logo RO

Beslut

Ärende: 2402-21

Datum: 2024-04-04

Anmäld reklam Webbreklam för energidrycker från Ica Maxi Stormarknad Falun

Annonsör Storbutiken i Falun AB

Anmälare Privatperson


Uttalande
Reklamombudsmannen finner att reklamen är vilseledande. Den strider därmed mot artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

  

 

Reklamen
Den anmälda reklamen är en produktsida i Ica Maxi Stormarknad Faluns app. Högst upp syns en symbol med ett hus och texten ”Maxi Ica Stormarknad Falun”. Under syns annonsörens logotyp. Bredvid syns en klickbar menyflik, en klocka och ett belopp som visar saldo i varukorgen. Under finns ett sökfält med texten ”Sök produkt” och ett förstoringsglas.

Längre ner, i ett ljust rosa fält, syns en röd splash med ett procenttecken i och texten ”10 kr” bredvid splashen. Under står det ”30/1-11/2 2024, Ord. Pris 20:95-21:95 kr”. Därunder syns en ruta med texten ”Favoriter först”.

Längre ner syns produktbilder av drycken Nocco. Den ena visar en svart burk och har rubriken ”Energidryck Ramonade 330ml Nocco”. Den andra bilden visar en blå burk och har rubriken ”Energidryck Limon Summer Edition 2020”. Bredvid de båda bilderna syns en gul ruta med den röda texten ”10 kr” samt ”20,95 kr” överstruket i svart. Under står ”0,33L (Erbj jmf 30,30 kr/l exkl pant), Pant 1,00 kr”.

Annonsören har inte lämnat uppgift om vem som har producerat reklamen.

 

Anmälan
Enligt anmälaren är reklamen vilseledande. Det stod på appen att produkten ”Nocco” skulle kosta 10 kronor mellan den 30 januari till och med den 11 februari. Den 5 februari höjdes priset till 15 kronor.

 

Annonsörens yttrande
Enligt Storbutiken i Falun AB (annonsören) var priset ett misstag. Priset på 10 kronor skulle endast gälla under en vecka men annonsören råkade lägga in priset under två veckor. Annonsören ber om ursäkt och tar med sig detta till framtiden.

 

Reklamombudsmannens bedömning
Enligt artikel 5 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler) ska reklam vara vederhäftig och får inte vilseleda. Marknadskommunikation får inte innehålla på­stående eller annan framställning i ord, ljud eller bild som direkt eller indirekt – genom antydan, utelämn­ande, oklarhet eller överdrift – är ägnad att vilseleda konsumenten. Särskilt gäller detta ifråga om produktens värde och det totala pris som faktiskt ska betalas.

Enligt artikel 6 i ICC:s regler ska riktigheten i beskrivning, påstående eller annan framställning som hänför sig till sakförhållanden kunna styrkas. Direkta eller indirekta påståenden i reklamen om att den bygger på ett faktaunder­­lag av viss angiven styrka måste stödjas av bevisning med minst den annonserade styrkan. Marknadsför­ar­en ska ha dokumentation tillgänglig och utan dröjsmål kunna framlägga denna till bevis inför de självregler­an­de organ som ansvarar för tillämpningen av dessa regler.

Marknadskommunikation ska enligt ICC:s regler bedömas med utgångspunkt i hur framställningen påverkar målgruppens genomsnittskonsument, med hänsyn tagen till det medium som använts. Reklamen ska då bedömas utifrån hur den rimligen uppfattas av en genomsnittskonsument vid en flyktig kontakt. Mål­gruppen består enligt Reklamombudsmannens bedömning i det nu aktuella fallet av en bred grupp kon­sumenter som har an­nonsör­ens app.

Enligt anmälaren är reklamen vilseledande. Det stod på appen att produkten ”Nocco” skulle kosta 10 kronor mellan den 30 januari och den 11 februari. Den 5 februari höjdes priset till 15 kronor. Anmälaren tycker att det är fel då köparen behövde betala mer på grund av felaktig reklam.

Enligt annonsören skulle priset på 10 kronor ha gällt under en vecka, men annonsören råkade av misstag lägga in priset under två veckor.

Reklamombudsmannen konstaterar att reklamen innehåller uppgiften att de två dryckerna kostar 10 kronor under perioden 30 januari till 11 februari 2024. Reklamombuds­mannen finner att genomsnittskonsum­enten sannolikt uppfattar prispåståendet ordagrant. Av annonsörens yttrande framgår att tidsuppgiften av misstag blev felaktig. Reklamen är därför vilse­led­ande och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler.

 

Elisabeth Trotzig

Reklamombudsman