Anmälningsformulär för OBA

Intressebaserad marknadsföring på internet, OBA (Online Behavioral Advertising), är reklam baserad på insamling av uppgifter om användares surfande på olika webbplatser från en viss enhet (dator, smartphone, läsplatta etc.). Reklamen baseras på cookies som sätts i din webbläsare från sajter som du surfar på.

OBA görs av annonsörer och annonsnätverk för att nå rätt målgrupp. I Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler) kapitel D finns onelineregler för OBA. Reklamombudsmannen tillämpar dessa regler vid prövning av OBA. Se regelverket här. 

 

Krav på information om OBA

Det ska tydligt framgå om du får se reklam på grund av ditt tidigare surfande på nätet. Denna symbol (Ad Choices icon) ska visas på banners som du får se till följd av OBA:  

 

Om du klickar på symbolen ska du komma till en webbplats, en så kallad landningssida, som förklarar varför symbolen visas samt möjlighet att tacka nej till OBA.

Långt ifrån all reklam på nätet visas på grund av ditt tidigare surfande, och sådan reklam behöver därför inte märkas med symbolen.

 

OBA till barn och baserat på känsliga uppgifter 

OBA-segment får inte skapas för målgrupper bestående av barn som är 12 år eller yngre. De som avser att skapa eller använda OBA-segment som bygger på känsliga uppgifter enligt tillämplig lag, ska inhämta användares uttryckliga samtycke innan OBA utförs med hjälp av sådana uppgifter.

 

Användarkontroll

Checklista för att reglera vilken OBA du får.

Om du har följt punkterna ovan men ändå anser att du får se OBA som du har tackat nej till när du surfar på internet kan du göra en anmälan nedan.

Vi behöver då skärmdumpar av webbsidan med reklamen som du anser visas på grund av OBA. Om reklamen har ikonen som beskrivs ovan ber vi dig också att klicka på den och ta en skärmdump på den webbsida som ikonen är länkad till. Eftersom vi ber om flera skärmdumpar är det enklast om du lägger dem i samma dokument, till exempel en word eller pdf-fil.

Anmälningsformulär

Sektion 1: Kontaktuppgifter
Förnamn:
Efternamn:
E-postadress:
Gatudress:
Postnummer:
Ort:
Telefonnummer:
Sektion 2: Anmälan gäller
1. Ingen ikon
2. Ingen information

3. Bristande information
4. Ingen möjlighet att välja
5. Inte lätt att tacka nej
6. Mitt val ignoreras
7. Olämplig datainsamling

8. Annat OBA-relaterat klagomål
Sektion 3: Ytterligare information
Namn på annonsör/varumärke:
Produkt/service som marknadsfördes:
Vilken sida var annonsen länkad till?
Beskriv reklamen. Syntes ikonen? Var var den i så fall placerad? Vad var reklamens innehåll?
På vilken webbsida såg du reklamen?
När såg du reklamen?
Vilken webbläsare använde du?
Annonsnätverk/tredje part (om du vet detta):
Beskriv anledningen till din anmälan samt andra viktiga detaljer (exempelvis om du har tackat nej till OBA, ifall att tacka nej till OBA inte har fungerat eller om du sett en annons som visats på grund av OBA men som saknat ikonen):
Har du kontaktat företaget/annonsnätverket innan du gjort denna anmälan? Beskriv i så fall vad du gjort samt ange de kontaktuppgifter du har:
Vänligen bifoga relevant material som kan vara till hjälp för att hantera din anmälan, exempelvis en skärmdump av OBA-annonsen, bevis för att du tackat nej till OBA med mera:

                                       (Filen får vara högst 4 MB!)

Filer som går att bifoga är bildfiler som jpeg, jpg, gif, png samt pdf- och word-dokument. Vi ber om skärmdumpar av hela webbsidor, inte bara en del av webbsidan eller enbart annonsen du vill anmäla. Ju mer skärmdumpar du kan bifoga ju bättre kan vi bedöma din anmälan.

Vänligen kontrollera att du fyllt i formuläret korrekt och klicka på skicka-knappen för att skicka din anmälan. Detta formulär skickas till [email protected] Anmälan registreras och sparas i vårt ärendehanteringssystem.