiveras den dag du köper det och gäller i fyra månader framåt”. Bilden visar en skrattande kvinna i träningskläder på en takterrass. På bilden står rubriken ”Sommarkortet”, ”Träna 4 månader” och texten ”Endast 799 kr” placerad i en cirkel samt ”Sommarens bästa deal” placerad i en mindre cirkel i direkt anslutning till den andra cirkeln.

Annonsören har inte lämnat uppgift om vem som har producerat reklamen.

 

Anmälan
Anmälaren ifrågasätter vilken bevisning annonsören har för att påstå att annonsören har den bästa dealen denna sommar.

 

Annonsörens yttrande
Nordic Wellness Group AB (annonsören) har fått möjlighet att yttra sig men har inte gjort det.

 

Reklamombudsmannens bedömning
Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s reg-ler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda. Marknadskommunikation får inte innehålla påstående eller annan framställning i ord, ljud eller bild som direkt eller indirekt – genom antydan, utelämnande, oklarhet eller överdrift – är ägnad att vilseleda konsumenten. Särskilt gäller detta ifråga om produktens väsentliga egen-skaper, det vill säga sådana som är ägnade att påverka konsumentens val, exempelvis beskaffenhet.

Enligt artikel 6 i ICC:s regler ska riktigheten i beskrivning, påstående eller annan framställning som hänför sig till sakförhållanden kunna styrkas. Direkta eller indirekta påståenden i reklamen om att den bygger på ett faktaun-derlag av viss angiven styrka måste stödjas av bevisning med minst den annonserade styrkan. Marknadsförar-en ska ha dokumentation tillgänglig och utan dröjsmål kunna framlägga denna till bevis inför de självreglerande organ som ansvarar för tillämpningen av dessa regler.

Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen påverkar målgruppens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som använts. Reklamen ska då be-dömas utifrån hur den rimligen uppfattas av en genomsnittskonsument vid en flyktig kontakt. Målgruppen i det nu aktuella fallet består enligt Reklamombudsmannens bedömning i huvudsak av personer som kan tänka sig att träna hos annonsören.

Enligt anmälaren är påståendet ”Sommarens bästa deal” vilseledande.

Reklamombudsmannen konstaterar att annonsören använder påståendet ”Sommarens bästa deal”.

Reklamombudsmannen finner att en genomsnittskonsument sannolikt uppfattar påståendet som att annonsören kan erbjuda det bästa priset på träning i Sverige. Annonsören har inte styrkt att så är fallet. Reklamen är därför vilseledande och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler.

 

Elisabeth Trotzig

reklamombudsman