logo RO

Beslut

Ärende: 2403-44

Datum: 2024-04-29

Anmäld reklam Instagramreklam för livsmedel från Coop

Annonsör Coop Nord Ekonomisk förening

Anmälare Privatperson


Uttalande
Reklamombudsmannen finner att reklamen är vilseledande. Den strider därmed mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

  

 

Reklamen
Den anmälda reklamen är ett inlägg som har publicerats av Instagramkontot ”coopalidahem”. Inlägget består av bild och text. På bilden syns en anställd i annonsörens butik. Hon håller förpackningar med köttfärs och kaffe i famnen. Runt henne syns olika livsmedel och påskfjädrar.

I texten står det ”I veckan finns dunderpriser på bland annat kaffe och nötfärs (grön hjärt-emoji) För medlemmar gäller 2 för 79 kr på kaffe från Arvid Nordqvist och nötfärs 800 g för 69.00kr/st (båda händerna i luften-emoji)”.  

Reklamen har producerats internt hos annonsören.

 

Anmälan
Enligt anmälaren är reklamen vilseledande. Det framgår inte av reklamen att man måste handla andra varor för 200 kronor för att få ta del av rabatten. Det gör att konsumenten inte får tillräckligt med information för att fatta ett välgrundat beslut.

 

Annonsörens yttrande
Coop Nord Ekonomisk förening (annonsören) beklagar att informationen om köpkravet har fallit bort när reklamen publicerades och ber om ursäkt för misstaget. Så snart annonsören informerats om misstaget avpublicerad­es reklamen. Annonsören har vidtagit åtgärder för att undvika liknande misstag i framtiden genom att informera berörda butiker om vikten av att kontrolläsa annonser innan de publiceras för att säkerställa att full­ständig infor­mation alltid finns med.

 

Reklamombudsmannens bedömning
Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda. Marknadskommunikation får inte innehålla på­stående eller annan framställning i ord, ljud eller bild som direkt eller indirekt – genom antydan, utelämn­ande, oklarhet eller överdrift – är ägnad att vilseleda konsumenten. Särskilt gäller detta ifråga om produktens värde och det totala pris som faktiskt ska betalas.

Enligt artikel 6 i ICC:s regler ska riktigheten i beskrivning, påstående eller annan framställning som hänför sig till sakförhållanden kunna styrkas. Direkta eller indirekta påståenden i reklamen om att den bygger på ett faktaunder­­lag av viss angiven styrka måste stödjas av bevisning med minst den annonserade styrkan. Marknadsför­ar­en ska ha dokumentation tillgänglig och utan dröjsmål kunna framlägga denna till bevis inför de självregler­an­de organ som ansvarar för tillämpningen av dessa regler.

Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen påverkar målgruppens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som använts.

Reklamen ska då be­dömas utifrån hur den rimligen uppfattas av en genomsnittskonsument vid en flyktig kontakt. Mål­gruppen består enligt Reklamombudsmannens bedömning i det nu aktuella fallet av en bred grupp vuxna konsumenter.

Enligt anmälaren är reklamen vilseledande eftersom det inte framgår att de rabatterade priserna enbart gäller om man handlar för 200 kronor.

Enligt annonsören beklagar man att informationen om köpkravet har fallit bort när reklamen publicerades.

Reklamombudsmannen konstaterar att det i reklamen står ”I veckan finns dunderpriser på bland annat kaffe och nötfärs (grön hjärt-emoji) För medlemmar gäller 2 för 79 kr på kaffe från Arvid Nordqvist och nötfärs 800 g för 69.00kr/st”. Reklamombudsmannen finner att genomsnittskonsumenten sannolikt uppfattar att de rabatterade priserna gäller för alla annonsörens medlemmar utan andra villkor. Annonsören skriver i sitt yttrande att de av misstag missade att ta med informationen reklamen. Reklamen är därför vilse­led­ande och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler.

Enligt artikel 24 i ICC:s regler är en rättelse i efterhand i och för sig önskvärd om marknadskommunikationen strider mot reglerna, men det medför inte att överträdelsen blir försvarlig.

 

 

Elisabeth Trotzig

reklamombudsman