logo RO

Beslut

Ärende: 2210-208

Datum: 2022-11-17

Anmäld reklam Reklam för laddboxpaket och installation från Safecharger

Annonsör Safedriving 24 AB

Anmälare Privatperson


Uttalande
Reklamombudsmannen finner att reklamen är vilseledande. Reklamen strider därmed mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.  

 

 

Reklamen 
Den anmälda reklamen är ett sponsrat inlägg på Facebook. Inlägget innehåller text och bild. I den inledande texten står det ”Paket! Easee Home + Equalizer Lastvakt + Kabelhållare U-Hook inkl. installation med 50% grönt teknikavdrag (bil-, kontakt-, och batteri-emoji). Högst upp i bilden står texten ”Vi installerar i hela Sverige (blixt-emoji)”. Nedanför står det ”Easee Home” följt av tre blixt-emojis. Efter den första emojin står det ”Easee Equalizer Lastvakt”, efter den andra står det ”Easee UHook Kabelhållare” och efter den tredje står det ”Elinstallation 11kw 3-Fas”. Under texten syns en bild på en svart Easee Home-produkt och en vit Easee Equalizer-produkt sida vid sida samt priset ”Fr. 6995 kr”. Strax till vänster om produktbilderna står texten ”Installerat och klart!”. I bildens nedre, högra hörn står annonsörens logotyp samt sloganen ”Experter inom elbilsladdning”.  

Reklamen har producerats internt hos annonsören. 

 

Anmälan 
Enligt anmälaren är reklamen vilseledande. På tre ställen i reklamen står det att lastbalansering ingår. Det står i headern att det är ett ”paket”. Det står även i texten i bilden att equlizern (lastbalanseringen) ingår och produkten är med på bilden. Frånpriset i reklamen uppfattas som att det omfattar produkten, men det gör den inte. 

 

Annonsörens yttrande 
Safedriving 24 AB (annonsören) anser att reklamen inte är vilseledande. Reklamen avser laddbox inklusive grundinstallation. Frånpriset för detta var vid annonstillfället 6995 kronor. I rubriken framgår inget pris utan endast en uppräkning av flera alternativ som finns att beställa vilka alla ger rätt till 50 procent grön teknikavdrag. Dock endast i kombination med paketet "Easee Home inklusive grundinstallation". Paketet med box och installation är en grundläggande förutsättning för att kunna lämna 50 procent i avdrag. Därefter har man rätt att göra samma avdrag på ytterligare tillval, om dessa beställs i samband med huvudprodukten. 

I bilden är namnet på laddboxen (Easee Home) "highlightad" med förstorad och fetstilad text. Huvudprodukten är den enda lösningen som kunden behöver för att kunna ladda sin bil och frånpriset är därför tydligt utsatt som ett frånpris med utgångspunkt från vad kunden i grunden behöver för att kunna ladda sin bil och ha rätten till grönt teknikavdrag på 50 procent.  

De tre vanligaste tillvalen är uppräknade i särskiljande teckenstorlek och tydligt avgränsade med blixtsymboler. Det framgår tydligt vad respektive lösning kostar när man väljer "läs mer" i annonsen och det är för en lekman tydligt vilket pris som gäller för respektive kombination i god tid innan beställning.  

 

Reklamombudsmannens bedömning  
Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda.  

Marknadskommunikation får inte innehålla påstående eller annan framställning i ord, ljud eller bild som direkt eller indirekt – genom antydan, utelämnande, oklarhet eller överdrift – är ägnad att vilseleda konsumenten. Särskilt gäller detta ifråga om produktens värde och det totala pris som faktiskt ska betalas. 

Enligt artikel 6 i ICC:s regler ska riktigheten i beskrivning, påstående eller annan framställning som hänför sig till sakförhållanden kunna styrkas. Direkta eller indirekta påståenden i reklamen om att den bygger på ett faktaunderlag av viss angiven styrka måste stödjas av bevisning med minst den annonserade styrkan. Marknadsföraren ska ha dokumentation tillgänglig och utan dröjsmål kunna framlägga denna till bevis inför de självreglerande organ som ansvarar för tillämpningen av dessa regler.  

Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen påverkar målgruppens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som använts. Reklamen ska då bedömas utifrån hur den rimligen uppfattas av en genomsnittskonsument vid en flyktig kontakt. Målgruppen i det nu aktuella fallet består enligt Reklamombudsmannens bedömning i huvudsak av konsumenter eller organisationer som kan tänka sig att köpa elbilsladdare.  

Enligt anmälaren är reklamen vilseledande eftersom det ser ut som att equalizern (lastbalansering) ingår vilket inte är fallet. 

Enligt annonsören är Easee Home samt grundinstallation den enda lösningen som kunden behöver för att kunna ladda sin bil och frånpriset är därför tydligt utsatt eftersom det är det kunden behöver veta för att kunna ladda sin bil och ha rätt till grönt teknikavdrag. Tre av de vanligaste tillvalen är uppräknade i särskiljande teckenstorlek och tydligt avgränsade med blixtsymboler. Det framgår tydligt vad respektive lösning kostar när man väljer "läs mer". I rubriken framgår inget pris utan endast en uppräkning av flera alternativ som finns att beställa vilka alla ger rätt till grön teknik-avdrag, dock endast i kombination med paketet "Easee Home inklusive grundinstallation". 

Reklamombudsmannen konstaterar att reklamen, såväl i bilden som i texten, innehåller information om att annonsören marknadsför ett paketerbjudande till frånpriset 6995 kronor. I texten i inlägget beskrivs erbjudandet innefatta ”Easee Home + Equalizer Lastvakt + Kabelhållare U-Hook inkl. installation med 50% grönt teknikavdrag”. I stort motsvarande information framgår även av texten i bilden. Vidare syns produkterna Easee Home och Easee Equalizer i bilden.  

Reklamombudsmannen finner att en genomsnittskonsument sannolikt uppfattar reklamen vid en flyktig kontakt som att en konsument har möjlighet att få del av ett paketeterbjudande med Easee Home, Easee Equalizer Lastvakt och Easee U-Hook Kabelhållare samt installation för 6 995 kronor. Att annonsören använder sig av ett frånpris ändrar inte bedömningen. Av annonsörens yttrande framgår att lastvakt-produkten samt kabelhållaren är tillvalsprodukter som inte ingår i priset 6 995 kronor och att detta även tydliggörs då besökaren klickar på ”läs mer”. Reklamombudsmannen konstaterar att eventuell information som visas då kunden klickar på ”läs mer” inte påverkar hur en genomsnittskonsument uppfattar det aktuella inlägget vid en flyktig kontakt. Reklamen är mot bakgrund av detta vilseledande och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler.  

 

Elisabeth Trotzig 

reklamombudsman