Pressmeddelanden


Klädkedjan Zara fälls för smal modell

2018-09-03

I Zaras webbshop visades bilder på en modell där knäskålar, nyckelben och bröstkorg är tydligt framträdande under huden. En privatperson reagerade och anmälde reklamen till Reklamombudsmannen. Nu har Reklamombudsmannens opinionsnämnd fällt reklamen.

Riktlinjer mot könsdiskriminerande reklam införs i Stockholms stad

2018-06-12

Stockholms stad har beslutat att reklam på stadens utomhusreklamplatser inte får vara könsdiskriminerande. Stockholms stad ska skriva in i avtalen med företagen som hyr reklamplatserna att de måste följa Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

Fredagspodden fälld av RON

2017-11-21

Reklamombudsmannens opinionsnämnd (RON) har fällt smygreklam i Fredagspodden med Hannah Widell och Amanda Schulman. Nämnden slår fast att det måste framgå att poddavsnittet innehåller reklam.

Smygreklam på Instagram och Snapchat fälld av RON

2017-05-31

Reklamombudsmannens opinionsnämnd har fällt smygreklam i inlägg av influencers på Instagram och Snapchat. Nämnden slår fast att det omedelbart måste framgå på Instagram och Snapchat om ett inlägg innehåller reklam.

Livsmedelsreklam fälld för påståendet vegetariskt

2017-02-14

Reklamombudsmannens opinionsnämnd (RON) har fällt tre företag, Lidl, Max och Orkla Foods (med varumärket Felix), för att på ett vilseledande sätt använt påståendet ”vegetariskt” i sin reklam. RON konstaterar att begreppet kan uppfattas som att livsmedlet inte innehåller några animaliska produkter, som exempelvis mjölk och ägg.

Reklam för alkoholglass fälld

2016-10-24

Annonsörerna N1CE och MatHem marknadsförde under försommaren den alkoholhaltiga isglassen "N1CE Frozen Cocktail" på reklamtavlor utomhus. Genom att reklamen attraherar barn och ungdomar samt förekommer på allmän plats, finner RON att den är den utformad utan vederbörlig känsla för socialt ansvar.

Blondinbella fälls för smygreklam på sin blogg

2016-05-23

Reklamombudsmannens opinionsnämnd fäller ett inlägg på Blondinbellas blogg där hon marknadsför skor från sitt eget märke Flattered.