Pressmeddelanden


Fredagspodden fälld av RON

2017-11-21

Reklamombudsmannens opinionsnämnd (RON) har fällt smygreklam i Fredagspodden med Hannah Widell och Amanda Schulman. Nämnden slår fast att det måste framgå att poddavsnittet innehåller reklam.

Smygreklam på Instagram och Snapchat fälld av RON

2017-05-31

Reklamombudsmannens opinionsnämnd har fällt smygreklam i inlägg av influencers på Instagram och Snapchat. Nämnden slår fast att det omedelbart måste framgå på Instagram och Snapchat om ett inlägg innehåller reklam.

Livsmedelsreklam fälld för påståendet vegetariskt

2017-02-14

Reklamombudsmannens opinionsnämnd (RON) har fällt tre företag, Lidl, Max och Orkla Foods (med varumärket Felix), för att på ett vilseledande sätt använt påståendet ”vegetariskt” i sin reklam. RON konstaterar att begreppet kan uppfattas som att livsmedlet inte innehåller några animaliska produkter, som exempelvis mjölk och ägg.

Reklam för alkoholglass fälld

2016-10-24

Annonsörerna N1CE och MatHem marknadsförde under försommaren den alkoholhaltiga isglassen "N1CE Frozen Cocktail" på reklamtavlor utomhus. Genom att reklamen attraherar barn och ungdomar samt förekommer på allmän plats, finner RON att den är den utformad utan vederbörlig känsla för socialt ansvar.

Blondinbella fälls för smygreklam på sin blogg

2016-05-23

Reklamombudsmannens opinionsnämnd fäller ett inlägg på Blondinbellas blogg där hon marknadsför skor från sitt eget märke Flattered.

Bloggares reklam för webbshop fälld av RON

2015-12-21

Ett inlägg på bloggaren Gabriella Joss blogg anmäldes av en privatperson. Inlägget var inte reklammarkerat.

Reklamombudsmannen tillsätter vetenskapligt råd för tvärvetenskaplig forskning

2015-11-12

Reklamombudsmannen (RO) har tillsatt ett vetenskapligt råd med syfte att verka för forsk¬ning inom etik i reklam och marknadskommunikation.

Misslisibells Youtubevideo om JFR:s produkter fälls av Reklamombudsmannens opinionsnämnd

2015-08-24

Opinionsnämnden fäller en Youtubevideo av den 14-åriga bloggaren Misslisibell i samarbete med webbshoppen JFR. I videon pratar hon enbart om produkter från JFR. Dessutom erbjuds tittarna en rabattkod till webbshoppen och att delta i ett lotteri med vinster från JFR. Enligt nämnden innehåller videon smygreklam till barn, ett försåtligt utformat erbjudande och ett otillåtet lotteri.

Eva Fernvall ny ordförande i Reklamombudsmannens styrelse

2015-04-13

Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på Apoteket, har utsetts till ny ordförande i Stiftelsen Reklamombudsmannen. Hon efterträder Ingvar Skeberg, vd Clearly Strategi & Kommunikation, som varit ordförande i fyra år.